Колеги, направих една глупост май. До сега търсих из форума, но не засякох моя отговор.
Известно време съм карал с масло под минимума на щеката, вкл около 30 мин със 160 по магистралата. Не съм видял да ми святка лампа нито усещам проблем с мотора. По-късно долях около 200 мл масло и стигна минимума на пробката.
Знам, че ми е малко лунатишки въпросът, но може ли да съм направил нещо на мотора?
Г 3 115 АГГ, 1996, масло под минимума
- snupeca
- Автомобил: Skoda Octavia
- Двигател: ALH
- Контакти:
Re: Г 3 115 АГГ, 1996, масло под минимума
Затова си сложих манометър
Иначе ако имаше нещо щеше да усетиш, все пак не си карал без масло, а с около и над 2л. Търси причината да си заминава ако питаш мен 

- mania
- Автомобил:
- Двигател:
Абе, то е мн странно. От как я имам, карам ли градско почти не го бара, карам ли извън - бара. По мойта не твърде компетентна логика следва да е обратното - в града обороти, тръгни, спри, а извън града не. Още повече аз карам спокойно, това оня ден беше изолиран случай, за кеф.
Сменена е гарнитура на капака (единственият ремонт по мотора досега), с надежда да се оправи, но разлика никва.
Та и според мен не би трябвало да й има нещо, но все пак питам за мнение компетентните дейци :)
Сменена е гарнитура на капака (единственият ремонт по мотора досега), с надежда да се оправи, но разлика никва.
Та и според мен не би трябвало да й има нещо, но все пак питам за мнение компетентните дейци :)
- mirk0
- Автомобил: Golf3 Gti Edition
- Двигател: 2E 1996
- Контакти:
при следващата смяна на маслото вземи и промии мотора с некоя добавка,налеи новото масло и карай смело и безотговорно ;)
- snupeca
- Автомобил: Skoda Octavia
- Двигател: ALH
- Контакти:
Смени и гумичките на клапаните, на моя отговорност 

- zfa159
- Автомобил: Mitsubishi Outlander + B4 Syncro
- Двигател:
- Контакти:
На мотора нищо му няма,щом не си имал звукова и светлинна сигнализация за налягането на маслото...ако маслото му дойде малко и помпата спре да може да го загриба, на таблото ще светне "лампата на Аладин" или така наречения "чайник"
и ще чуеш зумера :)
Двигателя е така конструиран,че помпата взима масло от почти най-ниската част на картера и маслото трябва да е доста малко,за да не може да го загриба и да смазва двигателя.
По въпроса с изчезването на маслото - зависи с какво масло караш. Моят Пасат (1.8 ABS) съм го карал с различни масла. Повечето от тях до към 5000км не ги пипа,без значение как се кара и от там от 5 до 10 000 изчезва голяма част от него
.Смених марката на маслото и проблема се реши (мотора е ревизиран от-до целия и механичен проблем в него няма).
Другия ми Пасат (AGG) си гори масло перманентно като от смяна до смяна доливам над 2 литра (кара се с Motul 15W50)и редовно му се случва да се кара с масло под Min. защото забравям да го гледам (другия Пасат не гори масло и не ми е навик да го гледам всеки месец)...20 000 вече е в нас, не се е разпаднал
.Убеден съм, че проблема му е във водачите на клапаните и гумичките, защото отдолу няма никакви течове (оправихме ги всичките), ама не ми се сваля главата 

Двигателя е така конструиран,че помпата взима масло от почти най-ниската част на картера и маслото трябва да е доста малко,за да не може да го загриба и да смазва двигателя.
По въпроса с изчезването на маслото - зависи с какво масло караш. Моят Пасат (1.8 ABS) съм го карал с различни масла. Повечето от тях до към 5000км не ги пипа,без значение как се кара и от там от 5 до 10 000 изчезва голяма част от него

Другия ми Пасат (AGG) си гори масло перманентно като от смяна до смяна доливам над 2 литра (кара се с Motul 15W50)и редовно му се случва да се кара с масло под Min. защото забравям да го гледам (другия Пасат не гори масло и не ми е навик да го гледам всеки месец)...20 000 вече е в нас, не се е разпаднал

- mania
- Автомобил:
- Двигател:
Кво да ти кажа, до сега съм карал с Манол, ГМ, а сега с някво руско... Всичките 10В40. Руснака го взех за доливане, понеже е от фирмен магазин и майстора ми го препоръча. Ама май няма да е такова ся. Та проблемът си е така, не се променя колко години.
Кво ще ми кажете за маслата в Метро? Предстои ми дълъг път във вторник, а днес и утре съм на работа 7-19:00 и няма да имам време да ходя до специализиран магазин.
Кво ще ми кажете за маслата в Метро? Предстои ми дълъг път във вторник, а днес и утре съм на работа 7-19:00 и няма да имам време да ходя до специализиран магазин.
- Bai Sando
- Автомобил: Audi A 3
- Двигател: 2000 TDI 2006г
Нищо му няма.Оня ден бях свидетел на 2Е как се вади щеката и е суха барут
А колата се кара всеки ден по много,и нито е светело маслото,нито някакъв шум се чува от двигателя.
Доляха и към кило и малко и се показа на щеката.
На моя пък вече около 1500 км. каране си стои малко над макс,и не пада от там.Понеже докато го сипвах се забравих и така си остана.А си е и понастъпвам чат-пат.Карам я с Мотул-10/40.

А колата се кара всеки ден по много,и нито е светело маслото,нито някакъв шум се чува от двигателя.
Доляха и към кило и малко и се показа на щеката.
На моя пък вече около 1500 км. каране си стои малко над макс,и не пада от там.Понеже докато го сипвах се забравих и така си остана.А си е и понастъпвам чат-пат.Карам я с Мотул-10/40.
- mania
- Автомобил:
- Двигател:
Мерси, пичове! Живи, здрави и кУрави!
Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”