Golf 3 ABD - ремонт скоростен лост

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
ddt
Автомобил:
Двигател:

Golf 3 ABD - ремонт скоростен лост

Мнениеот ddt » Съб 17 дек 2011 18:33

Проблем:
При неутрално положение скоростния лост стои между 3 и 4 предавка. Моят изведнъж започна да се разхожда свободно между неутралната на 1/2 и 3/4, на 5 лоста отива и се връща с пружина, няма проблем. Скоростите си влизат нормално, без усилие, без скърцане и вой в кутията, но винаги трябва да ги мисля и внимавам, коя вкарвам (стават и грешки - 2 вместо 4 или 3 вместо 1).
Ходих при майстори отговора беше: ...или караш така или сменяш скоростна кутия. Оказа се прав (проверено) за точно тоя модел скоростна кутия пружината която държи лоста се намира в самата скоростна кутия, а самия ремонт е по-скъп от кутия втора употреба. Поради тая причина много хора карали така с години !!! :banghead:

РЕШЕНИЕ:
Махнах кожата на скоростния лост. Откачих една кукичка от пердето в кухнята :mrgreen: , два обикновени ластика и готово! За по-малко от 2 минути лоста си отиде на мястото heavy metal zork !
http://prikachi.com/images/555/4154555L.jpg

http://prikachi.com/images/565/4154565S.jpg

Накрая се поставая и кожата и .. готово.

За сега съм изминал към 150 км и няма проблем - скоростите са като нови и... на мястото си.
И най- важното изчезна чувството че карам някъв соц таралясник - безценно!

Потребителски аватар
tot_1425
Автомобил: GOLF 3
Двигател: ABD 1994

Re: Ремонт скоростен лост Golf 3 ABD

Мнениеот tot_1425 » Нед 18 дек 2011 10:01

Добро решение. :applause:

Иван Златев
Автомобил: Passat b5 1999
Двигател: TDI 19 110

Мнениеот Иван Златев » Нед 18 дек 2011 11:59

един въпрос,как се сваля кожата,моето не е точно кожа а нещо като гума-силикон... и се е цепнало точно там кадето е пречупено... та доста време го гледам и се чудя но не смея да дръпна или нещо да направа щото може да стане по зле ква е цаката

ddt
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ddt » Нед 18 дек 2011 12:05

При мен е кожен маншон и от долу от към купето (там където е закрепена кукичката)е захванат с ластик и просто се издърпва. От горе е защипан на топката за скоростния лост, но не се налага да се маха - само долу.

Потребителски аватар
dushanov
Автомобил: Seat Toledo 2
Двигател: AGN

Мнениеот dushanov » Нед 18 дек 2011 17:43

Колегата ddt, е велик! Простичко и гениално. Обаче! Примерно на моя гуфи, на неутрална като го побутна на някоя странта-там си ходи! Не, че влиза скорост, но просто си ходи! Следователно аз трябва ли да имам не 1 ами 4 ластички!? :063: СЕРИОЗНО питам?

ddt
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ddt » Нед 18 дек 2011 20:30

Колега dushanov, доколкото виждам сме с различни скоростни кутии. Аз като обикалях сервизите за другите ск кутии предлагаха некви (два мосела) ремонтни комплекти за 20-30 лева. Само че аз бях изтеглил къста клечка- за моя модел няма! При мен въпроса е или смяна ск кутия или... ластика. Ако можеш възползвай се от тия ремонтни комплекти.

Потребителски аватар
dushanov
Автомобил: Seat Toledo 2
Двигател: AGN

Мнениеот dushanov » Нед 18 дек 2011 23:23

Да да, знам. На там отиват нещата. Ама голямо разглобяване е... направо половин смяна на радиаторче :) Мерси все пак!

Иван Златев
Автомобил: Passat b5 1999
Двигател: TDI 19 110

Мнениеот Иван Златев » Сря 21 дек 2011 11:34

Още един въпрос от моя страна ... разбрах как се сваля маншона но при мен е гумен и доло има един ръб изтегля се малко настрани и се "откопчава" от този ръб и готово,та искам да питам мога ли да сложа кожен маншон и ако да как ще се захване

Потребителски аватар
nikson85
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот nikson85 » Сря 21 дек 2011 11:41

има един тампон за 5 лв тава ти е проблема mhihi аз на негово място съм набутал един маркуч и скоростите влизат , като на чисто нова кола. mhihi
то тоя тампон се води втулка и се намира , като отвориш предния капак в двигателния отдек най отдолу в дясно той е на вилката там се вижда едно като топче. това е за смяна.

Потребителски аватар
niko86
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот niko86 » Сря 03 апр 2013 12:42

ddt написа:Проблем:
При неутрално положение скоростния лост стои между 3 и 4 предавка. Моят изведнъж започна да се разхожда свободно между неутралната на 1/2 и 3/4, на 5 лоста отива и се връща с пружина, няма проблем. Скоростите си влизат нормално, без усилие, без скърцане и вой в кутията, но винаги трябва да ги мисля и внимавам, коя вкарвам (стават и грешки - 2 вместо 4 или 3 вместо 1).
Ходих при майстори отговора беше: ...или караш така или сменяш скоростна кутия. Оказа се прав (проверено) за точно тоя модел скоростна кутия пружината която държи лоста се намира в самата скоростна кутия, а самия ремонт е по-скъп от кутия втора употреба. Поради тая причина много хора карали така с години !!! :banghead:

РЕШЕНИЕ:
Махнах кожата на скоростния лост. Откачих една кукичка от пердето в кухнята :mrgreen: , два обикновени ластика и готово! За по-малко от 2 минути лоста си отиде на мястото heavy metal zork !
http://prikachi.com/images/555/4154555L.jpg

http://prikachi.com/images/565/4154565S.jpg

Накрая се поставая и кожата и .. готово.

За сега съм изминал към 150 км и няма проблем - скоростите са като нови и... на мястото си.
И най- важното изчезна чувството че карам някъв соц таралясник - безценно!

Колега аз имам същия проблем и адски много ме дразни,особено че трябва постоянно да ги мисля като сменям предавки и от време на време не ги уцелвам.Аз съм с 1.6 АБУ,но понеже не разбирам много исках да попитам имаш ли представа дали твоята кутия е като моята за да знам дали направо да слагам ластика и да не се занимавам :)
Благодаря

pip2000
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот pip2000 » Вто 09 юли 2013 21:48

Niko86, намерил ли си някакво решение на скростите на твоя 1.6 ABU?
И аз съм с такъв Golf 3 и с такъв проблем.

Потребителски аватар
stoyancho666
Автомобил: vw polo 6n1
Двигател: 1.4 aex 1996

Мнениеот stoyancho666 » Сря 08 яну 2014 17:22

хахахахах.............СУПЕР и аз имам същия проблем ама скоро няма да го имам
поздрави за колегата и :beer

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”