Привет на всички съфорумници и съфенове (ако мога така да се изразя) на прекрасната марка 'Фолксваген'. :-)
Аз съм един наистина щастлив притежател на Голф3, с който, слава Богу, никога не съм имал сериозни проблеми и, може би, точно когато нямаш сериозни проблеми, започваш да обръщаш внимание на по-отложимите.
Моят проблем, по-скоро търсене (затова и публикувам тук) е, колкото банален, понеже изчетох много теми тук, споделени от колеги, но в същото време се оказа много труден за разрешаване. става дума за прословутия термостат. Да, от години си имам '70-те градуса', четири термостата съм сменил от различни марки, и Behr Termotronic, и Wahler, купен от германски онлайн магазин, и други екземпляри, докато не махнах с ръка и не отидох в Порше България. Достолепно си поисках оригинален термостат за моя Голф. Момчетата, изключително любезни ми записаха поръчката и след два дни дойдох отново и си получих оригиналния BTT с всичките знаци на Волксваген груп, производство 2012 г., сериен номер, гаранция две години и т.н. Платих си 60 лв без няколко стотинки. Сложих си го в най-големия студ, смених си антифриза и зачаках с надежда заветните 90 градуса... Е... не ги стигнах пак....
И се питам... Виждал съм оригитален термостат, производство 2003 г., в кутия с петдесет символа на групата, съчетани с надпис 'original'...
Въпросът ми към уважаемата аудитория е:
Дали и къде в нашата мила родна страна, а защо не и в братска Германия, може да се намери наистина оригинален, работещ и надежден термостат за Голф3, двигател ABU, 75 кс, 1.6., който наистина да поддържа постоянно работната температура на двигателя.
Благодаря ви предварително! :-)

Голф3 ABU, 75 кс, 1.6 - качествен термостат, къде ?
-
- Автомобил: Golf 3
- Двигател: 1.6 ABU
Re: Голф3 ABU, 75 кс, 1.6 - качествен термостат, къде ?
Провери темп.датчик...на тройника отпред ти е...от там ти е проблема....45лв оригинален
Има и по-"екзотичен" вариант,таблото да не ти е в ред :)
Има и по-"екзотичен" вариант,таблото да не ти е в ред :)
- stefan4o
- Автомобил: VW Jetta
- Двигател: PN 1990+KR 1987
- Контакти:
При толкова много проби и на мен ми се струва, че не е в термостата проблемът 

- atanas_m
- Автомобил: VW Golf Drei
- Двигател: 1598 PS75 ABU 1992
И двата варианта, за добро или не, съм ги отхвърлил отдавна, защото:
1. Температурния датчик, който е на тройника, го смених и показва вярно - проверен е с лазерен термометър.
2. Показанията на таблото отговарят до голяма степен (примерно показва 80, а всъщност е 75) на реалните.
При температури под нулата, са нужни поне 30-40 минути, докато 'отлепи' стрелката. В по-топлите дни напоследък - два пъти по-малко, а знам, че при работещ термостат, този период е доста по-къс.
Отварям капака: долният маркуч, който отива към радиатора -- студен, другите -- горещи. Парното започва да духа топло. Чак към 80-85 градуса, които идват след още толкова време, термостатът отваря, долният маркуч се затопля.
Но, щом потегля, пада д 70-75, докато не попадна в задръстване, където само при температури над нулата стига 90, но пак пада бързо след няколко минути движение...
Аз също мисля и върху този вариант, макар да го считам за много малко вероятен. Все-пак Порше да ти пробутат менте-термостат... Макар че, от друга страна, вече всички знаем, че има разлика, когато си купиш една стока -- от 'Нутела' до 'Туарег' -- тук и в Германия. Чувал съм ужасни истории с нови коли, купувани от тук.... Точно с тази надежда поръчак термостат от немски онлайн магазин до адрес в Германия, да не би и те да прилагат двойния стандарт. Имаше някаква промоция за 'Wahler' на 8 евро. Абсолютно същия симптом. Както с по-старите, така и в момента, с 'оригиналния'...
1. Температурния датчик, който е на тройника, го смених и показва вярно - проверен е с лазерен термометър.
2. Показанията на таблото отговарят до голяма степен (примерно показва 80, а всъщност е 75) на реалните.
При температури под нулата, са нужни поне 30-40 минути, докато 'отлепи' стрелката. В по-топлите дни напоследък - два пъти по-малко, а знам, че при работещ термостат, този период е доста по-къс.
Отварям капака: долният маркуч, който отива към радиатора -- студен, другите -- горещи. Парното започва да духа топло. Чак към 80-85 градуса, които идват след още толкова време, термостатът отваря, долният маркуч се затопля.
Но, щом потегля, пада д 70-75, докато не попадна в задръстване, където само при температури над нулата стига 90, но пак пада бързо след няколко минути движение...
stefan4o написа:При толкова много проби и на мен ми се струва, че не е в термостата проблемът
Аз също мисля и върху този вариант, макар да го считам за много малко вероятен. Все-пак Порше да ти пробутат менте-термостат... Макар че, от друга страна, вече всички знаем, че има разлика, когато си купиш една стока -- от 'Нутела' до 'Туарег' -- тук и в Германия. Чувал съм ужасни истории с нови коли, купувани от тук.... Точно с тази надежда поръчак термостат от немски онлайн магазин до адрес в Германия, да не би и те да прилагат двойния стандарт. Имаше някаква промоция за 'Wahler' на 8 евро. Абсолютно същия симптом. Както с по-старите, така и в момента, с 'оригиналния'...
- Bai Sando
- Автомобил: Audi A 3
- Двигател: 2000 TDI 2006г
Парно има ли? Да не му се е изяло леглото на термостата,и да си пропуска дори и с нов.
Другото е както ти казаха датчика да те лъже.
Другото е както ти казаха датчика да те лъже.
- atanas_m
- Автомобил: VW Golf Drei
- Двигател: 1598 PS75 ABU 1992
Има парно, бавно загрява, но топли добре и в студени дни. Що се отнася до леглото на термостата, сменил съм изцяло целия таралеж и капачката, с която се затваря термостатът, пробвал съм и с въздух, и с вода --при стайна температура не пропуска.
- dontaskdontsay
- Автомобил: Golf III 1.6 1994
- Двигател: ABU
Тука последните месеци при мен е същата история.
Преди ковеше на 70 и не мърдаше без значение градско или извън.
Днес смених термостата и преди малко излязох за няколко минути с колата и стигна 80 (прибрах се и не ми се чакаше да видя дали ще ги закара до 90).
Термостата е WAHLER на 84 градуса за 14лв.
Стария също е WAHLER но на 87.
И на двата пише Made in Germany но нямаха много общо на външен вид
съмнява ме новия да е немски ама нема значение важното е да работи.
Преди ковеше на 70 и не мърдаше без значение градско или извън.
Днес смених термостата и преди малко излязох за няколко минути с колата и стигна 80 (прибрах се и не ми се чакаше да видя дали ще ги закара до 90).
Термостата е WAHLER на 84 градуса за 14лв.
Стария също е WAHLER но на 87.
И на двата пише Made in Germany но нямаха много общо на външен вид

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”