Масло и маслен филтър на Венто 1.8

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
pavkaz
Автомобил:
Двигател:

Масло и маслен филтър на Венто 1.8

Мнениеот pavkaz » Чет 20 фев 2014 2:13

Здравейте, за пръв път поствам във форума и доста четох преди да публикувам. Моля да имате предвид, че нищо, ама наистина НИЩИЧКО не разбирам от коли, ама грам... :D. Въпросът ми е свързан с маслото и масления филтър. Карам Венто 1.8 90коня маслото все още не е сменяно, но вече е на 9000км и започвам да го мисля. Първият ми въпрос е: трябва ли да купувам маслен филтър( от къде се купува, в сервиза ли го продават?), когато сменям маслото и 2: колко като количество масло(литри) трябва да купя? Прочетох, че маслата на кастрол са добри, някакви предложения?

Потребителски аватар
zfa159
Автомобил: Mitsubishi Outlander + B4 Syncro
Двигател:
Контакти:

Re: Масло и маслен филтър на Венто 1.8

Мнениеот zfa159 » Чет 20 фев 2014 9:04

Здрасти колега :)
Практиката на различните сервизи е различна - някои могат да ти осигурят масло и филтър,може и сам да си ги занесеш. Филтри и масла се продават на много места - в много магазини за авточасти, както и има много обяви из интернет и ти ги пращат с куриер до вратата.
За кастрол - мненията са противоречиви - ако е истинско, ще си доволен,ама дали е истинско,трудно може да се разбере. Аз с кастрол нямам проблеми от тази фирма - http://bparts-bg.com/ . Въпреки това основно работя и си карам и моите коли с другото хубаво масло за VW - Мотул. Темата кое от двете е по-добро,е безкрайна.
Двигателя ти събира 3.8 литра масло, като може да си купиш 4Л или 5Л според това дали харчи масло т.е. дали се налага да доливаш или не. За масления филтър - купи си Mann - това са хубави филтри,които си държат качество.Цената е около 14-15лв (има и евтини за по 6-7лв по магазините - недей).
През 10 000км трябва да смениш следните неща - маслен филтър и масло, въздушен филтър и филтър за въздуха към купето ако има такъв (не всички Венто-та имат).Ако не е сменян горивния,не е зле и той да се смени (аз него го сменям през 20 000км).
За маслото - без значение дали Мотул или Кастрол, има значение вискозитета му (най-грубо казано колко е гъсто). Ако караш нормално и спокойно с не много високи обороти и сериозни натоварвания, можеш да я караш с 10W40. Ако ли не - 15W50 (това са индексите на маслото и като ги кажеш на продавача,ще знае какво да ти даде).
Успех!
:beer

pavkaz
Автомобил:
Двигател:

Re: Масло и маслен филтър на Венто 1.8

Мнениеот pavkaz » Пет 21 фев 2014 12:32

много благодаря за обстойната информация и разбиране, наздраве !

http://www.motorni-masla.net/index.php?main_page=index&cPath=97_93_285

Колега, виж от тези масла първите 2 според теб дали стават :? гледам, че са на що годе поносима цена

Можеш ли да ми кажеш също как да разбера размерите на масления филтър, защото видях, че има размери и определени има някакво значение. Мерси

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”