голф 3 1.8ми 75 к.с. Съмнение за гарнитура

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
enjoyner
Автомобил: Mk5 4motion
Двигател:

голф 3 1.8ми 75 к.с. Съмнение за гарнитура

Мнениеот enjoyner » Нед 02 мар 2014 13:33

Здр. колеги
Пускам нова тема понеже не успях да намеря сходен проблем като моя, а изчетох доста теми.
Надува ми маркучите постоянно и то много, твърди са като камък.
Ако запаля на газ изпарителя замръзва на първите 200 метра и колата гасне.
Знам от къде ми губи течност, радиатора е спукан до горния маркуч, но според мен не трябва да има такова налягане, всеки ден и доливам по 100-200 грама антифриз.
Колата не загрява повече от 82-84 градуса по стрелка и лазерен термометър.
Преди 2 дни смених капачката на разширителния съд с такава от моргата и пак е така,а предната е купувана чисто нова и е на около 2-3месеца - 4000 километра.
Когато работи на място отзад излиза бял пушек все едно сам се запалил.
Изпарителя го смених с чисто нов МИМГАС но няколко пъти вече замръзва и имам съмнения че е спукал мембрана и от там да вкарва антифриз в цилиндрите и от там да идва белия пушек, сутрин лесно пали на бензин но много неравномерно работи 2-3 минути като на 3 цилиндъра.
На газ анализатор не съм ходил, но ходих да ми правят тест за издухала гарнитура взимаха ми част от антифриза и всичко е нормално.
Преди 3-4 месеца забелязах, че пистовия ми ремък е сложен неправилно и помпата въртеше на обратно маркучите пак бяха надути след като обърнах ремъка правилно всичко си дойде на място до преди седмица.
Възможно ли е да се е прецакъла помпата, макар че при отворено казанче виждам водата ,че циркулира.
Колата е голф 3 1.8ми 75 коня
Някои ако е имал подобен проблем да сподели за решението, мерси предварително и поздрави.
П.п Смятам да направя байпас на изпарителя и да видя дали пак ще надува системата

Потребителски аватар
snupeca
Автомобил: Skoda Octavia
Двигател: ALH
Контакти:

Re: Съмнение за гарнитура

Мнениеот snupeca » Нед 02 мар 2014 13:39

Свещите проверявал ли си? Има ли "измита" ясен си. Но за начало си оправи изпарителя, да е сигурно че не е от него.

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBBB

Мнениеот radotom » Нед 02 мар 2014 13:44

enjoyner написа:П.п Смятам да направя байпас на изпарителя и да видя дали пак ще надува системата

:th_up
А и снупеца ти е дал добра насока.
Но първо шунтирай газовата.

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Нед 02 мар 2014 13:48

Радиаторът е избил заради по-високото налягане. Шунтирай наистина изпарителят виж дали ще омекнат маркучите. Ако пак така си стоят корави - гарнитура на главата :th_up Водната помпа - в случая не търси в нея проблемът :th_up

Потребителски аватар
victory1983
Автомобил: vw golf 3 1993
Двигател: ABF

Мнениеот victory1983 » Нед 02 мар 2014 14:22

Не е нужно да шунтираш каквото и да е!Палиш колата,отваряш казанчето на антифриза и палиш със запалка над казанчето,ако имаш проблем с изпарителя ще го видиш като огън(споко нема си запалиш колата)!Ако няма проблем пълниш казанчето до ръба и ако има балончета се сещай какво ще правиш!

Потребителски аватар
enjoyner
Двигател:

Мнениеот enjoyner » Нед 02 мар 2014 14:46

snupeca написа:Свещите проверявал ли си? Има ли "измита" ясен си. Но за начало си оправи изпарителя, да е сигурно че не е от него.

Свещите, капачката и палеца ги смених преди 3 дена понеже ми прекъсваше от време на време, на първи цилиндър свещта си беше както трябва да бъде чистичка но другите бяха мазао смисал черни, все едно няма добро изгаряне.

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Нед 02 мар 2014 14:47

Най-вероятно точно през първи цилиндър е пробила гарнитурата, ако е от нея де :th_up

Потребителски аватар
enjoyner
Двигател:

Мнениеот enjoyner » Нед 02 мар 2014 14:51

!Ако няма проблем пълниш казанчето до ръба и ако има балончета се сещай какво ще правиш![/quote]
ОК но това пак не е гаранция за гарнитура, може и да се Обезвъздушава от честите наливания на антифриз

Потребителски аватар
enjoyner
Двигател:

Мнениеот enjoyner » Нед 02 мар 2014 14:55

Първо ще направя байпаса за да изключа изпарителя като виновник и ако продължава да надува е ясна, отивам на гарнитура

Потребителски аватар
snupeca
Контакти:

Мнениеот snupeca » Нед 02 мар 2014 16:08

stefan4o написа:Най-вероятно точно през първи цилиндър е пробила гарнитурата, ако е от нея де :th_up

Към автора: Точно чистички не трябва да бъдат колега. Това е нормално работеща свещ.
Прикачени файлове
ScreenHunter_003.jpg

Потребителски аватар
enjoyner
Двигател:

Мнениеот enjoyner » Нед 02 мар 2014 16:15

snupeca написа:
stefan4o написа:Най-вероятно точно през първи цилиндър е пробила гарнитурата, ако е от нея де :th_up

Към автора: Точно чистички не трябва да бъдат колега :mrgreen Това е нормално работеща свещ.

Точно така изглеждаше но само на 1-ви цилиндър а другите бяха черни.
Но все пак напълно е възможно да е пробило точно там.И е нормално 22-3 годишна бънгия едва ли някога е сменяна гарнитура.
Тази от 1.8ми ли е сваляна и защо е еднополюсна?

Последна промяна от enjoyner на Нед 02 мар 2014 16:20, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
snupeca
Контакти:

Re: голф 3 1.8ми 75 к.с. Съмнение за гарнитура

Мнениеот snupeca » Нед 02 мар 2014 16:20

Щом има разлика в свещите нещо не е наред. Не пречи по начало да ти е центрована кофти и да караш на богата смес - респективно черни свещи, а от гарнитурата да ти мие 1-вата.
ПС: Моето 1.6 е това, а еднополюсни препоръчват за газ/бензин.

Последна промяна от snupeca на Нед 02 мар 2014 16:29, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
enjoyner
Двигател:

Мнениеот enjoyner » Нед 02 мар 2014 16:26

До някъде си прав за центровката преди месец и правих центровка, защото много как да кажа тежко работеше мотора след презацепване на ангренажа се кротна и успокои,а иначе беше избягал с 1 зъб.
Даже и сега си мисля че пак е избягал но и това ще го проверя.
И как за месец каране има няма 1500 километра пак да избяга, ако е избягал ест.

Потребителски аватар
snupeca
Контакти:

Мнениеот snupeca » Нед 02 мар 2014 16:40

Както казват колегите - шунтирай изпарителя, виж дали пак ще надува, и ако надува - разхвърляй. Аз така на 2Е-то първо правих радиатор 2 пъти, после маркучи, помпа и ми писна - и естествено гарнитурата при 2-ри цилиндър беше родила - чистичко та чистичко :mhihi
Прикачени файлове
ScreenHunter_001.jpg

Потребителски аватар
zfa159
Автомобил: Mitsubishi Outlander + B4 Syncro
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Нед 02 мар 2014 16:42

Всъщност не виждам нещо странно в поведението на колата...
1. надуването - тази система се надува на около 1 атмосфера при нормални условия и да, дори при добре работещ изправен двигател, напълно загрял, на пипане са доста твърди. Субективно е колко са твърди, всеки разбира по различен начин твърдостта на маркуча. Ако до толкова вкарва налягане в системата, че да пренадува маркучите, няма да е само това - ще изчезва парното и колата започва да грее и също така да изхвърля антифриз през разширителния съд.Щеше да стига 100 градуса най-редовно.Причината е, че налягането в системата,което идва от някъде (без значение дали г-ра глава или изпарител), спира циркулацията на антифриза и мотора "завира".
2. замръзването на изпарителя - нормално е след като палиш на газ и караш първоначално само на газ - зависи как е вързан изпарителя към системата и до колко имаш циркулация през него. Това не е странен проблем изобщо и няма причина да се учудваш, че се случва.
3. работата на бензин - нормално, защото караш на газ. Ресетирай компютъра в заводските настройки, после карай 100км само на бензин и си сложи нова ламбда сонда (от газта 100% е умряла отдавна вече) и чудо - сутрин като я запалиш на бензин, ще мърка. После ще покараш 200-300км на газ и на бензин пак ще стане кошмар.
4. свещите - ако вкарва масло в цилиндрите или прекъсва кабел или капачка и палец,пак така ще прави и свещите ще са различно износени и с различен цвят.Същото важи и ако цилиндрите са различно износени (компресията). Нормално е да са черни ако палиш на бензин, защото както вече казах,колата ти не работи изобщо правилно на бензин :) .Ако свещта е бяла и като погледнеш през дупката,челото на буталото няма никакви нагари и е чистичко като снимката на колегата - вкарва и гори по малко антифриз (вода) в този цилиндър. Ако са светло кафяви - нормално горене на газ. Ако са черни - не гори добре или гори масло.
Няма логика и с двата изпарителя да вкарва газ в охладителната система, освен ако нямат един и същи дефект. Можеш да го откачиш, за да си сигурен все пак, че нямаш проблем с него, макар че реално е достатъчно да спреш газта от крана на бутилката и да караш,докато колата изгасне.Така няма да имаш нялгане в изпарителя и няма да блъска налягане към охладителната система. (там хватката е, че антифриза грее частта с високото налягане на изпарителя, където налягането на газта е 4-8 атмосфери и съответно винаги вкарва газ към антифриза, а не антифриз към газта и като спреш газта, проблема трябва да изчезне, ако е оттам).
По-добре отиди някой да я види тази кола, преди да и свалиш главата за няма нищо.
:beer

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”