Задно дясно колело на Голф 4 грее?

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
Filcho
Автомобил: Passat 2003 LPG-BRC
Двигател: 2.0i ALT

Задно дясно колело на Голф 4 грее?

Мнениеот Filcho » Чет 21 юни 2007 9:40

Свалих задно дясно колело (дискови спирачки) защото се чуваше стържене и виждам вътрешната накладка на метал диска леко надран причината блокирал долния водач на спирачния апарат (горния перфектен) другите накладки почти като нови.Раздвижих водача гресирах го стана супер и сложих една стара накладка с доста феродо на мястото на износената, ламаринките по, които движат накладките намазах с медна грес като сглобих нещата натисках спирачка дърпах ръчна всичко ОК и не ми направи впечатление колелото да задържа.Обаче като карах 15км. по цариградско шосе по едно време усещам мотора започна да се товари и колата не върви добре като спрях задно дясно колело грее (не пари чак) сравнено със задно ляво, което беше студено, предните колела малко по-хладни от задно дясно.На следващия ден изминавам същото разстояние в обратна посока обаче задръстване като спрях никакво греене на задно дясно колело вдигнах на крик колелото се движи свободно спирачния апарат не беше гипс а си мърдаше леко във водачите.Вечерта същото разстояние в обратна посока и пак по едно време колата се тормози като спрях задно дясно колело грее.Собственика на колата беше споменал, че като карал колата на дълго разстояние отзад се чува стържене и като обере леко ръчната стърженето изчезва това обаче преди да оправя блокиралия водач на апарата.Въпросът ми естествено е къде е проблема в самия спирачен апарат (механизма за ръчната) или в лагерите на главината?Не съм проверил дали мърда спирачния апарат и как се върти колелото след като загрее защото нямах възможност.

Потребителски аватар
joker
Автомобил: Golf 3 Variant _Golf4 Variant
Двигател: 1800 ABS _1900 TDI AHF

Re: Задно дясно колело на Голф 4 грее?

Мнениеот joker » Чет 21 юни 2007 11:56

Filcho написа:Свалих задно дясно колело (дискови спирачки) защото се чуваше стържене и виждам вътрешната накладка на метал диска леко надран причината блокирал долния водач на спирачния апарат (горния перфектен) другите накладки почти като нови.Раздвижих водача гресирах го стана супер и сложих една стара накладка с доста феродо на мястото на износената, ламаринките по, които движат накладките намазах с медна грес като сглобих нещата натисках спирачка дърпах ръчна всичко ОК и не ми направи впечатление колелото да задържа.Обаче като карах 15км. по цариградско шосе по едно време усещам мотора започна да се товари и колата не върви добре като спрях задно дясно колело грее (не пари чак) сравнено със задно ляво, което беше студено, предните колела малко по-хладни от задно дясно.На следващия ден изминавам същото разстояние в обратна посока обаче задръстване като спрях никакво греене на задно дясно колело вдигнах на крик колелото се движи свободно спирачния апарат не беше гипс а си мърдаше леко във водачите.Вечерта същото разстояние в обратна посока и пак по едно време колата се тормози като спрях задно дясно колело грее.Собственика на колата беше споменал, че като карал колата на дълго разстояние отзад се чува стържене и като обере леко ръчната стърженето изчезва това обаче преди да оправя блокиралия водач на апарата.Въпросът ми естествено е къде е проблема в самия спирачен апарат (механизма за ръчната) или в лагерите на главината?Не съм проверил дали мърда спирачния апарат и как се върти колелото след като загрее защото нямах възможност.

аз мисля,че като направиш последното и отговорът ще дойде...
за Г-4 съм импотентен ,но принципно разбит лагер има характерен шум.....не може да не си го чул...още повече явно си следиш добре колата и я поддържаш.......

Потребителски аватар
Filcho

Мнениеот Filcho » Чет 21 юни 2007 12:08

Това наистина ли е Joker или е другия 'Joker' нещо стила не е същия а и 'импотентен' по въпроса?????
Колата не е моя и за пръв път карах и се занимавах с Голф 4.Казаха ми, че този модел имал проблеми с механизма на ръчната в спирачния апарат въпреки, че тук не намерих такова мнение или нещо по въпроса.Освен това колата е излязла от 'сервиз' (егати сервиза накладка на метал) и не знам какво е правено, там ако са сменяли лагери, което ме съмнява, и да са ги стегнали ??? Затова не ми е ясно положението.

Потребителски аватар
joker

Мнениеот joker » Чет 21 юни 2007 12:15

Filcho написа:Това наистина ли е Joker или е другия 'Joker' нещо стила не е същия а и 'импотентен' по въпроса?????
Колата не е моя и за пръв път карах и се занимавах с Голф 4.Казаха ми, че този модел имал проблеми с механизма на ръчната в спирачния апарат въпреки, че тук не намерих такова мнение или нещо по въпроса.Освен това колата е излязла от 'сервиз' (егати сервиза накладка на метал) и не знам какво е правено, там ако са сменяли лагери, което ме съмнява, и да са ги стегнали ??? Затова не ми е ясно положението.

Аз съм ,аз съм......аууу егати сервиза!Тогава я пробвай....но ако е лагер той ще си грее независимо от ситуацията....няма как да спре да грее ако е пренатегнат....ама това за "импотентен по въпроса" съм го ползвал и друг път ..защо се чудиш????

Потребителски аватар
4oroi4o
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот 4oroi4o » Чет 21 юни 2007 13:19

Или е пренатегнат лагер или ти задържа спирачния апарат. Провери тез неща. Успех!

Потребителски аватар
Filcho

Мнениеот Filcho » Чет 21 юни 2007 14:06

Никой ли няма да предположи, че 'старата' накладка, която съм сложил на мястото на износената не ляга точно на диска и постоянно трие някъде и го загрява и това ще се оправи като се износи накладката и пасне по диска?

Потребителски аватар
joker

Мнениеот joker » Чет 21 юни 2007 14:10

Filcho написа:Никой ли няма да предположи, че 'старата' накладка, която съм сложил на мястото на износената не ляга точно на диска и постоянно трие някъде и го загрява и това ще се оправи като се износи накладката и пасне по диска?

Не мога да предположа,че ти като компетентен колега след като монтираш "старата " накладка" няма да завъргиш колелото на вдигнато и да провериш дали има триене от недобро пасване......

Потребителски аватар
Filcho

Мнениеот Filcho » Чет 21 юни 2007 14:29

Проверих имаше триене но не ми се стори по-голямо от това на лявото колело.Дори и при паснати накладки спирачния апарат не се връща толкова, че накладките да се отделят напълно от диска и винаги леко се допират, което се усеща при въртене освен това има механизъм за обиране на хлабината на накладките при износването им и да стоят достатъчно близко до диска.
Като връщах буталото на спирачния апарат, за да сложа по-дебелата накладка ми направи впечатление, че само като го навивам не се прибира трябваше едновременно да го натискам навътре и въртя за да се прибере докато на други марки коли с аналогични спирачни апарати само като се върти (навива) буталото и то се прибира дали апарата не е дефектирал нещо?Обаче погледнах в едно ръководство за Голф 4 и там оригиналното приспособление за връщане на буталото се запъва в спирачния апарат и се състои от винт, който се фиксира в изрезите на буталото и като се върти хем върти буталото хем го натиска навътре така, че апарата може и да не е виновен.Абе и аз не знам.

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”