Честита Коледа, да сте живи и здрави.
Имам следния въпрос, на 22-ри смених антифриза на колата, имаше яко гняс в системата, мисля че майстора е поизчистил малко, каза че ще сложи червен антифриз, било по-добре от другия в този случай... както и да е.
Вчера избръмчах до Цигов Чарк и забелязах нещо странно - колата на място си загрява на 90 градуса и си седи спокойно, перката включва - всичко точно.
Когато обаче я изпънах на магистралата 90-120 км/ч 2800-3200 оборота, забелязах нещо странно - пада ми температурата на двигателя.
На отиване на парно на 2, държеше 70-80 градуса, без проблем пътувахме 150 километра. На връщане я оставих да загрее преди да пътуваме, пак си вдигна 90 градуса и тръгнахме от Цигов чарк до Ракитово 25 км.~ , където спрях за малко беше под 70 градуса, оставих я малко вдигна и тръгнахме пак 70-85 градуса ми държа по пътя със спряно парно, пуснах го на магистралата и падна температурата главоломно пак.
Въпроса ми е следния, попрочетох по темите това онова.
Колата няма кора под двигателя,температурите бяха ниски с вятър -4/-10 градуса да кажем, но въпреки това ми изглежда ненормална тая работа.
В София като влезнах на светофара пак си вдигна 90 градуса спокойно. Парното ми направи впечатление, че духа по-хладно обаче.
Предстои ми път до Белово 200 км отиване и връщане долу-горе - да пътувам ли така или е възможно да влоши?
Ако е забил на отворена клапа термостата, възможно ли е да затвори по път и да забие на затворена? Възможно ли е да повредя двигателя?
Предстои ми смяна на гумичките на клапаните и вероятно на повдигачите, защото гори масло колата, ще сменя и термостата тогава, но ме интересува конкретно, струва ли си да пътувам или да я оставя да лежи болна до януари? :D
Бих сложил един картон зад решетката да загрява и да държи, но ме притеснява да не отпуши клапата и да забие на затворено и да няма охлаждане после?

Благодаря предварително за съдействието!