Става въпрос за моя Golf 4, 1.6, 101коня, AKL двигател. Нямах парно, духаше студено, стрелката за температурата рядко мърдаше от 0, и реших да сменя термостата. Махнах двата болта М10, махнах фланеца(между фланеца и частта, която той притиска от двигателя, изпадна нещо черно, като силикон или уплътнение,което вече за нищо не ставаше) и отделно вече падна старият термостат със старото уплътнение. Взех нов термостат с ново уплътнение, като разликата между стария термостат и новия, беше че старият беше нещо като щампован в горната част, където ляга уплътнението, а новият повърхността му беше почти гладка. И така сложих новия термостат,новото уплътнение, сложих фланеца(не изглежда да има някакви пукнатини по него), налях антифриза и запалих... докато загряваше колата, нямаше теч, след като стигна 90 градуса, отдолу протече като водопад... свалих всичко наново, по съвет на приятел отново направих същата процедура, но със старото уплътнение - отново водопад... в крайна сметка се разчетох още по-подробно и този път - сложих термостата, намазан с червен силикон, сложих уплътнението и намазах целия фланец със силикон. затворих цялата система и напълних с вода, не с антифриз. Направих един тест драйв, във високи обороти, нямаше теч. Източих водата, сложих антифриза, отново тест драйв - с максимално натоварване, така че при високото налягане ако има нещо да поддаде и да протече - нямаше теч(накратко описвам, иначе съм спазил процедурите, обезвъздушил съм системата). Тръгнах си на другия ден за София, и при изкачване на 3 и 4 предавка по Предел - спрях колата, и се наведох да видя какво е положението - капеше отново(на работещ двигател), не силно, но достатъчно много, така че за пътя Банско-София да налея около литър антифриз... след слагането на силикона, ми споделиха,че където има налягане ,не се слага тоя силикон, тъй като все някога щяло да протече...уви след дъжд качулка... Сега въпросът ми е, за да не си играя пак на свали-наглоби , какво да правя? Съветите бяха да си взема нов фланец(при това не пластмасов, а алуминиев), с ново уплътнение, да намажа с грес и да затворя системата(без никакви силикони и т.н.)?
Също така искам да добавя, че от като го има тоя теч, ми се замърсява предното стъкло, става нещо като мазно. Идеята ми е, възможно ли е да е станал някакъв фал, тъй като до колкото разбарх, стъклото става мазно, ако е спукан радиаторът(който се намирал някъде пред таблото и свалянето му било мама мия)
Благодаря Ви предварително за Вашите изпитани мнения и съвети !

P.S. Иначе с новия термостат се държи температурата и вътре в купето - не се живее от жега
P.S. По принцип, когато изкачвам стръмни пътища на 2-ра до 4-ра предавка, тогава протича(под притича, разбирайте едно много така интензивно капене)... След като намаля напрежението върху двигателя, почва да спира... когато колата е студена, до колкото виждам, има съвсем малки капки под нея(фактически май почти не тече)
P.S. Ако трябва да взимам такъв алуминиев оригинален фланец, бих искал да ме насочите към конкретно лице, което може да ме сдобие