Golf MK4 1.6 SR - питане и съвет относно цолаж на джанти
-
- Автомобил:
- Двигател:
Golf MK4 1.6 SR - питане и съвет относно цолаж на джанти
Привет колеги ... сега накратко имам голф 4 -ка 1.6 sr 101 коня 98 година и искам да го приповдигна с някоя нова лята джанта за лятото , та въпроса ми е ще го измъча ли със 17-ка или да се ориентирам към 16-ките ... ???? Ще съм благодарен на отговор или мнение което да ме ориентира :) 

- forski
- Автомобил: SUZUKI SX4 S-CROSS Boosterjet
- Двигател:
- Контакти:
Re: Питане и съвет относно цолаж на джанти за Golf 4 1.6 sr
На твое място бих се ориентирал към 15-ки за да ми върви и гори колата нормално 

- anonym0us
- Автомобил:
- Двигател:
Няма да има проблем да и сложиш 17-ки, калниците на 4-ките са широки. Но тук идва момента, когато колата се скопае, особено ако има газ! Сега ще налазят "разбирачите" че няма проблем и разхода не се увеличавал, че се запазвал инача на джантата и дрън, дрън. Карай си с 15-ките и си виркай.
Гумите са скъпи (ако не слагаш 2-ра ръка), една дупка и гумата цъфти като майска роза, особено ако е 2-ра ръка. Плюсовете е само едната визия, която ти няма как да видиш, освен когато колата е паркирана.
А мъката за рейката никой не я споменава.
Гумите са скъпи (ако не слагаш 2-ра ръка), една дупка и гумата цъфти като майска роза, особено ако е 2-ра ръка. Плюсовете е само едната визия, която ти няма как да видиш, освен когато колата е паркирана.
А мъката за рейката никой не я споменава.

- bombata123
- Автомобил:
- Двигател:
265/35/18 8J за отзаде съм пробвал става !
245/35/18 8J за отпред пак става ! обаче са много тежки за 1.6 ср :(
245/35/18 8J за отпред пак става ! обаче са много тежки за 1.6 ср :(
- Dagestan
- Автомобил: Toledo 1M2 и един Фокус
- Двигател: AGN 2000
Слагай 16-ки, разликата във визията спрямо 15-ките е доста голяма, а цената на гумите и разликата в теглото са пренебрежими. При мен зимните ми гуми са на 15-ки лети джанти, летните са 16-ки, и двата комплекта джанти са алуминиеви оригинални за модела, та 15-ка + зимна гума е доста по-тежка от 16-ка с лятна гума.
При 17-ки вече разликата в цената на гумите е доста по-голяма и не си заслужава според мен.
При 17-ки вече разликата в цената на гумите е доста по-голяма и не си заслужава според мен.
-
- Автомобил:
- Двигател:
Не мога да се съглася с "пренебрежимата" разлика. Предполагам, че границата ни за "пренебрегване" е различна. Моите наблюдения са, че 205/55/16 са с около 30% по-скъпи от сходни като марка 195/65/15, което за мен не е никак пренебрежимо. Да, при 17" разликата е още по-голяма, но 30% си е прилична разлика.
Не мога да се съглася и с генерализирането "15-ка + зимна гума е доста по-тежка от 16-ка с лятна гума" - зависи от конкретните джанти и гуми, а по-големите цолажи вървят обикновено с по-широки гуми и по-високо тегло.
По темата - 205/55/16 са най-подходящият размер за Г4, според мен.
Не мога да се съглася и с генерализирането "15-ка + зимна гума е доста по-тежка от 16-ка с лятна гума" - зависи от конкретните джанти и гуми, а по-големите цолажи вървят обикновено с по-широки гуми и по-високо тегло.
По темата - 205/55/16 са най-подходящият размер за Г4, според мен.
Последна промяна от myrshavija на Вто 05 май 2015 13:46, променено общо 2 пъти.
-
- VW експерт
- Автомобил: Skoda Octavia
- Двигател: AQY 2001
myrshavija написа:Не мога да се съглася с "пренебрежимата" разлика. Предполагам, че границата ни за "пренебрегване" е различна. Моите наблюдения са, че 205/55/16 са с около 30% по-скъпи от сходни като марка 195/65/15, което за мен не е никак пренебрежимо. Да, при 17" разликата е още по-голяма, но 30% си е прилична разлика.
+1
- Dagestan
myrshavija написа:Не мога да се съглася с "пренебрежимата" разлика.
Не съм се изразил точно в предишното си мнение, имах впредвид, че в моя случай 16-ките с летни гуми са по-леки.
Иначе до 100-110лв. и при 195/65 R15, и при 205/55 R16, се взима прилична гума, но си прав, че един и същ модел в двата размера има разлика от 30-ина лв.
А ако човек го "събарят" тези 100-120лв. екстра, веднъж на 3-4, а дори и повече години ако се кара по-малко, по-добре да си ходи пеша. Тези пари ще си ги спести само от сваляне/качване на летни/зимни гуми на една и съща джанта.
-
- Автомобил:
- Двигател:
Каза ли нещо или само запълни мястото с букви?
- Dagestan
Както виждаш, прост и елементарен съм. Не си хаби капацитета и усилията да ме упрекваш.
Колега, Голф 4 върви със джанти от 14" до 19". В твоя случай 14" мисля че няма да станат.
Сега, какво ще избереш си е лично твоя работа, понеже никой от хората който пишат в тая тема няма да ти даде пари за гуми или за изправяне на джантите... Включително и аз!
Аз карам такъв голф, зимата с 15", лятото с 16", няма газ колата.
Не съм състезател, описаната от колегите по-горе загуба на динамика не ми пречи. Мъничко вдига разхода градско, извън града си е същия. Стабилността се подобрява една идея. Визията е спорен момент, всеки гледа с различни очи, но камъните в бъбреците намаляват с увеличаването на цолажа.
Карал съм със 17", не е кой знае каква драма размера, но лично на мен ми става прекалено дисконфортно понеже здрава улица не остана...
Така ги направи като да си направиш кеф, 100-120 лв разлика в цената на комплект гуми не е края на света.
Мир, колеги
Сега, какво ще избереш си е лично твоя работа, понеже никой от хората който пишат в тая тема няма да ти даде пари за гуми или за изправяне на джантите... Включително и аз!
Аз карам такъв голф, зимата с 15", лятото с 16", няма газ колата.
Не съм състезател, описаната от колегите по-горе загуба на динамика не ми пречи. Мъничко вдига разхода градско, извън града си е същия. Стабилността се подобрява една идея. Визията е спорен момент, всеки гледа с различни очи, но камъните в бъбреците намаляват с увеличаването на цолажа.
Карал съм със 17", не е кой знае каква драма размера, но лично на мен ми става прекалено дисконфортно понеже здрава улица не остана...
Така ги направи като да си направиш кеф, 100-120 лв разлика в цената на комплект гуми не е края на света.
Мир, колеги

- night rider
- Автомобил: Golf 4
- Двигател: AHF 1998
Аз съм с R16 - според мен оптималния вариант за вървене и разход от една страна и визия от друга. Също така си прецени и къде ще караш колата, че с тия пътища, колкото по-големи джантите, толкова по-чести ремонти на ходовата част. :)
Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”