Bora 1,9 tdi.,автоматик - не превключва на свободна

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
LZB
Автомобил: VW Bora 1.9 TDI
Двигател: ALH

Bora 1,9 tdi.,автоматик - не превключва на свободна

Мнениеот LZB » Вто 28 юли 2015 10:15

Здравейте,
имам следния проблем: преди 2 седмици имах проблем с турбото над 2000 оборота влизаше в авариен режим - оказа се че вакуумният клапан е изгнил и е за смяна. В доверен сервиз подмениха клапана и на пръв поглед колата си вървеше нормално. Наложи се да пътувам на дълъг път и забелязах следното: при висока скорост по надолнище обикновено автоматично колата изключва от скорост, в този случай обаче тя оставаше на предавката и когато махна крака от педала на газта скоростта и оборотите паднаха бавно. За общо 350 километра имаше само два случая в които кутията превключи на свободна и то не с рязкото движение с което обикновено превключва - оборотите паднаха плавно. Въпросът ми е може ли проблема да бъде от неправилна настройка на вакуумния клапан на турбото (да се подават грешни данни към кутията) или имам проблем със скоростната кутия? Кутията е обикновена, не е автоматик с типтроник (колата е произвидство 2000 год.) и до момента нямам никакъв проблем с нея.

Потребителски аватар
shadou2
Автомобил: VW Bora
Двигател: 1.6 SR

Re: Bora 1,9 tdi.,автоматик - не превключва на свободна

Мнениеот shadou2 » Сря 29 юли 2015 10:36

Аз сефте чувам,че автомата изключва от скорост по-скоро превключва на по-ниска предавка.Точно автомата не може да се кара на свободна. За това и разхода му е по висок от колкото на ръчката освен допълнителната тежест и по малкото предавки. Аз в случая не виждам какъв е проблема?

http://www.vwclub.bg/forum/viewtopic.php?f=59&t=316967

Потребителски аватар
LZB

Мнениеот LZB » Сря 29 юли 2015 15:33

Не е нормално да ми се налага да карам с газ по надолнище за да поддържам 110 км/час. В такива условия автоматика изключва от предавката на която е, така съм карал колата си година.

Потребителски аватар
kijelmi
Автомобил: Passat R-Line BiTDI
Двигател: CUAA 2020

Мнениеот kijelmi » Сря 29 юли 2015 23:50

Приятел, помисли пак.

Потребителски аватар
Traytor
Автомобил: Passat B8
Двигател: DSRB

Мнениеот Traytor » Чет 30 юли 2015 1:03

Абсолютно никаква логика няма в това което казваш. По вероятно е преди да си имал проблем отколкото сега. Това е нормално.

Потребителски аватар
LZB

Мнениеот LZB » Чет 30 юли 2015 8:46

Може би сте прави, че е имало проблем преди ... Тази сутрин забелязах, че оборотите падат до 800 и колата върви свободно, само ако колата се движи с до 50 км/час. В противен слуай си остава зацепена на скоростта на която е и след като вдигна крака от педала на газта оборотите и скоростта на колата падат бавно. Ако някой се сеща нещо друго по въпроса ... Явно това което съм приемал за нормално е било проблем (това ми е първия автоматик, който карам) - жалко, защото предишното състояние ми допадаше повече ( все едно си карах ръчка и когато пътя го позволяваше изключвах от скорост)

Потребителски аватар
vico
Автомобил: Passat
Двигател:

Мнениеот vico » Чет 30 юли 2015 22:37

Колата изключва само на ниска скорост,като на по-висока подаваш малко газ винаги.
Добре ще е да смениш маслото и филтъра на скоростите,ако вече не си го направил ще те свържа с човек, който ще го направи на добра цена.

Потребителски аватар
shadou2
Автомобил: VW Bora
Двигател: 1.6 SR

Мнениеот shadou2 » Пет 31 юли 2015 7:30

Аз имам автомат от 1г. и нормалното му поведение е точно това което описват колегите, когато махнеш кракът от газта, автомата превключва на по ниска предавка, спрямо скоростта с която се движи колата и оборотите на които е в момента, което ако е читав автомата почти не се усеща, а се вижда основно по оборотите и скоростта. Поне при мен е така свалянето и качването на предавки е плавно и меко почти неусетно. :)

Потребителски аватар
LZB

Мнениеот LZB » Чет 06 авг 2015 7:39

Благодаря на всички за вниманието и за съветите! Желая ви чист път и здрави коли. :)

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”