Голф 4 1998г. 2 вр. Проблем с напасване на прозорец - Решено

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
izzo_
Автомобил: VW Jetta 5 FSI
Двигател: BVY 2006 150hp
Контакти:

Голф 4 1998г. 2 вр. Проблем с напасване на прозорец - Решено

Мнениеот izzo_ » Съб 05 сеп 2015 17:42

След поредната подмяна на жилата и пластмасовите държачи на прозореца, бях достатъчно тъп да си счупя стъклото. Намерих в мегапартс стъкло от Голф 4 '98. На вид ми изглежда 1 към 1 като старото. Обаче като тръгвам да го монтирам, не влиза горе хубаво в канала на вратата, за да уплътни и като стига догоре не върви гладко, а сякаш е под напрежение. Не виждам логика прозореца да е различен, при положение че е от двуврат Голф 4. Или може би греша? Не мисля също че не съм се справил нещо с монтажа, понеже процедурата съм я правил доста пъти досега и не съм имал ядове. Стъклото долу има следи от металните държачи, за които е било хванато. Напасва се на абсолютно същите места в моите държачи, но не иска и не иска да уплътни в най-горно положение. Имате ли някакви предположения къде мога да греша, че вече в чудо се видях. Дали да купувам друг прозорец и аз не знам вече.

Последна промяна от izzo_ на Сря 09 сеп 2015 22:07, променено общо 1 път.

Zdravko Zankov
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Skoda Octavia
Двигател: AQY 2001

Re: Голф 4 1998г. 2 врати - Проблем с напасване на прозорец

Мнениеот Zdravko Zankov » Нед 06 сеп 2015 11:58

100% причината не е в стъклото.
Търси други варианти.

Потребителски аватар
boyan.chav
Автомобил: VW Golf IV 1998
Двигател: 1.4 16v 75hp AHW
Контакти:

Мнениеот boyan.chav » Нед 06 сеп 2015 13:58

Според мен и моя опит с двувратите ел. стъкла на Г4, вариант едно: по-къси жила /от четириврат Голф/, стъклото стига на 40-50 мм. преди ГМТ, забавя, спича и тръгва надолу.
Другия вариант: още при поставянето на стъклото в държачите стои усукано и пак при вдигане не стига до ГМТ. За да избегнеш това усукване, поставяш стъклото в държачите без да завиваш болтовете им, спускаш го почти до долу целия механизъм със стъклото, вдигаш нагоре докато стигне отворите на кората, така стъклото ще се нагласи само в държачите и канала на вратата, стягаш внимателно и би трябвало да стане. За обучението след това за пълен ход надолу и нагоре запознат ли си?

Потребителски аватар
izzo_
Контакти:

Мнениеот izzo_ » Нед 06 сеп 2015 15:00

boyan.chav написа:Според мен и моя опит с двувратите ел. стъкла на Г4, вариант едно: по-къси жила /от четириврат Голф/, стъклото стига на 40-50 мм. преди ГМТ, забавя, спича и тръгва надолу.
Другия вариант: още при поставянето на стъклото в държачите стои усукано и пак при вдигане не стига до ГМТ. За да избегнеш това усукване, поставяш стъклото в държачите без да завиваш болтовете им, спускаш го почти до долу целия механизъм със стъклото, вдигаш нагоре докато стигне отворите на кората, така стъклото ще се нагласи само в държачите и канала на вратата, стягаш внимателно и би трябвало да стане. За обучението след това за пълен ход надолу и нагоре запознат ли си?

Колега, благодаря за отговора!

Според мен е втория вариант, който си описал, защото действително стои малко усукано като влезе в държачите и понякога не може да стигне догоре и се връща надолу. Някакси успях да го наглася да качва догоре, но не уплътнява добре и върви под напрежение в горно положение. Ще пробвам това със спускането до долу при незатегнати държачи да видим дали ще се намести. Може ли да ми кажеш повече за това обучение, което се прави за пълен ход, че за пръв път чувам за такова нещо.

Потребителски аватар
airjohn
Автомобил: 2020 Skoda Karoq
Двигател:

Мнениеот airjohn » Нед 06 сеп 2015 15:02

Помагай му надолу когато е хлабаво за да не купуваш пак стъкло. icon_idea

Потребителски аватар
boyan.chav
Контакти:

Мнениеот boyan.chav » Нед 06 сеп 2015 16:41

Да, трябва лекичко да го свалиш почти до долу, когато не са стегнати държачите, макар че ме съмнява да падне и да се счупи. За обучението имах предвид веднъж след като си откачил буксата на машинката, тя губи тази "памет" да речем и след като сглобиш всичко, при натискане на втората степен на копчето от шофьорската страна, стъклото няма да прави пълен ход надолу или нагоре, а ще работи като на първата му степен, т.е. ще се движи колкото го задържиш. Та за това обучение на пълните ходове е нужно след като сглобиш всичко, да раздвижиш 3-4 пъти стъклото от ГМТ до ДМТ и обратно с постоянно натиснато копче от шофьорската страна, докато не се обучи да прави пълен ход с едно натискане на втората степен на копчето. Тази процедура принципно я правя преди да сложа стъклото, защото имам кофти спомени от спускането на стъклото до долу. Като видя двуврат Г4 със стъклата до долу и настръхвам :)

Потребителски аватар
freelancer
Автомобил: VW Polo 1.4 MPI
Двигател: AKK 2000

Мнениеот freelancer » Нед 06 сеп 2015 19:53

Моето поло е 2000 г и няма памет, никакво обучение си няма.
Как се слага стъклото? Имах същият проблем, сменях повдигачи, разглобих всичко, кори. повдигачи свалени, стъкло.
Трябват 2 ма човека, вдигаш стъклото до горе, плътно, единия го държи другия стяга повдигачите, които стигат догоре посредством бутона. Това е всичко.
При мен стана, може и при теб да стане.

Потребителски аватар
izzo_
Контакти:

Мнениеот izzo_ » Нед 06 сеп 2015 20:37

При Голфа няма как да затягаш държачите, докато стъклото е в най-горно положение, защото се затягат през два отвора в металната кора. В момента на затягане стъклото е свалено около 15-20см.

WindowRegulator2.jpg
WindowRegulator7.jpg

А иначе относно обучението за степените - аз правя цялата процедура по разглобяването и сглобяването без да откачам буксата на машинката.

Утре ще имам време да пробвам варианта с пускането до долу с разхлабени държачи, дано свърши работа... и дано не счупя второ стъкло .. :scare3

Потребителски аватар
boyan.chav
Контакти:

Мнениеот boyan.chav » Нед 06 сеп 2015 22:15

Де да ставаше на Голфа като при Полото... Успех утре :)

Потребителски аватар
freelancer
Автомобил: VW Polo 1.4 MPI
Двигател: AKK 2000

Мнениеот freelancer » Пон 07 сеп 2015 7:15

Абе личи си, че голфа е по-скъпата кола, стабилна изработка! :mhihi
Направили са го, ама що са сложили тези пластмасови водачи, сигурно с идеята да се посети сервиза. :c020
Не може ли да се отвият тия болтове и да се дръпне тая кора, за да се завият носачите на спокойствие?

Потребителски аватар
boyan.chav
Контакти:

Мнениеот boyan.chav » Пон 07 сеп 2015 8:07

Явно при напрежение да се счупват държачите, а не стъклото, в последствие това им става "детска" болест и ги заменят с метални при моделите след 2000 год. Самият механизъм /релси, колелца, жила, държачи и машинката/ са захванати за металната кора и няма как физически да я мръднеш и да закрепиш стъклото за държачите и пак да я върнеш на мястото й :/

Потребителски аватар
izzo_
Контакти:

Мнениеот izzo_ » Пон 07 сеп 2015 16:12

Не мина номера с разхлабените държачи и спускането до долу. Отново се затваря горе по същия начин и стои усукано. Самото стъкло влиза под напрежение в държачите. Пробвах и следното нещо: разхлабвам държачите, хващам стъклото с две ръце и го вдигам в най-горно положение като гледам да уплътни хубаво горе в канала и започвам да го спускам бавно. Когато стигне до държачите не влиза в тях, а се опира до вътрешната им челюст и аз трябва да размърдам малко стъклото, за да влезе и тогава горната му част се усуква навътре и самото стъкло стои под напрежение в държачите. Много странно, според мен не трябва да е така. Явно някъде другаде греша, но не ми идват вече идеи.. :confused

Потребителски аватар
boyan.chav
Контакти:

Мнениеот boyan.chav » Пон 07 сеп 2015 17:10

Нормално е да не влезне директно в държачите за малко, тъй като те все пак имат лек луфт. Забелязах, че когато вече съм застопорил стъклото в държачите, при стягането им, държача се завърташе по оста си нагоре. Мисля си, че когато си ги стегнал и двата е възможно да са се усукали по оста си нагоре, защото завиваш надясно. При мен също се се получавала тази ситуация. В момента, в който тръгне стъклото нагоре, лявата му страна забързва и усуква стъкло надясно. На снимката се опитах да го изобразя горе-долу, зависи и за коя врата става въпрос де, при мен последно беше пасажерската страна, така изглеждаше усукването:
Номера е след като направиш реглажа на стъклото, внимателно да стегнеш държачите и да си останат хоризонтални. Направи ли ти впечатление, че при стягането им се усукват нагоре, а при развиване - надолу?
Прикачени файлове
Без име.png
Без име.png (8.73 KиБ) Видяна 1053 пъти

Потребителски аватар
izzo_
Контакти:

Мнениеот izzo_ » Пон 07 сеп 2015 18:22

Не ми е направило впечатление да се усукват държачите при затягане. А и при мен усукването на стъклото не става отляво надясно, както си го обяснил, а отвън навътре. Опитах се да го нарисувам - представи си го като напречен разрез. Горната част на стъклото се усуква навътре. Аз го намествам в страничния канал на рамката на вратата, но стои под напрежение и като го вдигам нагоре след това върви трудно. Надявам се ме разбра какво имам предвид. Май е различно от това усукване, за което говориш. И при мен става въпрос за пасажерската врата.

window.png
window.png (4.92 KиБ) Видяна 1040 пъти

Потребителски аватар
pas1.8mi
Автомобил: Passat B5
Двигател: 1.8T AEB 1999

Мнениеот pas1.8mi » Пон 07 сеп 2015 20:06

Може да си сложил пластмасовите водачи на обратно! Получава се същият ефект с усукване и трудно вдигане до горе.

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”