Голф 4 1.6 SR 101hp -мощност, висок разход, странен звук

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
DvaKozunaka
Автомобил:
Двигател:

Голф 4 1.6 SR 101hp -мощност, висок разход, странен звук

Мнениеот DvaKozunaka » Нед 13 сеп 2015 15:26

Здравейте, въпросният голф беше добре докато не реших да го обслужа (ангренаж, ролки, водна помпа). Не го занесох в сервиз, а баща ми го обслужи пред гаража, след това колата стана много мудна. Големи баири, къде съм влизал със 110-120 съм излизал най-малко със 100, а ако включа климатик 90 не по-малко. След смяната колата започна да пада под 70 стигаше до 60, а с климатик дори искаше 3та и отиваше на 50. Веднага махнах капаците и погледнах белезите, имаше разминаване с 1 зъб някъде, оправих го. Двигатля започна да си мени някой път оборотите, загуби доста мощност, ручи много странно (чува се леко като 3 цилиндъра, но не точно) смених свещи и кабели същата работа, при подаване на газ се чува рученето по силно и странно (има вероятност да е от колекторите но тоя звук според мен се чува от двигателя. Баща ми се съмнява в гарнитура на главата и загуба на компресия, а и като работи двигателя се чува все едно смуче въздух някъде зад двигателя (не съм майстор не мога да обясня точно), но според баща ми дърпа въздух от някъде преди филтъра чува се като леко свистене и съответно рученето на двигателя. Но основният ми проблем е загуба на мощност и големия разход на гориво колата има газов инжекцион, с пълна бутилка от ~22 литра съм изминавал 300 км извънградско, предпоследния път като заредих едва минах 130-40 км с 22 литра, а последният едва гаделичках педала и карах много едва изминах 200 км с пълна бутилка като се има на предвид, че гори и бензин при паленето и докато загрее. Утре съм решил да я карам на диагностика, но все пак може да дискутираме по проблема. Благодаря !

DvaKozunaka
Автомобил:
Двигател:

Re: Голф 4 1.6 SR 101hp -мощност, висок разход, странен звук

Мнениеот DvaKozunaka » Пон 14 сеп 2015 12:05

възможно ли е ако това ручене е от колекторите (нали има едни пластмасови като накрайници ли какво е) ако са се издънили и по тоя начин да лъже ламбда сондата и да ми дава такъв голям разход и рученето съответно да е от там, някакви мнения ?

Потребителски аватар
plamski3
Автомобил: VW Golf 4
Двигател: AKL

Re: Голф 4 1.6 SR 101hp -мощност, висок разход, странен звук

Мнениеот plamski3 » Пон 14 сеп 2015 22:16

Най-добре първо отиди на майстор да ти прегледа центровката на двигателя. Лично за мен това са едни от най-важните обслужвания за двигателя и колкото и да съм запознат как се прави, винаги ходя в сервиз, за да го направят компетентни майстори. Ако всичко ти е наред с центровка и зацепване пусни една диагностика и виж какви грешки ще даде. Темата с разхода не искам да я коментирам, но ако е възможно да споменеш с каква газова уредба си и евентуално каква ти е горивната карта(снимка или стойности), че разход от 7,33л газ за 100км с каквото и да е каране не съм постигал и ми е интересно каква е тайната. Според мен 11/100 (22л за 200км) си е напълно редовен и нормален разход за този двигател при скорост около 110-120(за извънградско!).

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”