От повече от 15 дни моята Бора 2.0L 1999 г.(115 к.с.) , която карам на бензин и нямам АГУ, загрява антифриза в охладителната система доста по-бавно от преди това. Това, което ме тревожи, е:
1. При температури на въздуха 15-20 градуса Целзий трябваше да мина с колата минимум 16 км докато антифриза стигне 90 градуса. Днес, при 5-7 градуса навън за 4,4 км каране температурата на антифриза не можа да стигне 50 градуса.
2. Разходът на бензин се повиши драстично. Не настъпвам педала на газта, средната ми скорост в градско каране не надвишава 45-50 км/ч. Преди проблема разходът в градско каране беше 9,5-11,5л/100 км. Сега е от 15,5 л нагоре. Стигал е 18,2л максимум. Прави ми впечатление, че когато двигателят работи на празен ход(около 750 оборота/мин) и колата не се движи средният разход на гориво постоянно варира(в интервали от 1-2 секунди). Например 15,8;15,1;15,5;15,7;15,3. Това нормално ли е? Имах моментен разход около 35л/100 км.

3. Не светва на таблото нито една лампа, когато моторът работи.
4. На долната страна на капачката на маслото има жълтеникаво-бял цвят.
Изгледах много видеа в youtube за проблема. Дайте, моля ви, съвет към какво да се насоча да проверявам по двигателя. Термостат, ламбда-сонда,...?