Голф 4 1.6 SR проблем с оборотите

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
Terranova
Автомобил: VW Golf VI
Двигател: CHGA 2009

Голф 4 1.6 SR проблем с оборотите

Мнениеот Terranova » Нед 07 авг 2011 19:58

Здравейте, преди 2 дни ми се случи нещо много странно. Запалих си колата (голф 4 1.6 SR 101коня код AKL) всичко беше OK докато не си вдигна нормалната работна температура 90 градуса и както си карам при натискане на съединителя за сняма на скорости стрелката на оборотомера заби на 4000 оборота и не мърда (реве като луда) превключих скоростите и така полека полека на спирачка изминах около 100-200 метра и се нормализираха. На другия ден запалих колата на място, пак си вдигна нормалните 90 градуса и от там по същия начин ... пак заби стрелката на 4000 оборота обаче тоя път нямаше нормализиране .. наложи се така да я изгася ... след това не искаше да запали, изчаках я няколко часа, пробвах и запали беше и паднала температурата и оборотите бяха пак нормални. Пропуснах да кажа, че в процеса на загряване на двигателя има моменти в които от 900 оборота скача на 1000 ... 1100, 1200 ..Потърсих инфо в интернет,но нищо не намерих относно тоя пролбем. Някой от вас сблъсквал ли се е с подобно нещо. Ако има такива хора, нека помогнат с някаква информация относно проблема .. от къде идва той, и какво е решението. Благодаря на отзовалите се предварително.

Потребителски аватар
hitman0013
Автомобил: GOLF 4
Двигател:

Re: Голф 4 1.6 SR проблем с оборотите

Мнениеот hitman0013 » Пон 08 авг 2011 14:16

аз мога да ти отговоря, стига да ми вярваш защото е истина 100%.Това се получава от температурния датчик който се намира като свалиш капаците на мотора и застанеш срещу колата-отдясно на тройника за антифриз, над скоростната кутия.
Та значи номера е следния-развален температурен датчик показва стойности на температурата от нормалните 90градуса до -40градуса/което е грешка/.При подаване на информация за минусови градуси компютъра подава автоматично повече обороти-т.е. колата се форсира на празен ход или върви на автопилот ако е на скорост.
А трудното палене след това е от задавяне, много ненужно гориво-нека да позная, пали след 10-20минути с черен пушек от ауспуха.

Потребителски аватар
Terranova

Мнениеот Terranova » Вто 09 авг 2011 17:18

hitman0013 написа:аз мога да ти отговоря, стига да ми вярваш защото е истина 100%.Това се получава от температурния датчик който се намира като свалиш капаците на мотора и застанеш срещу колата-отдясно на тройника за антифриз, над скоростната кутия.
Та значи номера е следния-развален температурен датчик показва стойности на температурата от нормалните 90градуса до -40градуса/което е грешка/.При подаване на информация за минусови градуси компютъра подава автоматично повече обороти-т.е. колата се форсира на празен ход или върви на автопилот ако е на скорост.
А трудното палене след това е от задавяне, много ненужно гориво-нека да позная, пали след 10-20минути с черен пушек от ауспуха.

Благодаря за бързия отговор, отначало помислих, че това може би е проблема ... обаче компютърната диагностика показа дроселна клапа. Закарах колата в оторизиран сервиз на VW в Сливен и от там ми казаха така. Искат ми 800 лв. за нов оригинален дросел или 500 и косур лева за някакъв не оригинален. Тия цени нормални ли са според вас защото аз не съм много наясно с цените на тия работи. И др-я ми въпрос е .. възможно ли е сам да сваля дроселната клапа да я почистя .. и ще има ли някакъв ефект след това? И последния ми вариант е да потърся в някоя автоморга по запазен дросел и направо да го сменя, защото нека погледнем реално .. 800 лв. са си доооста парички, а с тия мижави заплатки в б-я едва ли скоро ще заделя такава сума за нов ОРИГИНАЛЕН дросел!

Потребителски аватар
icefire
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот icefire » Вто 09 авг 2011 18:26

Здравей колега, цените, които са ти казали, са нормални за оригинални части. Само че да сменяш дроселовата клапа без да пробваш с почистване преди това е безумие :012:

Така че те съветвам да направиш следното:
1. Сваляш дроселовата клапа, почиствяш си я да блесне и след това я обучаваш (ако нямаш кабел за диагностика трябва да се изръсиш с 20-30 лева)
2. Сменяш температурния датчик, за който колегата ти е разказал. Невероятно е, но е факт - и от други места съм чувал, че това се появява като проблем от него.

Успех!

Потребителски аватар
hitman0013
Двигател:

Мнениеот hitman0013 » Вто 09 авг 2011 18:39

Ами аз смених и дросел клапата, като в последствие се разбра, че майстора е за трепане.Само с един температурен датчик можеше да се размина, а смених и здрава клапа.Ако колата почне да гасне в движение, не само да се форсира(най-често при смяна на предавки или пускане по инерция когато оборотите падат на 7__, 800)-тогава може да помислиш за чистене или смяна на дросела.
Възможно ли е когато клапата е за чистене да дава грешка и майсторите първо на нея да се хвърлят като проблем?
Иначе оригинален темп датчик е 50 лева и се сменя много лесно за 20 секунди.

Потребителски аватар
icefire
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот icefire » Вто 09 авг 2011 19:15

hitman0013 написа:Ами аз смених и дросел клапата, като в последствие се разбра, че майстора е за трепане.Само с един температурен датчик можеше да се размина, а смених и здрава клапа.Ако колата почне да гасне в движение, не само да се форсира(най-често при смяна на предавки или пускане по инерция когато оборотите падат на 7__, 800)-тогава може да помислиш за чистене или смяна на дросела.
Възможно ли е когато клапата е за чистене да дава грешка и майсторите първо на нея да се хвърлят като проблем?
Иначе оригинален темп датчик е 50 лева и се сменя много лесно за 20 секунди.

:да:
A сега си представи да беше сменил здравия дросел в сервиз на VW за 800 лева без труда... scare

Щом дава грешка там, може просто да го зачистиш, иначе сменяй темп. датчик и си готов ;)

Потребителски аватар
dokros
Автомобил: SEAT TOLEDO 2000
Двигател: 1.9 TDI ALH
Контакти:

Мнениеот dokros » Вто 09 авг 2011 19:20

hitman0013 написа:... пускане по инерция когато оборотите падат на 7__, 800)-тогава може да помислиш за чистене или смяна на дросела.

Не знам какво точно имаш в предвид - пускане по инерция -на скорост или на свободен ход,обаче на свободен ход 700-800 са нормални обороти.

Потребителски аватар
hitman0013
Двигател:

Мнениеот hitman0013 » Вто 09 авг 2011 19:57

Не си ме разбрал правилно-това са нормални обороти, но при тях колата гасне защото клапата се бъзика.При тези обороти клапата е леко отворена и съвсем леко още като се затвори двигателя гасне.
На свободен ход.
Ако има някой, по-знаещ нека да сподели тези клапи могат ли да се обучават или са самообучаващи след няколко стотин километра.

Потребителски аватар
icefire
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот icefire » Вто 09 авг 2011 20:24

Могат да се обучават, но не както пише в ръководството на VCDS, а ето така:
tonyM написа:Адаптивните настройки за Simos-AKL ECU се виждат с функция Измерване (08), блок 011, полета 2 и 3.
Нулирането им става с функция Адаптация (10), блок 00. Даже се вижда в полетата, че точно за това става въпрос. Първо се прави Read, после Save, и накрая ОК. След това може да се погледне, че стойностите на новите адапт. настройки (заводските) са различни от първоначалните.

Потребителски аватар
Terranova

Мнениеот Terranova » Вто 09 авг 2011 20:53

Благодаря много на всички които се включиха в темата! Ще се помъча да почистя клапата основно, ще сменя и датчика и ще видя какво ще стане, ако и тогава има проблеми вече сериозно ще се замисля да сменям самата клапа.
И да ви попитам един последен въпрос ... ако приемем, че датчика се е бъгнал, има ли опасност от прегряване на двигателя? Питам защото утре ми предстои пътуване и мисля след като се завърна да сменям каквото и да било и да знам дали да предприема пътуването.

Потребителски аватар
niki1_j
Автомобил: Golf MK IV
Двигател: ASZ
Контакти:

Мнениеот niki1_j » Вто 23 авг 2011 13:12

Не искам да прозвучи като анти реклама или нещо такова ама VW сержизът в Сливен еееее ...

Та както казва колегата температурен датчик или както е показала диагностиката дросел.

Датчика много ледно може да се провери с едно закачане не ВАГ-а. Ако не си се преборил с това, 2,3 и 4 Септември ще сам по Сливен обади се и ще ударя едно рамо.

Поздрави.

Потребителски аватар
pedalchobaba
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот pedalchobaba » Вто 23 авг 2011 18:16

Terranova написа:... да ви попитам един последен въпрос ... ако приемем, че датчика се е бъгнал, има ли опасност от прегряване на двигателя?

Датчика не влияе на охладителната система и нейната циркулация. Има четири крачета. Две от тях дават информация на ECU-то каква е температурата на антифриза, за да си направи неговите си сметки, а другите две информация за уреда на таблото.
Ако се е бъгнал, в едната верига ECU-то ще ти подава некоректна смес, а в другата, на таблото ще ти показва глупости.
Ти прецени дали можеш да пътуваш. Колата няма да прегрее от това със сигурност, но може да гори бензин като че ли навън е -20°C и току що си я запалил.
Всичко това обаче, ако причината е от него.

Потребителски аватар
oicho
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот oicho » Чет 10 ное 2011 14:23

здравейте колефи съфорумници :)

Скоро продадох желязната 3ка от аватара, и преминах на г4, всичко хубаво ама и при мене е същият проблем.
Променя оборотите,дава си газ самичка, като угасне се удавя, пали с зор и мирише на бензиностанция.

Ще го сменям датчика,че да видим scare

Потребителски аватар
hitman0013
Двигател:

Мнениеот hitman0013 » Чет 10 ное 2011 20:49

oicho написа:здравейте колефи съфорумници :)

Скоро продадох желязната 3ка от аватара, и преминах на г4, всичко хубаво ама и при мене е същият проблем.
Променя оборотите,дава си газ самичка, като угасне се удавя, пали с зор и мирише на бензиностанция.

Ще го сменям датчика,че да видим scare

Чакаме резултата, въпреки че съм сигурен, че е температурен датчик, ако се форсира сама де!

Потребителски аватар
oicho
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот oicho » Чет 10 ное 2011 21:46

Датчик!!!

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”