Червен антифриз за AGG 96

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
dastre
Автомобил: Golf 3
Двигател: AGG

Червен антифриз за AGG 96

Мнениеот dastre » Чет 12 май 2016 13:57

Здравейте колеги! Понеже ще сменявам перката тия дни и ще точа антифриза си мисля да си сложа червен.. Но не съм сигурен в избора,не става дума за пари. Доколкото четох червения се препоръчва заради дългия живот и намаленото налягане,разликата освен,че единия не се разширява и издържа повече,като червения се препоръчва за коли с алуминиевите блокове понеже,не се окисляват и другото е,че съдържа по-малко борати и фосфати.

Та идеята лоша ли е или е все едно какъв ще сложиш ?
Благодаря предварително,ако някой има опит по този въпрос може да го сподели.. :love.vwclub

Потребителски аватар
georgebonev
Автомобил: Golf 3 Variant
Двигател: 1.9 TD AAZ 1994
Контакти:

Re: Червен антифриз за AGG 96

Мнениеот georgebonev » Чет 12 май 2016 15:12

До сега ако си бил със син, като сложиш червения (разреден предварително по пропорция), след време той ще разяде мръсотиите в системата и има вероятност да текне от някъде (но пък ще се очисти системата). Понаглеждай за течове след 20-на дена и имай готовност за доливане. Страдат гумените тръби около скобите (има "нагар" около свръзките между тръбите), ако са оригинални и не сменявани, радиаторите на парното и водния.
След няколко месеца, ако няма повече течове, може да сложиш лилав Г13.
Червения не се смесва със син. Ако остане в системата от синия и сложиш червен, може да се смени цвета на кафяв.
Лилавия може да се смесва с предните (примерно, ако доливаш).
Във всички случаи е добре да се направи промивка с вода преди наливане на нов антифриз.

Последна промяна от georgebonev на Чет 12 май 2016 15:17, променено общо 1 път.

mitko23
Автомобил: VW Golf MK3
Двигател: ABU 1993

Мнениеот mitko23 » Чет 12 май 2016 15:14

Здравей колега, аз ABU-то което е 1993 г. си го карам с G13(червен)оригинален антифриз от VW разреден с дестилирана вода в съответните пропорции и нямам никакви грижи, въпреки че блока е чугунен. Това което забелязах е, че температурата на двигателя леко се понижи в сравнение със синия които се продава масово на пазара и бих казал, че е пълен отврат. Освен това доколкото знам червения е много по-щадящ по отношение гумени уплътнение, съединения и т.н. Ако имаш възможност си вземи оригинален антифриз от VW, просто разликата в консистенцията сравнен с масовия на пазара е огромно.

PS. Задължително промии хубаво системата с вода, понеже червения(G12++ и G13) и синия антифриз(G11) не могат да се смесват, а когато се смесят по спомен ставаха на парцали. G12++(червен предшественика на G13) и G13(слага се в коли произведени след 2012г.) могат да се смесват.

PS2. Колегата georgebonev ме е изпреварил :biggrin ,но както е написал ако сменяш с червен оглеждай се за течове известно време.

Потребителски аватар
dastre
Автомобил: Golf 3
Двигател: AGG

Мнениеот dastre » Пет 13 май 2016 14:45

Благодаря много колеги !

Потребителски аватар
ivostefanov
Автомобил: Audi A4
Двигател: