Golf 4 Проблем със скоростния лост
Golf 4 Проблем със скоростния лост
Здравейте, колата е голф 4 1.6 16v 2000г. Проблемът е следния, от няколко дена при превключване на втора лоста сякаш задира и се иска сила ,за да влезе. От време на време това го има и на първа, но рядко. Това с втората не е на всяко превключване, но да речем 2 от 3 пъти. Четох темите из форума, поне тея които открих ,но са все за скоростни лостове с жила(тея по които има едни пружини), а моята е от другия вид дето се водят лостове май. Пробвах да превключвам скоростите отпред директно от оста която влиза в скоросната и си влизаха много гладко и лесно, но когато пробвам с лоста е някво сякаш затяга леко а и доста шуми. На всякъде напръсках с WD-40 и ябълката на скоростния лост и отпред механизма и има леко подобрение. Мисля ,че е нещо от самия лост, може би трябва да се смаже хубаво или нещо се е разхлабило, но не знам мога ли да го смажа без да се налага да махам пластмасите около и да свалям самия лост. Другото което забелязох е че на свободна лоста има доста осезаем луфт, а на скорост не. Надявам се да съм обяснил разбираемо и ще се радвам да ми кажете какво да погледна или ако е просто за смазка как да го направя без да вадя лоста ако е възможно. Благодаря
Re: Golf 4 Проблем със скоростния лост
Днес реших да проверя дали има масло в отсека който влиза лостчето командвано от скоростния лост и излезе ,че няма нищо. После налях почти две спринцовки по 50мл ,за да видя дали ще има някаква разлика ,но уви нещо не я усещам или поне още не. Все пак мисля ,че трябва да усетя някаква разлика след като е нямало никакво масло преди , а сега има. Интересува ме обаче възможно ли е да позатегна лоста отдолу под купето поне луфта ако може да изчезне защото лостчетата под капака са си добре и не са хлабави само това дето идва от купето от скоростния лост се мести мн свободно нагоре надолу и в страни.
Благодаря за схемата от горния пост.
Благодаря за схемата от горния пост.
-
- Автомобил: VW BORA
- Двигател: AUS 2000
Братле,със същия мотор(само че Бора-AUS).И аз имам същия проблем.Смених маслото,пръсках лостовата система и-нищо.Просто се нагодих на колата.Втора я включвам почти веднага след потегляне.Набера ли повечко на първа и втората ми влиза някак си на два пъти с усилие.Дори пусках тема тук с този проблем.Проверявах насоките от колегите,но нищо.Просто свикнах така да превключвам и няма проблеми.Пробвай! Няма стържене,няма свирене,просто при по голяма скорост от първа става така.Няма значение от оборотите.Пробвал съм и ниски и на по-високи-не си ли набрал скорост(почти веднага както писах след потегляне)вкарвам 2ра и влиза леко като в масло.
Дори вече смятам,че не е дефект.Прилича ми малко на защита.
Поне при мен има нещо такова на първа.За да я вкарам,трябва да съм почти спрял.Ако лекоо се движа и тя е така,а при по висока-въобще не-мога да я вкарам.На бащата пасата влиза и в движение.Някой ми беше казал,че е защита.
Много са къси и първа и втора и засилиш ли я-търси по-висока предавка.
Пробвай и пиши дали като я караш така има подобрение.
Sent from my GT-I9301I using Tapatalk
Дори вече смятам,че не е дефект.Прилича ми малко на защита.
Поне при мен има нещо такова на първа.За да я вкарам,трябва да съм почти спрял.Ако лекоо се движа и тя е така,а при по висока-въобще не-мога да я вкарам.На бащата пасата влиза и в движение.Някой ми беше казал,че е защита.
Много са къси и първа и втора и засилиш ли я-търси по-висока предавка.
Пробвай и пиши дали като я караш така има подобрение.
Sent from my GT-I9301I using Tapatalk
- goppa
- VW експерт
- Автомобил: Sharan
- Двигател: AFN 1997
Провери дали има луфт между лоста и детаил номер 4 от схемата. А също и състоянието на уплътнителните пръстени ( детайли 31 на схемата).
Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”