Криви предни дискове за втори път - голф 4
- Jonkata_v
- Автомобил: VW GOLF MK4 Variant+MK4 HatchBac
- Двигател: 1.9TDI-90 AGR + 1.9TDI-90 AGR
Криви предни дискове за втори път - голф 4
Здравейте!
Случката е следната:
Слагам "трв" дискове с нови накладки "трв",чистя главините с телена четка да падне ръждата,слагам медна смазка на главината където ляга диска,махам наслояването по водачите и им слагам смазка,чистя с пила супортите където лягат накладките и карам внимателно 200-300км без резки спирания и минаване през големи локви,и след няма и 1500км - криви дискове(тресе волана при спиране)....сменят ми ги по гаранция с нови дискове - "брембо" и пак нови накладки "феродо премиер" ,правя отново по-горе описаното плюс нови предни лагери,правя реглаж предница,балансирам гуми,проверявам окачването,пак внимателното и препоръчително спиране 200-300км...и след около 6000км същите симптоми :)
Обаждам се в нов магазин да попитам за нови дискове само че марка "АТЕ" и обяснявам на продавача случката и той ми казва,че повечето голф 4 и ауди а3 са си така,и причината не била в дисковете,а в нещата който вече съм проверил и направил преди монтажа.
Колата е голф 4 тди - 2000г
Ще помоля за по конкретни и точни съвети,не на посоки....
Благодаря предварително!
Случката е следната:
Слагам "трв" дискове с нови накладки "трв",чистя главините с телена четка да падне ръждата,слагам медна смазка на главината където ляга диска,махам наслояването по водачите и им слагам смазка,чистя с пила супортите където лягат накладките и карам внимателно 200-300км без резки спирания и минаване през големи локви,и след няма и 1500км - криви дискове(тресе волана при спиране)....сменят ми ги по гаранция с нови дискове - "брембо" и пак нови накладки "феродо премиер" ,правя отново по-горе описаното плюс нови предни лагери,правя реглаж предница,балансирам гуми,проверявам окачването,пак внимателното и препоръчително спиране 200-300км...и след около 6000км същите симптоми :)
Обаждам се в нов магазин да попитам за нови дискове само че марка "АТЕ" и обяснявам на продавача случката и той ми казва,че повечето голф 4 и ауди а3 са си така,и причината не била в дисковете,а в нещата който вече съм проверил и направил преди монтажа.
Колата е голф 4 тди - 2000г
Ще помоля за по конкретни и точни съвети,не на посоки....
Благодаря предварително!
Последна промяна от Jonkata_v на Вто 12 ное 2013 10:49, променено общо 1 път.
- hooligan_sk
- Модератор
- Автомобил: GLC X254 + Golf MKV GTI
- Двигател: EA113
Re: Криви предни дискове за втори път - голф 4
В интерес на истината последния продавач е прав. Лагери, главини, карета, полуоски. Там някъде е проблема. Ако искаш да се увериш, свали си дисковете и ги занеси на стругар да ги провери за кривини. Мога да се хвана на бас, че кривинити ще са минимални и нормални за всеки диск. Същия случай, но на друга марка кола се оказа леко крива главина. Но ако там е проблема да знаеш че тя може да повреди и лагера и диска доста бързо 

- Andonov
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Продавача не е прав. Поради дългата доставка на АТЕ дискове, реших да сложа и аз TRW.
Непосредствено след монтажа волана почна да тресе при спиране в диапазона 120-100км/ч. - не е от монтажа, карета, главини и всякакви други неща.
Изчаках доставката на АТЕ и проблемите с тресенето изчезнаха.
Накладките винаги ми са АТЕ.
TRW ни дискове, ни окачаване повече.
Непосредствено след монтажа волана почна да тресе при спиране в диапазона 120-100км/ч. - не е от монтажа, карета, главини и всякакви други неща.

- hooligan_sk
- Модератор
Andonov написа:Продавача не е прав. Поради дългата доставка на АТЕ дискове, реших да сложа и аз TRW.
Твоя случай не е такъв. Говорим за коли които хронично си тресат и евентуално кривят дискове. Сещам се за много сучай с АТЕ и пак си тресат. И то не непосредствено след монтажа

- Jonkata_v
hooligan_sk написа:В интерес на истината последния продавач е прав. Лагери, главини, карета, полуоски. Там някъде е проблема. Ако искаш да се увериш, свали си дисковете и ги занеси на стругар да ги провери за кривини. Мога да се хвана на бас, че кривинити ще са минимални и нормални за всеки диск. Същия случай, но на друга марка кола се оказа леко крива главина. Но ако там е проблема да знаеш че тя може да повреди и лагера и диска доста бързо
качвал съм колата на подемник със свалени предни джанти и със запален двигател на втора скорост,и сме гледали за криви главини.....но не видяхме да бият

а и по твоята логика няма ли да започнат да бият веднага след монтажа на новите дискове и натискането на спирачката,а не чак след 6000км?
Последна промяна от Jonkata_v на Вто 10 юли 2012 10:30, променено общо 1 път.
- Andonov
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
То с гледане не става. Мерят се главини преди да се сложат новите дискове и след, като се върти на ръка.
За целта се ползва индикатор с магнитна стойка. http://polymeta.bg/upload/insize_16.png
За целта се ползва индикатор с магнитна стойка. http://polymeta.bg/upload/insize_16.png
- hooligan_sk
- Модератор
Специално на колата където за последно се оказа главина, кривината беше много малка и от самата нея не биеше. Но постепенно изкривяваше диска. С последния комплект(брембо като уж най-твърди) изкара най-много - 4-5К и пак започнаха да бият. Изобщо това е страшно тегав проблем за решаване и имам чувството, че на всяка втора кола го има... Или аз все така улучвам. Дори на един супърб който го взехме на 38 000км, сега няма 60К и започва да се усеща треперене. Моя голф също си е така, но не го правя защото проблема е над 100км/ч, а той не се кара извънградско. Но в някакъв момент мисля да купя всичко от кола на части и да сменям едно по едно докато се оправи. 

- Jonkata_v
Andonov написа:То с гледане не става. Мерят се главини преди да се сложат новите дискове и след, като се върти на ръка.
Благодаря за съвета....
Нека сега някой да каже къде в София има такъв индикатор,за да направя тази процедура и да премахна съмненията от главините

- hooligan_sk
- Модератор
Междудругото моите дискове започнаха да бият след първите 1000км... и така вече 53 000км. Нито е почнало да бие повече нито нищо. Дефектен/крив диск не се държи така. Карал съм една хондичка с доказано криви дискове, това е нещо много брутално 

- Jonkata_v
hooligan_sk написа:Дефектен/крив диск не се държи така. Карал съм една хондичка с доказано криви дискове, това е нещо много брутално
как се държи крив диск ?
при мен е по следния начин:
сутрин при първо потегляне и натискане на спирачката тресенето във волана почти не се усеща,загреят ли малко повече дисковете се започва все по силно да се усеща.
- Andonov
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Точно така се усеща.
А за въпросният индикатор, ако го няма в сервиза където си обслужваш колата, може да се вземе от стругар.
А за въпросният индикатор, ако го няма в сервиза където си обслужваш колата, може да се вземе от стругар.
- Jonkata_v
Andonov написа:Точно така се усеща.
Благодаря

Предполагам си с FSIII апарати 280мм, akо след всички проби и смени не си решиш проблема, сложи оборудван шенкел на АТЕ 288мм 

аз имах същия проблем кривеше дискове постоянно,и се оказа от спирачния апарат не връщаше колкото трябва а спирачките си държаха равнимерно.диска прегрява и се криви.смених апарата и се оправи вече 20 000 км и няма проблеми
- Jonkata_v
morfei1 написа:Предполагам си с FSIII апарати 280мм, akо след всички проби и смени не си решиш проблема, сложи оборудван шенкел на АТЕ 288мм
да със FSIII съм на 280мм,и да ти кажа съм се замислял за по-голями на 288мм но не ми се занимава честно казано,за сега ще се придържам към оригиналния им вид

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”