Отново за спирачната течност

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
Anelia
Автомобил:
Двигател:

Отново за спирачната течност

Мнениеот Anelia » Пет 04 май 2007 10:43

Става въпрос за начина за смяна на спирачната течност. Ходих в един сервиз, където я замериха с едно уредче с 3 индикации- зелена, жълта и червена. На мен ми светна мнооого червено и трябвало бързо да я подменям. Процедурата ставала с някаква машина, която промива системата с 1л спирачна течност под налягане и после се налива новата. А, ако съм решала да я сменям по стария начин с напомпване, имало голяма опасност да ми заминат спирачните цилиндърчета.

Потребителски аватар
ANNIHILATOR
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот ANNIHILATOR » Пет 04 май 2007 11:55

Естествено че така ще ти кажат.
Смяната на спирачната течност може и лесно се прави и в домашни условия!!! Просто е малко повече играчка.
Взима се едно шише, примерно от минерална вода(но сухо) пробива му се отвор на капачката и се слага маркучле, което да стига до дъното. Налива се малко течност в него. Дигаш на крик сваляш гумата и отвиваш пропката за обезвъздушаване. Бодваш маркучето на пробката и помпаш.
после трябва да се внимава резервуарчето за течноста да не остава напълно празно и да засмука въздух. Като остане много малко в него се долива и се помпи докъто в маркучлето не почне да излиза чиста течност.
И така за всички колела.
Междо другота на моята не съм я сменял а трябва, но за кое ли по-напред време :dontknow: :dontknow:

п.п. ако сте двама единия да помпи другия да гледа ще е много по-лесно

Потребителски аватар
Miteto
Автомобил: Фейтън
Двигател:

Мнениеот Miteto » Пет 04 май 2007 17:54

По темата да попитам, имам спирачна течност неотворена чисто нова в опаковка ама е на има няма 4 - 5 години. от времето става ли й нещо или щом си е запечатана мога да я ползвам. До колкото си спомням дори и да седи неизползвана, срокът й е 2 години.

Потребителски аватар
NovobranecGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот NovobranecGT » Пет 04 май 2007 20:11

Miteto написа:По темата да попитам, имам спирачна течност неотворена чисто нова в опаковка ама е на има няма 4 - 5 години. от времето става ли й нещо или щом си е запечатана мога да я ползвам. До колкото си спомням дори и да седи неизползвана, срокът й е 2 години.

Не би било добре да я ползваш, а и на нея трябва да си има срок на годност :?:

Потребителски аватар
4oroi4o
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот 4oroi4o » Пет 04 май 2007 22:35

[/quote]
Не би било добре да я ползваш, а и на нея трябва да си има срок на годност :?:[/quote]

:да:

Потребителски аватар
crazzy
Автомобил: VW Passat B7 Ecofuel
Двигател:

Мнениеот crazzy » Съб 05 май 2007 14:37

Когато спирачната течност остарее, тя губи своите свойства. При мене резултата беше налице, про нови дискове Брембо Макс и нови накладки Феродо колата не спираше и ABS се вкл.постоянно. След смяна на течността в системата с нова Мотул, 1 литър 19лв., остава дори за доливане, проблема бе решен!

Потребителски аватар
WASP
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот WASP » Съб 05 май 2007 15:53

Колеги,
не си губете времето и нервите да си сменяте сами спирачната течност!
Отидете при някой добър маслар, срещу "огромната" сума от 5лв. ще ви сменят течността с машина и със сигурност ще я обезвъздушат много по-добре, отколкото вие да помпите като обезумели!
Разбира се, задължително е да си купите хубава течност (м/у 19- 27 лв/л )! Не се циганете при закупуването на консумативи, че после ще страдате, при евентуалните проблеми!

Хайде със здраве!

Потребителски аватар
joker
Автомобил: Golf 3 Variant _Golf4 Variant
Двигател: 1800 ABS _1900 TDI AHF

Мнениеот joker » Съб 05 май 2007 15:56

WASP написа:Колеги,
не си губете времето и нервите да си сменяте сами спирачната течност!
Отидете при някой добър маслар, срещу "огромната" сума от 5лв. ще ви сменят течността с машина и със сигурност ще я обезвъздушат много по-добре, отколкото вие да помпите като обезумели!
Разбира се, задължително е да си купите хубава течност (м/у 19- 27 лв/л )! Не се циганете при закупуването на консумативи, че после ще страдате, при евентуалните проблеми!

Хайде със здраве!

Точно!И аз скоро ще направя точно това щото не съм сменял спирачната течност въобще!

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Re: Отново за спирачната течност

Мнениеот kris11 » Съб 05 май 2007 18:32

Anelia написа:Става въпрос за начина за смяна на спирачната течност. Ходих в един сервиз, където я замериха с едно уредче с 3 индикации- зелена, жълта и червена. На мен ми светна мнооого червено и трябвало бързо да я подменям. Процедурата ставала с някаква машина, която промива системата с 1л спирачна течност под налягане и после се налива новата. А, ако съм решала да я сменям по стария начин с напомпване, имало голяма опасност да ми заминат спирачните цилиндърчета.

В "Булавто" - 20 лв и си готов на т.н. машина. маха се капачката на съда за спирачна течност, слагат накрайник и от помпа подават спирачно масло след като вдигнат колата на повдигач .Развъртат пробките, налягане и старата течност изтича тласкана от новата.
Става бързо и лесно, а не като малоумен да вдигаш на крик , да сваляш гума и да помпиш до безкрай.

dpetrov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот dpetrov » Съб 05 май 2007 18:41

А колко често е хубаво да се сменя... или като неможе да спираш тогава :lol:

Потребителски аватар
bobcho
Автомобил: VW Golf 3
Двигател: AFN 1997

Мнениеот bobcho » Съб 05 май 2007 19:56

Сменя се на 2 години, без значение от пробега.

Потребителски аватар
Теодор
Автомобил: Ford Fiesta 6 BMW 325XI
Двигател:

Мнениеот Теодор » Съб 05 май 2007 20:16

bobcho написа:Сменя се на 2 години, без значение от пробега.
    По книга така е, на практика всеки според възможностите и разбиранията си. Мойта я смених като взех колата значи е била на 10г, оттогава минаха 4г и спирачките още са си супер така че......... всичко е относително и не винаги теорията се покрива с практиката :wink: :drive

Потребителски аватар
WASP
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот WASP » Съб 05 май 2007 21:40

bobcho написа:Сменя се на 2 години, без значение от пробега.

Имаше и пробег, но не се сещам на колко :roll: иначе, препоръката е на 2 год.

Потребителски аватар
vaskoto1
майстор Падна ли ми!
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vaskoto1 » Съб 05 май 2007 21:47

има тема написана от колегата still със снимки, графики и обяснения.
ако държите на спирачната си система минимум на 2 години-нова течност! тя е силно хигроскопична и се нашмърква с влага от околната среда.
последствията са:
1. корозия отвътре на спирачната система (към колегите с АБС/и не само-дебело е после...)
2. по опасно-при спиране екстремно/дълго/абе с голямо натоварване водата в течността кипва и образува мехурчета=въздух в спирачките=чук без дръжка... :roll:
моята се сменя веднъж годишно-нямам толкова пари да купувам евтино...

TEMATA TУК

Потребителски аватар
alexx
Автомобил: SantaFe
Двигател:

Мнениеот alexx » Съб 05 май 2007 23:03

1. корозия отвътре на спирачната система (към колегите с АБС/и не само-дебело е после...)
2. по опасно-при спиране екстремно/дълго/абе с голямо натоварване водата в течността кипва и образува мехурчета=въздух в спирачките=чук без дръжка... Rolling Eyes
моята се сменя веднъж годишно-нямам толкова пари да купувам евтино...

абсолютно вярно и задължително и струва 25 лв заедно с течноста и то синтетика Castrol

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”