Да изключа ли ламбда сондата

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
Жоро
Автомобил:
Двигател:

Да изключа ли ламбда сондата

Мнениеот Жоро » Вто 08 май 2007 19:57

Знам,че има безброй теми(доста изчетох),но имам нужда от мнения по въпроса.Карам на газ,само паля на бензин,газовата е с емулатори,симулатори...катализатора го махнах отдавна.Като изключа ламбдата оборотите на празен ход заспиват и ми се струва,че колата върви повече.А искам да я изключа,защото ме дразни промяната на оборотите на празен ход-постоянно се променят рязко и варират между 900 и 1100.Сондата е с 4 кабелчета,ще има ли някакви негативни последици ако си карам без нея?

Потребителски аватар
The Red Guy
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот The Red Guy » Вто 08 май 2007 20:07

Aми по принцип моторът ти е направен да работи с ламбда сонда на бензин, от нея компа преценява каква смес да бърка - колко богата и колко бедна. Ако я изключиш на бензин може да ти подскачат оборотите на празен ход, да ти се повиши разходът, да гасне, особено когато е студено и да пали трудно, когато е студено. На газ важи това, ако си с ламбда контрол или газов инжекцион. При други видове уредби за инжекции с емулатори и тем подобни бг изпълнения, може и да няма отражение върху работата на мотора. Не знам как ти е направена уредбата - може работата на газовата да не зависи изобщо от работата на ламбда сондата, именно заради тези емулатори. Пробвай да покараш с откачена сонда и виж резултата. Или най-добре си купи нова, ако тая е сдала багажа (свястна сонда е около 160 лв).

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”