Здравейте,
тази вечер при опит да запаля колата се чу шум откъм двигателя, все едно нещо се върти, но реално двигателя не е превъртял. Стартера би трябвало да е свързан с двигателя с твърда връзка, а не с ремък, така че изключвам вариант да приплъзва. Пробвах да запаля 2 пъти, само се чу бучене от към двигателя и нищо. Чак на третия път колата запали нормално. Значи двигателят със сигурност не е въртял, защото то се усеща, колата малко или много се поклаща. Шумът се чуваше все едно някакъв ел. двигател върти на празен ход. Може и да е било като бучене от това че не може да се завърти, просто не можах да преценя за толкова кратко време.
Преди 2 седмици смених всички ремъци, масло и тн. Миналата зима имах подобни проблеми с паленето. Тогава предположихме че някакви втулки на стартера затягат от студа и той не може да завърти. Само че и преди и сега след няколко опита колата си пали, без да я побутваш напред-назад за да се промени положението на четките на стертера. Сега обаче шумът беше по-силен и имам чувството, че нещо се въртеше на празен ход. Освен това е и 10 градуса, не е толкова студено. Моля за някакви насоки, защото скоро ми се налага да пътувам надалече, а се притеснявам с подобен проблем.

Голф 3 1.6 AFT странен шум при палене
- Wish_Master
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
- IceHeart
- Автомобил: Golf IV
- Двигател: 1.8 AGN
Re: Голф 3 1.6 AFT странен шум при палене
В крайна сметка, сменени ли са втулките на стартера или не са? Ако не са, сменяй ги, и виж четките как са.
- stypkata
- Автомобил: Golf 3AEK+BMW318i + Jumper 2013
- Двигател: AEK
А бендикса как е?
- ktamen
- Автомобил:
- Двигател:
Уместен въпрос
Да уточня за автора, че бендикса е механизъм, който предава въртящия момент от двигателя на стартера към зъбчатката, но превърта, когато двигателят запали, а стартера все още е зацепен за маховика. Подобен е на тресчотка. Така, че двигателят не е толкова твърдо зацепен за стартера.
Стартера може да се върти без двигателя и ако има изронени зъби на маховика.
И третата възможност е изхвърлящия механизъм на зъбчатката да не сработва правилно и стартера да върти без зъбчатката му да е зацепена за маховика.
За съжаление точната диагноза е доста трудна.
Втулките сменени ли са?

Да уточня за автора, че бендикса е механизъм, който предава въртящия момент от двигателя на стартера към зъбчатката, но превърта, когато двигателят запали, а стартера все още е зацепен за маховика. Подобен е на тресчотка. Така, че двигателят не е толкова твърдо зацепен за стартера.
Стартера може да се върти без двигателя и ако има изронени зъби на маховика.
И третата възможност е изхвърлящия механизъм на зъбчатката да не сработва правилно и стартера да върти без зъбчатката му да е зацепена за маховика.
За съжаление точната диагноза е доста трудна.
Втулките сменени ли са?
-
- Автомобил:
- Двигател:
И според мен е бендикса на стартера.Сваляне и пълна профилактика на стартера-почистване,втулки,четки,смяна бендикс-каквото е необходимо.
- Wish_Master
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Втулките не са сменяни. Някой може ли да каже ориентировъчно колко би струвало смяна на втулки, четки и бендикс? Този месец много непредвидени разходи ми се наасъбраха и направо ме боли сърцето...
- IceHeart
- Автомобил: Golf IV
- Двигател: 1.8 AGN
Wish_Master написа: ориентировъчно колко би струвало смяна на втулки, четки и бендикс?
За голф 3 от 30 до 35 лева, това преди 4г. А за Г4, 50 лева. преди 2г. Сега не знам, дали са се покачили или намалели цените. Ако можеш да си свалиш стартера сам, и да го закараш да ти ги сменят, предполагам ще спестиш 15-тина лева.
- ktamen
- Автомобил:
- Двигател:
Самите втулки са по левче бройката и смяната им не е трудна, но стартерът трябва да се свали. Предполагам, че и на твоята кола, едната втулка остава в скоростната кутия, тя е най-важно да се смени, не я забравяйте
Ако стартерът се сваля лесно, смени само втулките, много е вероятно да е достатъчно за изчезване на проблема, поне при мен се оказа достатъчно (за Ситроен).
Ако се сваля трудно, смени и бендикса за да не разглобяваш втори път.
Четките имат огромен живот, моя стартер го ремонтирах преди почти 300 000км, четките ми се видяха много износени, ама нямаше откъде да купя и го сглобих със същите четки, никакви проблеми оттогава.
ПП Продадох на село един стартер, човека се върна да прави рекламация. Около час се занимавахме с колата, за това време момчето 10 пъти сваля и качва различни стартери, беше се специализирал в тази процедура и му отнемаше 2 минути (буквално). И при него имаше такъв звук и в крайна сметка се оказаха изронени зъби на венеца. Това е доста рядка повреда, но все пак се случва.

Ако стартерът се сваля лесно, смени само втулките, много е вероятно да е достатъчно за изчезване на проблема, поне при мен се оказа достатъчно (за Ситроен).
Ако се сваля трудно, смени и бендикса за да не разглобяваш втори път.
Четките имат огромен живот, моя стартер го ремонтирах преди почти 300 000км, четките ми се видяха много износени, ама нямаше откъде да купя и го сглобих със същите четки, никакви проблеми оттогава.
ПП Продадох на село един стартер, човека се върна да прави рекламация. Около час се занимавахме с колата, за това време момчето 10 пъти сваля и качва различни стартери, беше се специализирал в тази процедура и му отнемаше 2 минути (буквално). И при него имаше такъв звук и в крайна сметка се оказаха изронени зъби на венеца. Това е доста рядка повреда, но все пак се случва.
- Wish_Master
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Нямам представа дали другата втулка е в скорстната кутия, но ако е така ми звучи като доста трудна и скъпа процедура. Така или иначе няма как да не я направя, защото в момента не мога да разчитам на безпроблемно палене.
За вторник съм уговорил майстор. Ще пиша после какъв точно е бил проблема.
За вторник съм уговорил майстор. Ще пиша после какъв точно е бил проблема.
- vanesto
- Автомобил: Octavia 3 FL
- Двигател: DGTE 2018
Проблемът ти е в бендикса - 99,99%. Втулката в скоростната кутия ако не е сменяна я сменете задължително, майстора знае как, не е толкова сложно.
- Wish_Master
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
В бендикса би бил проблемът, когато го чувам че нещо шуми, но мотора не превърта. Зимата обаче явно втулките затягат или четките са заминали и стартера тотално запъва. Нищо по него не е сменяно някога. Почти всичко което реша да сменям е оригинално с щампите от 96-та.
- Wish_Master
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
В крайна сметка ми смениха бендикса и някакъв включвател или нещо от сорта. 20лв бендикс, 60лв включвател, 40лв труд. Втулките били ОК и не са ги сменяли.
Надявам се всичко да е наред вече...
Надявам се всичко да е наред вече...
Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”