Проблем с термотроника на Vento...

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Da_Fuse
Автомобил:
Двигател:

Проблем с термотроника на Vento...

Мнениеот Da_Fuse » Чет 17 май 2007 22:05

Първо здравейте и поздрави за хубавия форум!
Преди известно време ми се появи проблем с осветлението на блокчето за градусите и т.н. Когато завъртах врътката гаснеше осветлението на цялото купе(въздуховоди, уреди и т.н.). Свалих въпросното капаче и се оказа, че пистите по които се предава ток-а за осетлението правят късо. След кратка борба останових, че няма да мога да го оправя тъй като водачите на тези пистички са изпочупени. Реших че няма как ще трябва да ги прекъсна за да и свети все пак поне таблото. След това обаче... Промяна на топло и студено нъцки! :? Спря да работи перчицата която постовнно жужеше в таблото и клапата за топъл-студен въздух спря да се движи.
Въпросът ми е дали евентуално може да съм прекъснал някакво захранване (въпрекиче не ми се вярва защото осветлението на купето работи и без контакт, а клапата не). И второто нещо което искам да попитам е дали ако изгори моторчето на клапата ще спре вентилаторчето на датчика, и обратно дали вентилаторчето на датчика има връзка с работата на моторчето ,което задвижва клапата или не. Последният ми въпрос е дали ако датчика неработи може и моторчето да спре.

Предварително благодаря на всички, които се отзоват!

Делян

Da_Fuse
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Da_Fuse » Пон 21 май 2007 22:32

Ще бъда много благодарен ако някой може да ми прати някаква схема(описание или каквото и да е било друго) на тази измишльотина. Днес в дъждът направо нищо не се виждаше, неможах да си "издухам" предното стъкло.
Също тъка да ме насочите евентуално от къде мога да намеря цялото блокче втора употреба поне да пробвам дали не е от него пък ако е то виновно да го взема.

:director

Потребителски аватар
Commander_Keen
Автомобил: Golf 2
Двигател: RH 88 Auto
Контакти:

Мнениеот Commander_Keen » Вто 22 май 2007 15:31

Хм...опитай се да възстановиш пътечките и да видиш как ще се оправи,а ако не се оправи си прецакал нещо друго в цялата работа докато си вадил и изваждал....тогава ще трябва ново блокче....такива трудно ще намериш по моргите,но не е изключено да има...от опит глава не боли :) Може да пуснеш обява в раздел "Купувам" за такова нещо :) Успех

И... :welcome_to_group

Последна промяна от Commander_Keen на Вто 22 май 2007 17:36, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Orlio
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Orlio » Вто 22 май 2007 17:21

Commander_Keen написа:Хм...опитай се да възстановиш пътечките и да видиш как ще се оправи,а ако не се оправи си прецакал нещо друго в цялата работа докато си вадил и изваждал....тогава ще трябва ново блокче....такива трудно ще намериш по моргите,но не е изключено да има...от опит глава не боли :) Може да пуснеш обява в раздел "Копувам" за такова нещо :) Успех

И... :welcome_to_group

всичко хубаво ама не мога да не ти поправя поста щото виж само как си написал КОПУВА

Потребителски аватар
Commander_Keen
Автомобил: Golf 2
Двигател: RH 88 Auto
Контакти:

Мнениеот Commander_Keen » Вто 22 май 2007 17:37

:офф УУУУУпссссссс.....ами така е като бързам и блея... :roll: :oops: :?

Потребителски аватар
ceenik
Автомобил: VW Touran
Двигател: BXE

Мнениеот ceenik » Чет 24 май 2007 9:41

Така от къде да започна?

Според мен няма връзка - пътечки за осветление и термотроник (поне доколкото разбрах от обяснението).
Тази джаджа... смукалката на въздух от купето... сигурно и се е задръстила перката и затова е спряла да върти. Ще се наложи да разглобиш, след това да замериш дали идва ток. И ако всичко е наред..... сваляш датчика.... почистваш го.... малко смазка и готово.
Но това не гарантира че електронната клапа ще заработи. За да работи клапата и да поддържа температурата, която си задал от врътката .... трябва да работи термодвойката на този датчик.
Термодвойката е жичка, но по специална....
Ако тя се е прекъснала някъде тогава парното работи само на две степени - СТУДЕНО И ГОРЕЩО. Тогава ще се наложи да сложиш на неино място едно термосъпротивление 4 килоома, за да заработи клапата пак нормално.
Това е общо взето..... ако нещо не съм обяснил както трябва питай!
:roll:

П.П. Направи тези неща и провери, пък после ще се мисли друго! Иначе може наистина и моторчето на клапата, може нещо по управлението на самият термотроник ..... и т.н. 8)

Da_Fuse
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Da_Fuse » Пет 25 май 2007 16:47

Много благодаря за отговора!
Но проблемът при мен е че не само не потдържа градуси, а и и изобщо не прменя температурата на въздуха. Духа хладно и както и да въртя копчето не се променя. Въпросът главно е дали ако датчика за температурата не работи може моторчето да работи, макар и зсамо на топло и студено, защото в моя случай не работи никак. :roll:

Da_Fuse
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Da_Fuse » Пет 25 май 2007 16:49

П.П. Ще пробвам казаното и после ще пиша какво е станало.

Поздрави Делян.

Потребителски аватар
ceenik
Автомобил: VW Touran
Двигател: BXE

Мнениеот ceenik » Нед 27 май 2007 22:32

Относно това дали може да работи вентилаторчето ако датчика е прецакан..... няма никакъв проблем да си върти вентилатора... защото то не е свързано с датчика.... единствената му задача е да дърпа въздух от купето .. тогава въздушната струя минава през термодвойката и тя отчита каква е температурата, като казва на клапата съответно да отваря или затваря....

Пиши какво е станало, ако мога да помогна с нещо ще го направя! 8)

Da_Fuse
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Da_Fuse » Сря 11 юли 2007 13:33

Така...
Доста време мина от последният ми пост, защото просто нямах възможност да пиша. Изварюдих датчика и както си и мислех перката на термодвойката е изгоряла. Термодвойката си работи (пробвах я като замерих с мултицет и при нагряване дори с дъх си променя съпротивлението) но наречената термотроник измишльотина продължава да се дърпа и неработи. Въпросът ми е от къде мога да намеря блокчето с врътките и датчика с перката на него поне за проба дали е от там, пък ако е от някое от тях да го купя(имам в предвит 2-ра ръка,защото нови са маика си и леля си :roll: )

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”