Golf 2 - Свързване на осветление към плафона

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
justyler
Автомобил: Golf 2
Двигател:

Golf 2 - Свързване на осветление към плафона

Мнениеот justyler » Вто 10 сеп 2019 18:03

Здравейте колеги. Колата е голф 2 1.6 бензин EZ.
Наскоро си закупих от тези "гъзарските" диоди (ленти) дето се залепят наляво-надясно и се свързват към запалката. Обаче проблема е там, че искам да ги свържа към лампата дето е горе на тавана, тоест като светне горе лампата да светват и диодите. Долу-горе на теория замислих как ще стане, но първо да попитам някой ако случайно е правил нещо подобно да сподели. Ще съм доста благодарен ако някой даде някаква полезна информация преди да "прецакам" работите. :bishop

Промяна:
Така, оправихме работата и сега ще напиша как.

Ето снимка.

1: Това бялото е адаптора който контролира цветовете от дистанционното и в него се вкарва кабела от който идва ток.
Изрязохме кабела и го свързахме с друг за да стане по-дълъг.
1.1: Това е края на кабела с който го свързахме.
2. Това са кабелите които идват от вратите, намерихме плюса, минуса и ги свързахме.
Сега вече като се отвори някоя врата и светват.

Последна промяна от justyler на Съб 14 сеп 2019 12:11, променено общо 3 пъти.

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Re: Golf 2 1.6 бензин EZ - Свързване на осветление

Мнениеот kris11 » Сря 11 сеп 2019 12:33

има само 1 единсвен вид светодиодни ленти . Уточни каква ще е лентата - линк.
А и съдейски по написаното сам няма да се справиш. Потърси някой приятел дето е в час.

Потребителски аватар
justyler
Двигател:

Мнениеот justyler » Сря 11 сеп 2019 17:29

Отделно, съдейки по написаното, как прецени, че няма да се справя? Вие всички научени сте се родили, хмм. Пробваш, експериментираш и правиш. Нали затова съм взел евтина кола, да се уча.
Питам за информация, па как ще се оправя, не е ваша грижа.

ПС: Ето какви диоди съм взел: Цък

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Мнениеот kris11 » Сря 11 сеп 2019 18:39

Много лесно прецених. Това от линка е с куплунг за запалка. Включваш там. И как ще закрепиш тези 4 светодиодни модули на тавана ?
Иначе режеш куплунга за запалка и свързваш 2 та проводника към плафона. Ама как да стане красиво ???Сега ще питаш как да свържеш към плафона -но " па как ще се оправя, не е ваша грижа."..
Пасс.
От такива дилетански изпълнения после има дим и огън. Ама ти знаеш всичко.

Потребителски аватар
justyler
Двигател:

Мнениеот justyler » Сря 11 сеп 2019 18:47

Ако знаех всичко, нямаше да пускам теми във форума.
На теория имах в предвид да се проследи кабела който отива нагоре към самата крушка (то не е крушка и там май са диоди) дето е на тавана. Тоест от вратата дето се натиска онова нещо при затваряне на вратата и да се върже кабел към него. Не знам от там дали минава плюс или минус. Потърсих в интернет, но не намерих нищо и затова пуснах тема тук за да разбера дали някой си е играл и има някакво просто решение за това чудо. Да гърми, да се запалвам голяма работа, да сме живи и здрави.
Както имаше един бисер преди време, питаш в руски форум и ти отговарят, питаш в американски форум и ти отговраят с въпрос и накрая питаш в български форум и ти обесняват колко си прост, е то явно нацията ни е такава и затова сме на това дереже. Хайде сега си припомни когато беше на 20 дали си имал сегашния опит и акъл.
Живи и здрави, най-вероятно последната тема която пускам тук. :love.vwclub

Edit:
Може би не ме разбра или те е яд на темата която пуснах относно шума от към гърнето - не знам.
Сложил съм тези ленти долу където са краката и всичко съм направил от към кабели (Снимка), сега в момента се ползва от към запалката за да светят. Самият проблем е там, че искам да ги направя да работят когато вратите са отворени, тоест да се върже с осветлението което се контролира от диодите на тавана (копчето). Мислех си, че минава кабел покрай всичките врати и когато вратата се отвори (онова нещо което се натиска при затворена врата) и прекъсва веригата, а горе на тавана има постоянен плюс който се прекъсва ако вратите са завторени. Отново казвам, че си го мислех на теория, но преди да почна да ровичкам напред и назад, то исках да видя някое друго мнение на хора с опит (понеже аз нямам опит в тези неща), но явно егото на българина е по-голямо и предпочита да хейтва вместо да помага.

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Re: Golf 2 - Свързване на осветление

Мнениеот stefan4o » Сря 11 сеп 2019 19:05

Ясно е, че не са ти ясни нещата, колега (не ти знам името).
Относно вратата - там се прекъсва минусът към плафона. Ако искаш да вържеш лентата - то пускаш постоянен плюс, а прекъсваш минуса. Но... не зная дали инсталацията ще издържи. Все пак има диодни ленти по 10В и нагоре на метър. Това, ако става реч лентата да светва с отварянето на вратата. Иначе към осветлението на запалката може, но ще свети винаги, когато са ти пуснати фаровете/габаритите.
Не си пожелавай да гърмиш и да се запалваш. Може да стане така, че да се опечеш като пиле в собствената си кола. :a045

Последна промяна от stefan4o на Сря 11 сеп 2019 19:09, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
justyler
Двигател:

Мнениеот justyler » Сря 11 сеп 2019 19:08

Благодаря за информацията която предостави. Какъв е най-лошия вариянт който може да се получи ако не издържи инсталацията? И какво решение предлагате? Аз мислех да се вземе по някакъв начин плюс от кабела който отива към запалката.

Промяна:
Хаха, не си го пожелавам, както и не го пожелавам на никого, трябваше да е като шега, но бързах да напиша мнението. :mhihi
Иначе, идеята ми беше да се вземе плюс от кабела който отива към запалката и да бъде прекъснат по някакъв начин когато вратите са затворени, но това е само на теория. Не знам дали въобще е възможно. Просто колата е с доста прости неща и е по-лесно да се научи човек на това - онова, затова и гледам да науча нещо. Но, няма как да се научиш без да опиташ. :a045 :mhihi

Последна промяна от justyler на Сря 11 сеп 2019 19:12, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Сря 11 сеп 2019 19:11

Измери си консумацията на лентата. Виж колко ампера ток консумира, когато работи. Плюс можеш да пуснеш от където ти душа поиска, но е добре, там да има предпазител, който при претоварване да изгори той, вместо да ти се стопят кабелите по инсталацията и да стане голяма беля. Защото реално от ключа на вратата, масата идва от купето.
Запомни следните неща:
1. Кафяв кабел - МАСА/Минус
2. Червен кабел - постоянен плюс - винаги има напрежение спрямо маса, без значение дали колата е запалена, изгасена.
3. Черен кабел - плюс след контакт - има напрежение след подаване на контакт от клемореда.

Потребителски аватар
justyler
Двигател:

Мнениеот justyler » Сря 11 сеп 2019 19:15

Добре, благодаря за информацията. Ще видя какво мога да направя и ще пиша какво е станало. Най-вероятно ще се захвана събота или неделя, когато съм почивка.
Ако някой има какво да добави, сега е времето преди да съм прецакал всичко. :mhihi

Потребителски аватар
justyler
Двигател:

Мнениеот justyler » Съб 14 сеп 2019 12:10

Така, оправихме работата и сега ще напиша как.

Ето снимка.

1: Това бялото е адаптора който контролира цветовете от дистанционното и в него се вкарва кабела от който идва ток.
Изрязохме кабела и го свързахме с друг за да стане по-дълъг.
1.1: Това е края на кабела с който го свързахме.
2. Това са кабелите които идват от вратите, намерихме плюса, минуса и ги свързахме.
Сега вече като се отвори някоя врата и светват.

Остана само да се добави копче към плюса с който да спирам тока, че някой път става дразнещо като леко е отворена някоя врата.
Цялата идея която беше да се свърже с плафона горе (да се контролира) не стана, но пак се получи нещо. :mhihi

Благодаря на колегата за предоставената информация. :love.vwclub

По-късно ще добавя и видео за да покажа крайният продукт.

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”