Голф 4 AGR счупен превключвач на скоростният лост или?

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
Adnan
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Голф 4 AGR счупен превключвач на скоростният лост или?

Мнениеот Adnan » Чет 13 фев 2014 11:02

Здравейте,

Заглавието на темата е подвеждаща и ми е необходима информация за парчето което е счупене и след това, ще я редактирам.
От доста време насам когато е студено сутрин първа скорост влиза доста трудно и с усилие. Това е докато загрее маслото в скостната кутия след това вече няма проблеми.
Колата се кара от супругата и явно е, че тя няма усет, как да се превключват скорости и вчера се се случили следното :
Изображение

Изображение

Дали му е дошло времето или от зор се е счупила тази част незнам.
За момента се опитвам да оправя положението. Проблема е, че не съм в България и вече говорих с няколко "майстора", от които просто поисках да ми заварят тази час. На, което получих отговор от типа хвърли колата на боклука.
Не ми е хич до шеги и реших, че този проблем може да се оправи не толкова трудно.

Нужна ми е помощ с информация а именно:
1. Как се казва тази час за да я поръчам от Ебей или където може да се намери;
2. Има ли разлика дали тази част, ще е за дизелов мотор или бензинов;
3. Счупената част седи впита на зъби и е ястно, че трябва да се отбележи много внимателно.
4. Опитах се вчера някак да го размърдам не иска да излезе доста е затегнато впъснах малко ВД 40 вчера и днеска, ще го мъча отново. Но, отзад седи една пласмаса която е доста здраво захваната за счупенето и ме е страх да я счупя и нея. Моля за съвет, как мога да я измъкна без счупя нещо друго?

Благодаря!

Потребителски аватар
feniksgod
Автомобил: VW Golf 4
Двигател: AGU 1999

Re: Голф 4 AGR счупен превключвач на скоростният лост или?

Мнениеот feniksgod » Чет 13 фев 2014 12:35

Някой колега с ЕТКА да ти каже парт номера и си я поръчай директно от VW.
Счупилото ми изглежда на редача отгоре, което не виждам като огромен проблем, че да хвърляш колата.
(Аз съм с друг тип скоростна кутия, но при мене това което визираш струваше към 80лв. НОВО от VW)

Потребителски аватар
Adnan
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Adnan » Чет 13 фев 2014 13:33

Отначало и аз си мислих, че това се казва редач но май не е така най малкото, когато търся такава част в онлайн магазините. Ако тази част я има в ВФ няма дори и за секунда да се замисля дали да я купя от там. Ще се обадя да питам но първо трябва да разбера как се казва с точност, или ако някой изкара оригиналният номер на ЕТКА, ще бъде повече от перфектно.

П.С.
Може би от снимките не става ясно какво е счупеното но нека да обясня.
Има 2 жила които движат счупенето напред назад. Същото е набито в оста на скоростната кутия. Може да се движи само наляво или надясно.
Не се подигравам за това, че ми казаха да си извърля колата, затова и е в кавички "майстора".

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Чет 13 фев 2014 14:25

Прегледах в ЕТКА по-обстойно. Като цяло са 3 вида механизми за превключване, първият е с лостове, другите два са с жила. Разгледах схемите и при теб сякаш е този вариант:
Изображение
Номер 45 - Gearshift Lever 1J0 711 051B
Моят съвет е преди да поръчаш от магазина, да провериш по рамата на колата с кое си точно, за да не уцелиш греда. Ако е това, което съм показал мисля, че цената му ще е около 30-40-50 лева най-много.
Adnan написа:От доста време насам когато е студено сутрин първа скорост влиза доста трудно и с усилие. Това е докато загрее маслото в скостната кутия след това вече няма проблеми.
Колата се кара от супругата и явно е, че тя няма усет, как да се превключват скорости и вчера се се случили следното :

Колега, не обвинявай съпругата си. Явно има някакъв проблем и просто тая планка го е отнесла. Дали планката е причината или следствието на това, което ставало с/около скоростите ти при студен мотор нека кажат по-запознатите колеги :beer

Потребителски аватар
Adnan
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Adnan » Чет 13 фев 2014 15:22

stefan4o написа:Прегледах в ЕТКА по-обстойно. Като цяло са 3 вида механизми за превключване, първият е с лостове, другите два са с жила. Разгледах схемите и при теб сякаш е този вариант:
Изображение
Номер 45 - Gearshift Lever 1J0 711 051B
Моят съвет е преди да поръчаш от магазина, да провериш по рамата на колата с кое си точно, за да не уцелиш греда. Ако е това, което съм показал мисля, че цената му ще е около 30-40-50 лева най-много.

Колега искрено ти благодаря за усилието!

Но, при търсене на този номер излиза следният елемент:
Изображение

Който ми се струва, че не същият.
И като гледам схемата която си сложил той се закрепва директно с една гайка.
При мен има една чашка и вътре в чашката седи гайката, на самата чаша има вход на датчик, който така и не резбрах за какво е?
Мога ли да те помоля да провериш номерата и на другите 2 които описваш?

Не обвинявам никой просто споделям, че съпругата ми няма усет все още кога да превключва. Аз когато усетя, че трябва много да напъвам за превключа на 1'ва спирам и чак тогава. А тя имам чувство, че напрво от 3'та иска да превключи на първа.
Но няма значение станалото станало, единствено искам да подкарам колата, тогава задължително, ще сменя маслото в скоростната кутия.

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Чет 13 фев 2014 15:26

Ето и другият модел:
Изображение
Ако е с такъв тип, задължително по рамата я купувай тази част, че ги дават 5 модела, от които само един е за 6-степенна кутия. Тук е с номер 49 на схемата. :th_up Мога да ти напиша и 4-те различни варианта като ОЕМ номера, ама най-добре да е провери със сигурност кое точно е твоето, вероятно имат разлики. :gruebel

Потребителски аватар
Adnan
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Adnan » Пет 14 фев 2014 12:07

Благодарности на колегата stefan4o за информацията, беше много полезна въпреки, че има няколко модела мисля, че съм на прав път да поръчам избирача.

Все още търся информация отностно последният ми въпрос :
4. Опитах се вчера някак да го размърдам не иска да излезе доста е затегнато впъснах малко ВД 40 вчера и днеска, ще го мъча отново. Но, отзад седи една пласмаса която е доста здраво захваната за счупенето и ме е страх да я счупя и нея. Моля за съвет, как мога да я измъкна без счупя нещо друго?

Защото вчера пак го гледах макар и да беше тъмно с фенера леко се опитах да го извадя но не успях. Като, чели нещо до държи или е забито много.
И тази пласмаса, която е отзад ми се струва много крехка не се подава на огън може би защото е студено ли незнам.

Liminat
Автомобил: VW
Двигател:

Мнениеот Liminat » Вто 02 мар 2021 19:30

Adnan написа:

Изображение

Изображение

Здравейте колеги, повдигам тази стара тема, за да използвам снимката на колегата. Как се казва тази пластмаса, в която е захванато дясното (горното) жило на скоростите, че ми се е счупило, и в момента влизат само 3-та и четвърта скорост. Дали е възможно да го намеря ново, или втора употреба и част ли е от самото жило, или е отделна част? Аз съм с голф 4 с двигател AHF, но този детайл е същия.
Предварително благодаря за всяка информация :)

Потребителски аватар
goppa
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Sharan
Двигател: AFN 1997

Мнениеот goppa » Вто 02 мар 2021 20:22

WYBIERAK-ZABIERAK-BIEGOW-VW-1J0711256-ORYGINAL.jpeg

Този детаил ли?
1J0711256

Liminat
Автомобил: VW
Двигател:

Мнениеот Liminat » Вто 02 мар 2021 20:48

Да, това е, благодаря ти. Измъкнах горната част, отчупена над металния болт, и мислех, че упражнението ще е просто, да намеря друг и да го сменя с развиване/завиване на металния болт, но сега виждам, че ще е по-сложна смяната, има още елементи по този детайл, които не се виждат отгоре, а и събитията се развиха на свечеряване. Като цяло кофти тръпка, в края на работния ден и преди Национален празник :)
Ще видя утре откъде ще го намеря, и как ще го сменя, дано работи някой познат, че никак не ми се ще да се правя на бабаитИн с неща, които се чупят лесно...

..................
Намерих чарка бързо, с помощта от колегата и се справих сам. Сваля се акумулатор, кутия въздушен филтър, разкача се и другото жило, предварително фиксирах положението на гайките и колата тръгна. Смазах всички видими стави, където има триене, за да олекне усилието в този пластмасов детайл, че ми се видя слабичка тази част.

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”