Golf 3 1.6 75 к.с. ABU 94 г. - проблем с охлаждане

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
qutiVW
Автомобил: WV Golf III
Двигател: ABU Petrol and LPG

Golf 3 1.6 75 к.с. ABU 94 г. - проблем с охлаждане

Мнениеот qutiVW » Пет 09 сеп 2022 21:27

Привет на всички четящи този пост, бъдете здрави
Возилото Модел:Golf 3 (1H1), Модиф.:1.6сс - бензин и гас, Шаси:хетчбек , Година:1994, Задвижване:предно, Цил./Куб.:4 цил. / 1598 куб. см., Мощност:75 к.с / 55 kW, Kод двигател:ABU
Проблемът: Загрява водата при малкият кръг направо ври, не отваря термостата а той нов 4 пъти го проверих с термометър в вода отваря си на приблизително 89С на температурата на водата съм на 70 градуса на бензин спрях газовото байпаснах водата минах 9 макс 10 започна отново това отдавна се случва да пищи лампата индикация червена масло. отварям капака и се чува как ври водата хващам маркучите на радиатора горен горещ и надут долен драстично по студен студен.
това всичко след като смених гарнитурата на главата.
шлайфах главата там казаха една десета от нещо си това било нормално.
водната помпа е нова сменена вижда се циркулацията в казанчето
аз извадих единият клапан опитах ДА го шлайфам 1/5 се лъсна от леглото другата остана черна. изпускателен отидох до сервиз казаха леглата не били добре за смяна. халтавели това не съм го оправил.
значи къде е проблемът 70 градуса в радиаторът а пък ври водата .

Последна промяна от qutiVW на Съб 10 сеп 2022 20:29, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
dontaskdontsay
Автомобил: Golf III 1.6 1994
Двигател: ABU

Re: Golf 3 Проблем с Охлаждане

Мнениеот dontaskdontsay » Съб 10 сеп 2022 13:46

По всичко личи че продължава да надува и ремонта на главата не е бил успешен. Получава се въздушен джоб при термостата и тои не сработва. Търси си сервиз в който имат уред за отчитане наличие на изгорели газове в охладителната система. След като ти потвърдят че имаш изгорели газове в охл.течност, занасяш някъде да ти тества главата за пукнатини. Било то чрез надуване или рентген.

Тоя филм го играх 2 пъти на същия мотор. Първия път си беше по моя вина :neutral
Общо взето от личен опит ти казвам че най бързо и най евтино ще стане ако направо си вземеш друга глава.
Разбирасе има вариант проблема да е в блока а не в главата, но малко вероятно.
Като цяло частите за този двигател са на прилични цени. Друга глава ще ти излезе около 80-130лв. С повече късмет и търсене можеш да си намериш и цял двигател за същите пари в прилично състояние.

Последна промяна от dontaskdontsay на Съб 10 сеп 2022 19:13, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
qutiVW

Мнениеот qutiVW » Съб 10 сеп 2022 18:12

Благодаря за отговора и съвета.
Днес се разбра, че 2,3,4 цилиндър смукателните клапани изпускали, тестът напълнил вода в тръбата над смукателните клапани.

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBBB

Мнениеот radotom » Съб 10 сеп 2022 18:35

Това, че клапаните не затварят не е причина за надуване на охладителната система.
Надуването е от крива или спукана глава или некадърно монтирана гарнитура.

Теста за клапаните....
:scare3

Първо, този тест се прави не с вода, а с нафта, защото нафтата е много по-проникваща.
Но щом даже и водата е напълнила цилиндрите - пиши я бегала тая глава в моментното й състояние :no

Потребителски аватар
dontaskdontsay

Мнениеот dontaskdontsay » Съб 10 сеп 2022 19:17

Защо ли ми се струва че правите тетстове дето нямат общо с проблема :gruebel
Или взимай друга глава или смени майстора.

Потребителски аватар
qutiVW

Мнениеот qutiVW » Съб 10 сеп 2022 19:29

Да убедихте ме още с първият Ви отговор за смяна на главата.
И аз се чудех как ще надува от клапаните след като изпускат те назад не отиват в охладителната система, Майстора не е майстор а просто човек с малко опит и каквото е научил Вуйчо ми просто гледам където можем сами правим

https://drive.google.com/file/d/14VxFxf-V4NMaB-x_f5vyXaCL3eHBu1EI/view?usp=sharing
Знаете ли това нормално ли е, на водната помпа има отвор около ф6 мм. през него се вижда оста на ролката. на снимката съм отбелязал къде се намира приблизително, погледнато от-горе на двигателя след като е махнат ремъка и гледате водната помпа. прилича ми на заводска дупка ама, не знам, да не би да е саботаж на майстора дето я монтира

Потребителски аватар
dontaskdontsay

Мнениеот dontaskdontsay » Нед 11 сеп 2022 0:07

Да тази дупката е заводска. Работата на тая дупка е от там да потече антифриза когато се скапе помпата. В противен случай лагера просто ще закове и край на играта :bishop
Така те подсещат че щом потече значи си пропуснал да я смениш навреме.

Няма лошо в това да се опитвате с вуйчо ти да откриете проблема :th_up Ама щом ядовете са започнали след смяната на гарнитурата то тогава по добре не пипайте а се върнете в сервиза дето я е ремонтирал.

Преди колко време е сменена помпата и гарнитурата на главата, и поради каква причина е сменявана гарнитурата ? Потърсихте ли гаранция от майстора дето ги е сменил?

Потребителски аватар
qutiVW

Мнениеот qutiVW » Нед 11 сеп 2022 1:44

Не >> "Ама щом ядовете са започнали след смяната на гарнитурата то тогава по добре не пипайте а се върнете в сервиза дето я е ремонтирал."
Помпата е сменяна поради теч тази зима, замръзна ми изпарителя останах на светофар с отговорът Ви за фабричната дупка там ок.
Преди ние да сменим гарнитура не знам кога е била сменена ама сигурно 1.5г ще има.
Състоянието на возилото да прави така е от доста време просто я карах из града само около 5км до работа и обратно.
Този проблем си го има от много отдавна просто зачести и то за по кратко разстояние преди го е правеше за по далечни, помня че ходех до Добрич без такъв проблем.
Потеглих за (Добрич) 50км от (Варна) и на 25км (Стожер) откача вече от пищене за маслото, да не говорим, че до като изкачвам баир Аксаково пищи карам с пуснато парно.
Значи надявах се да се оправи с смяна на гарнитурата която ние си сменихме и го направихме както си трябва по съвети на майстори и както пише по книгите но уви.

Потребителски аватар
dontaskdontsay

Re: Golf 3 1.6 75 к.с. ABU 94 г. - проблем с охлаждане

Мнениеот dontaskdontsay » Нед 11 сеп 2022 20:20

Имаш ли ръжда по свещите като на тази снимка:
download/file.php?id=387923&mode=view

Ама щом и лампата на маслото ти светва в баир, по добре измерете налягането на маслото. Ако се окаже че си за смяна и на маслена помпа то вече се замисли дали да ремонтираш двигателя или да вземеш друг.

Потребителски аватар
qutiVW

Мнениеот qutiVW » Пон 12 сеп 2022 15:29

dontaskdontsay написа:Имаш ли ръжда по свещите като на тази снимка:
download/file.php?id=387923&mode=view

Ама щом и лампата на маслото ти светва в баир, по добре измерете налягането на маслото. Ако се окаже че си за смяна и на маслена помпа то вече се замисли дали да ремонтираш двигателя или да вземеш друг.

нямаше такава ръжда обаче имаше черно а то как да се разбере когато е мазно
поръчах друга глава втора ръка казаха от работещ двигател обаче ще я дам за изследване и обработка в https://engine-rebuilding-service-106.business.site/?utm_source=gmb&utm_medium=referral
ще пиша какво е станало после

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Пон 12 сеп 2022 19:04

Колега, не се осланяй на "работеща". Всеки така ще ти каже. Провери си я, обслужи я - гумички, водачи и т.н. и ако е читава я мятай. Тия приказки от 1001 нощ, че е перфектна - забрави ги. Аз имам глава, която съм свалил лично от колата си и мога да кажа, че е работеща. Но и аз няма как да ти го докажа ;)

Потребителски аватар
dontaskdontsay

Мнениеот dontaskdontsay » Вто 13 сеп 2022 6:22

Стефчо, тия работи се казват по от рано :th_up Аз кво търсене направих докато намеря за АБУ :mhihi А можеше да те отърва от твоята :beer

Потребителски аватар
stefan4o
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Вто 13 сеп 2022 8:32

Моята НЕ е от ABU, а от PN, съвсем друга е. Дадох пример просто с нея. :th_up Щото съм я свалил лично, заради ъпгрейд, не заради проблем. Но няма как да го докажа, на когото и да било :mrgreen

Потребителски аватар
qutiVW

Мнениеот qutiVW » Вто 13 сеп 2022 20:25

Да споделя Главата днес пристигна 97лв с доставката
погледнах я вижда ми се мазна в каналите за водата, викам си и тая няма да стане ама я дадох да я тестват и направят каквото трябва казаха добре е и 236 лв. :( , не знам. дано да е здрава.
да не гледат техният интерес за да ми вземат парите.
ще пиша в неделя вечер 18.09.2022г. когато трябва да съм се прибра с Голфа или без него ако е без :((((

Потребителски аватар
stefan4o
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Сря 14 сеп 2022 5:39

236лв за водна проба на главата ли? Или за пълно обслужване?

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”