Неприятна миризма в купето при включено парно

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Sky_is_the_Limit
Автомобил: Golf V
Двигател:

Неприятна миризма в купето при включено парно

Мнениеот Sky_is_the_Limit » Пет 28 юни 2024 9:26

Здравейте, на скоро реших да сменя интериорния филтър на колата ми, която е голф 5 2005г. , който беше с активен въглен и по-съвет на човека, който ми управи климатика сложих обикновен филтър. Обаче имам много изострено обоняние и веднага усетих неприятните миризими от вън и реших да си взема най-скъпия , който освен, че има активен въглен има още един слой, който предпазва от алергии. Обаче, като включа на контакт и парното е пуснато и върти само перката се появява една неприятна миризма на спарени чорапи , която си я има и в движение, но по-малко. Но само, при пуснато парно. Интересното е, че пусна ли климатика или всичко е спряно, въздуха става чист като в Алпите. Взех една пияна, която се вкарва през духалките с едно маркуче и уж ги пречиства, обаче резултат няма. Сега миризмата на спарени чорапи, се примеси с тая на химикал. С предишния филтър, който си беше само с активен въглен нямах проблеми и бях много доволен. Чудя се да ли да не купя същия да го сложа и да видя, как ще бъде, за да съм сигурен, че не е от филтъра. Ако проблема остане, да я закарам на озон.

Zdravko Zankov
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Skoda Octavia
Двигател: AQY 2001

Re: Неприятна миризма в купето при включено парно

Мнениеот Zdravko Zankov » Пет 28 юни 2024 9:46

Завъдила е гъби и мухъл. Пробвай с препарати, има из магазините.

powerade
Автомобил: Seat Toledo 2 1M2
Двигател: AHF 2000

Мнениеот powerade » Пет 28 юни 2024 12:54

Колега, да не ти мирише на изпарения от антифриз. При леко загряла (пак повтавям леко загряла) кола, отвори капачката на антифриза и помириши, ако мирише подобно и в купето, радиаторче парно е почнало да сълзи по-много малко и мирише.... нивото на антифриза дори да не пада или да пада мноооогоооо бавно (с месеци по няколко милиметра) пак може да сълзи (буквално няколко капки антифриз са необходими върху радиаторчето, за да мирише)

Потребителски аватар
angry
Автомобил:
Двигател: AHU

Мнениеот angry » Пет 28 юни 2024 20:19

Чорапите са чисти, нали :)

Sky_is_the_Limit
Двигател:

Мнениеот Sky_is_the_Limit » Пет 28 юни 2024 21:27

powerade написа:Колега, да не ти мирише на изпарения от антифриз. При леко загряла (пак повтавям леко загряла) кола, отвори капачката на антифриза и помириши, ако мирише подобно и в купето, радиаторче парно е почнало да сълзи по-много малко и мирише.... нивото на антифриза дори да не пада или да пада мноооогоооо бавно (с месеци по няколко милиметра) пак може да сълзи (буквално няколко капки антифриз са необходими върху радиаторчето, за да мирише)

Възможно е. Имах лека загуба на антифриз, която прерастна в сериозна и сложих една течност в казанчето да запълни дупките. Сега не мърда, но явно е от там. Не ми занимава сега да го сменям това радиаторче. А и трябва да се установи на 100% да ли теча е от там. За сега ще карам така. Всъщност има някакъв ефект от тази пияна, но не е на 100% и може и да е временен. Ще покарам и ще видя.

Потребителски аватар
fur1ous
Автомобил:
Двигател: CFMA

Мнениеот fur1ous » Пет 28 юни 2024 23:40

Смени радиатора на парното, добрата новина е че не се сваля цялото табло при голф 5 за да се подмени.

Zdravko Zankov
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Skoda Octavia
Двигател: AQY 2001

Мнениеот Zdravko Zankov » Съб 29 юни 2024 9:49

Със сигурност си запушил успешно теча, а и цялото радиаторче.
:mhihi

Потребителски аватар
Tipsy
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Tipsy » Съб 29 юни 2024 12:49

Тази пяна, която си ползвал трябва да я пръскаш и по питата на климатика. Може да пробваш и с тези спрейчета тип бомба, които са за дезинфекция на купето.
Просто такъв е живота, влажната пита развъжда бактерии, а те миришат. Домашните климатици лятото и те страдат от този проблем.
Решението е периодично третиране с препарати и/или озониране. Изключване на климатика няколко минути преди да спреш колата, по възможност даже да се остави да духа на топло.

Sky_is_the_Limit
Двигател:

Мнениеот Sky_is_the_Limit » Съб 29 юни 2024 23:10

Преди голфа имах ибица и имаше същия проблем. С тази пияна през духалките проблема се реши перманентно. Преди това пробвах с тези спрейове тип бомбичка, ефекта беше замаскиране на проблема за седмица и послед смърдеше често по същия начин. Интересен е факта, че проблема почна след като смених филтъра. Просто изминаха 20 000км и една година. Иначе миналата година също имаше процедури. Бях вадил и духалките и ги измих с обезмаслител. После озон, после вилтър с активен въглен. Тогава обаче страдах от мирис на нафта в купето, който пак трудно остраних.

rld
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rld » Пет 19 юли 2024 10:43

изпръскай това върху питата на евапоратора Изображение
не е пяна и няма да запуши или повреди клапи, моторчета, електроника

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”