Съвместимост на масла

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
did
Автомобил: Golf 3
Двигател: AEE 1996

Съвместимост на масла

Мнениеот did » Чет 21 юни 2007 22:58

Колеги,карам Г 3 1,6 АЕЕ в момента с масло Elf 10v40.Предстои ми смяна на маслото.Разполагам с 2 литра Тотал 7000 10v40 и 2 литра Тотал 7000 Disel 10v40.
Търся мнение на професионалисти, а не на """Разбирачи""" :xaxaxa.
Мога ли да смеся двете масла,и проблем ли е използването на масла за дизел в бензинови мотори?
С търсачката намирам какви ли не разсъждения по темата "Масла", но не и това.
Ако съм хпропуснал някой """Разбирач""" нека да ме извини!!!

andro_
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот andro_ » Пет 22 юни 2007 6:51

Аз не разбирам много :oops: ,ама разликата бензин/дизелово масло е в това,че тези за дизела имат добавка,която поглъща сярата и съединенията й,които се намират в дизела.
Пробвай да ги смесиш,ако не се пресекат нещо (изчакай няколко часа) налей.Ама да знаеш,че бягам от отговорност при евентуален сакатлък mhihi

Потребителски аватар
joker
Автомобил: Golf 3 Variant _Golf4 Variant
Двигател: 1800 ABS _1900 TDI AHF

Мнениеот joker » Пет 22 юни 2007 8:20

в статията за маслата в този сайт пише,че съгласно междунардните станадарти,които сертифицираните производители на масла задължително спазват......маслата трябва да бъдат съвместими,като не се препоръчва смесване на минерлно със синтетика или полусинтетика.
Особено ако маслатга са с един и същи индекс смесването е абсолютно безпроблемно...това го пише в статията...не го казвам аз
Най-добре я прочети....има какво да научиш и от какво да се предпазиш.....
И не дели колегите на форума на "разбирачи" и професионалисти......
Щом питаш...всеки може се обади.....ти ако искаш не вземай под внимание мнението му.......а пък ако искаш не питай ами чети статиите!

Потребителски аватар
DAXC
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DAXC » Пет 22 юни 2007 8:22

Вземи и налей в едно бурканче еднакво съотношение от едното и другото масло. Изчакай малко и погледни дали смесеното масло седи на парцали или дали седи на два слоя. Това е най-обикновен (нагледен) метод да разбереш дали маслата се пресичат. Вече за химичната съпоставимост не мога да съм полезен.

Потребителски аватар
DAXC
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DAXC » Пет 22 юни 2007 8:27

joker написа:...
Особено ако маслатга са с един и същи индекс смесването е абсолютно безпроблемно...това го пише в статията...не го казвам аз
Най-добре я прочети...

Нали се сещаш, че има масла които примерно са 10W40 полусинтетика и 10W40 пълна синтетика. Тогава от личен опит мога да кажа, че маслата ще се пресекат. Преди месец и нещо бях пуснал една тема точно за смесването на маслата.

Потребителски аватар
yossarian
Автомобил:
Двигател:

Re: Съвместимост на масла

Мнениеот yossarian » Пет 22 юни 2007 8:37

did написа:Колеги,карам Г 3 1,6 АЕЕ в момента с масло Elf 10v40.Предстои ми смяна на маслото.Разполагам с 2 литра Тотал 7000 10v40 и 2 литра Тотал 7000 Disel 10v40.
Търся мнение на професионалисти, а не на """Разбирачи""" :xaxaxa.
Мога ли да смеся двете масла,и проблем ли е използването на масла за дизел в бензинови мотори?
С търсачката намирам какви ли не разсъждения по темата "Масла", но не и това.
Ако съм хпропуснал някой """Разбирач""" нека да ме извини!!!

Маслата няма да се пресекат и в каквито съотношения да ги смесиш, синтетични, полу или минерални. Друг е въпроса как подобна смеска ще си изпълнява предназначението :shock

Маслата за бензинови двигатели имат присадки поддържат вискозитета непроменен при повишаване на температурата.
Чисто дизеловите пък имат добавки, който намаляват визкозитета за да се намали ефекта на натрупване на сажди в процеса на екплоатация.
Както виждаш двете са напълно противоположни. Аз не бих правил подобни експерименти.

Потребителски аватар
Danny boy
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Danny boy » Пет 22 юни 2007 16:44

маслата няма да се пресекат 100% освен ако не са някакви ментеливи боклуци дето не може да се нарекат масла.Желателно е да са от един и същ вискозен клас без значение дали са полу,пълна или минерални.Естествено не се слага масло за бензинов мотор на дизелов освен ако не е упоменато изрично че е за бензинови и дизелови мотори и не покрива стандартите за тях.Аиде доливай смело и безаварийно каране

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”