В събота смених маркуча за вакуум-а с оригинален "Семперит". Моторът сега работи по-зле, претриса от време на време, чука.
Предполагам (защото предният собственик си я беше "стегнал" за Испания и е ходил на елкон и "яките майстори", не са видяли спуканият маскуч, доставящ вакуум-а до датчик-а), че са сложили голямо предварение, за да работи горе-долу, при по-слабият или нулев вакуум до датчика и сега предварението е станало много голямо с читавият маркуч ?
Правилни ли са разсъжденията ми и ако да, каква опастност има за мотора - според мен, чувам детонации ?
Тук в една тема четох как да си почистим компенсирното казанче за охладителната система. Там пишеше, че отнема от 5 до 15 минути яко тръскане. Е да ама не - на мен ми отне над 3 часа. Вчера почнах в 15 часа и приключих в 18,10.
Първо го тръсках само с вода - излязоха много боклуци.Промих го добре, но още беше много замърсено - сложих леща, че не ми стискаше отначало с пясък (по съвет на друг колега от форума - беше написал, че не се шегува ! ) - ами лещата ли беше готина ли, какво - наду се и омекна, та ефект никакъв, ако не броим качественото запушване

.
Как да е отпуших го с много гърч и вода. Сложих вода и пясък и пак голямо тръскане и пак излязоха много мръсотии и пак се запуши. Промивки големи отново. Пак ми се видя много замърсено. Отново му сложих вода пясък и този път и кислол - пак много тръскане. Пак излязоха много боклуци. Това последното го повторих пак. Големи промивки отново обаче едно парченце като малко камъче ) не илиза - та с него се борих поне 10-15 мин. Сега казанчето е сравнително чисто, само на дъното останаха малко накипи, които не можах да махна, но ве4е спокойно се вижда нивото на охл. течност.
Горещо препоръчвам да не използвате леща, че може да попаднете на добра за готвене (като мен, иначе се сещам преди имаше една - като сачми (естествено като ни трябваше за готвене - дет' се вика: "Няма пълно щастие ! " ). И много плакнене и проверки (вода отиде над 200 литра - в началото гореща, а после само топла (по принуда - бойлерът не можа да ми насмогне)).
П.П: Клапан/капачката на казанчето не съм я слагал при промиването с кислол, предположих, че нещо може да се повреди там.
И определено цялата процедура не ми отне само 10-15 минути...