Мокро Време (Стартер?) - не пали!!! - Някакви Идеи???

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
G3CL_AEE_1.6FI
Автомобил:
Двигател:

Мокро Време (Стартер?) - не пали!!! - Някакви Идеи???

Мнениеот G3CL_AEE_1.6FI » Вто 23 окт 2007 7:01

В тия дъждове когато е паркирана нямам проблем с паленето!
Като я поразходя обаче малко из локвите - край!!! - трябва да чакам 3-4- часа докато изсъхне и тогава вече пали... Проверявал съм делкото и кабелите - сухи са! Даже увих стартера с термоустойчив найлон (от ония дето жена ми пече кокошките и рибата в тях :lol: ) уж да не влиза вода вътре - все тая: завъртам ключа и стартера въобще не се развърта :cry: Явно, че някъде отдолу се мокри нещо - ама какво :roll: Миналата година по същото мокро време пак ми правеше тези мизерийки...
Някой ако има някакви идей - моля помогнете :wink:

Потребителски аватар
lozan67
Автомобил:
Двигател:

стартер

Мнениеот lozan67 » Вто 23 окт 2007 11:06

И моя така правеше и ги подкарах по етапен ред шалтер, четки с втулки накрая и бендикс. След последното се оправи. Ама дали и другите са имали пръст незнам. Най-добре преди зимата му спретни една пълна ревизия.

Потребителски аватар
G3CL_AEE_1.6FI
Автомобил:
Двигател:

Re: стартер

Мнениеот G3CL_AEE_1.6FI » Вто 23 окт 2007 11:20

lozan67 написа:И моя така правеше и ги подкарах по етапен ред шалтер, четки с втулки накрая и бендикс. След последното се оправи. Ама дали и другите са имали пръст незнам. Най-добре преди зимата му спретни една пълна ревизия.

Ами те подлежат ли въобще на ремонт - не се ли купуват нови???
Има и друг проблем: при моя двигател (АЕЕ) третия болт на стартера минава през тампона на двигателя и трябва да подпирам отдолу с нещо за да не изпада двигателя!!! Въобще голяма кушия!!!
Ти нещо успя ли да почистиш или си смени стартера с нов???

Потребителски аватар
Cyberloner
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Cyberloner » Вто 23 окт 2007 11:36

1. стартер се ремонтира, на четков електромотор освен да му свършат четките и да се позадръсти оста и пружината с гняс няма какво да му се развали реално, нови четки + почстване + гресиране и е като нов :)

2. изчисти си клемите на стартера най-верочтно там е проблема, с времето се окисляват и не правят хубав контакт, факта че ти го прави само на влага ме кара да мисля че са започнали да се окисляват а на влага като падне и проводимоста съвсем и не стига просто ток до стартера за върти :wink:

Потребителски аватар
G3CL_AEE_1.6FI
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот G3CL_AEE_1.6FI » Вто 23 окт 2007 12:42

Cyberloner написа:2. изчисти си клемите на стартера най-верочтно там е проблема, с времето се окисляват и не правят хубав контакт, факта че ти го прави само на влага ме кара да мисля че са започнали да се окисляват а на влага като падне и проводимоста съвсем и не стига просто ток до стартера за върти :wink:

Колега, сигурно имаш предвид дебелите кабели с кабелните обувки и онези тънките с куплунгчето :oops: - извини ме за невежеството, ама не ми идва на ума как да почистя буксите в този куплунг... :roll: - някакъв спрей или може да се разглоби и с шкурка...

Потребителски аватар
Cyberloner
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Cyberloner » Вто 23 окт 2007 14:35

мда точно тях, с ключе развиваш обувките и хващаш шкурката докато не заблестят, за кулпунга изтъркваш клемата на самия стартер и после няколко пъти вадиш и слагаш кукплунга, после забърпваш с парцлче клемата ако е останало нещо.
За всеки случай може да пръснеш и малко WD-40 по клемите, то действа и като контактен спрей

само не забравяй преди да започнеш да си играеш да откачиш + на акумулатора че не ги откачих и докато отвивах големите клеми като почнаха да летят едни искри между тресчотката и скоростната кутия... :D

Потребителски аватар
Geleto
Автомобил: Passat B4
Двигател: 1.8 MI 1994
Контакти:

Мнениеот Geleto » Вто 23 окт 2007 15:01

Моя стартер тая година 2 пъти ми прави тоя номер! И все след дъжд. Върти ротора а не изхвърля бендикса. Първия път бях клиент на Васко а втория си го правих сам. Свалих електромотора и го напръсках обилно с WD 40. като го развъртах на ръка. Сега работи без проблем. Когато го свалях се отвиха шпилките вместо гайките и скоростите пропаднаха та се наложи после с крикчето да ги повдигам.

Потребителски аватар
G3CL_AEE_1.6FI
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот G3CL_AEE_1.6FI » Вто 23 окт 2007 17:01

Geleto написа:Когато го свалях се отвиха шпилките вместо гайките и скоростите пропаднаха та се наложи после с крикчето да ги повдигам.

Мене точно от това ме е страх... :cry: - и при мен така тръгнаха шпилките и се отказах от свалянето... :roll:

Потребителски аватар
lozan67
Автомобил:
Двигател:

starter

Мнениеот lozan67 » Вто 23 окт 2007 19:06

Взимаш си едно крикче и не никакъв проблем. Частите които ти описах ги смених с нови. За моя стартер смяна на шалтер, бендикс и четки всичко 65 лв. за части. Ма сега няма-няма. По-голям зор ми беше с втулките особено оная в блока, ма с метчик се извади.

Потребителски аватар
G3CL_AEE_1.6FI
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот G3CL_AEE_1.6FI » Сря 24 окт 2007 7:04

На кое всъщност казваш шалтер? :oops: - той при бендикса и стартера ли се намира? :roll:
Благодаря на всички за помоща!!! :wink:

andro_
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот andro_ » Сря 24 окт 2007 7:56

Регистрирай се на www.vagcat.com ,влез в сайта с регистрацията си и после чукни този линк:
http://www.vagcat.com/epc/cat/vw/GO/199 ... 7/1826343/
Това е целия стартер,разпарчетосан и начертан схематично.

Потребителски аватар
G3CL_AEE_1.6FI
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот G3CL_AEE_1.6FI » Сря 24 окт 2007 17:54

andro_ написа:Регистрирай се на www.vagcat.com ,влез в сайта с регистрацията си и после чукни този линк:
http://www.vagcat.com/epc/cat/vw/GO/199 ... 7/1826343/
Това е целия стартер,разпарчетосан и начертан схематично.

Сайта си го бива!
Благодаря още веднъж!!!

Потребителски аватар
G3CL_AEE_1.6FI
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот G3CL_AEE_1.6FI » Сря 31 окт 2007 16:33

Та ето какво се получи при мене: свалих стартера – малко кушия е наистина, ама няма как (в сервиза ми казаха, че трябвало да чакам 3-4 дена понеже имали много клиенти в момента)... Само трябва да се въоръжите с крикче за скоростната кутия (както казаха колегите) и НЕПРЕМЕННО лула 16 – колко я търсих само... Отворих значи електромотора и бобината – визуално всичко си беше наред. Само зачистих чарковете и клемите и пак си сложих стартера, ОБАЧЕ – започна да ‘’върти номера” постоянно – независимо дали времето е мокро или сухо! – един път пали, един път не пали! Всъщност чува се, че електромотора върти, но не винаги пали... С една дума бендикса не винаги зацепва... – това го разбрах обаче, след като ми обясниха ПОДРОБНО принципа на действие на стартера (електромотора се завърта само, ако бобината работи и изхвърли напред вилката на бендикса). Смених бендикса с един нов (20 лв – бразилски, щото тези на Bosch са по 48 лв!!!) и сега вече всичко е без проблеми...
Благодаря на всички колеги които се включиха в темата и ми помогнаха!!!

Потребителски аватар
buFka
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот buFka » Сря 31 окт 2007 16:35

при мене делкото беше обърнато на 180° и имах тоя проблем...дупчиците трябва да са надолу а не нагоре. След завъртането проблема се оправи...

karacha
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот karacha » Чет 01 ное 2007 1:00

бендикс брато студа и мокрото мноо го мъчат и докат не го смениш няма да ръхатясаш :roll:

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”