Вентилаторът на парното спря да работи

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
Legolas
Автомобил: GOLF 4 1.8T GTI
Двигател: AGU

Вентилаторът на парното спря да работи

Мнениеот Legolas » Вто 27 ное 2007 19:37

Колеги здравейте имам едно запитване по отношение на ето това нещо Изображение ,което е една буксичка със захранващият кабел за вентилаторът на парното ми.Та въпросът ми е от къде мога да си я закупя, защото в момента ми е нагоряла и като включа парното и после я пипна е толкова гореща, че имам усещането, че ще се стопи.

Потребителски аватар
Skruji
Автомобил: Golf 6 Variant
Двигател:

Мнениеот Skruji » Вто 27 ное 2007 20:06

Режи и връзвай към маса, няма всеки ден да го сваляш този вентилатор. Да те питам колега от къде взе тази детайлна схема и има ли такива за други места по автомобила?

Потребителски аватар
Legolas

Мнениеот Legolas » Вто 27 ное 2007 20:29

Skruji написа:Режи и връзвай към маса, няма всеки ден да го сваляш този вентилатор. Да те питам колега от къде взе тази детайлна схема и има ли такива за други места по автомобила?

Всъщност нямам как да стане да режа каквото и да било, защото това ми е захранващият кабел за вентилаторът, пък и не съм го свалял.Може да го накъся, но много малко, колкото да махна тази нагоряла букса и да сложа другата. А тази букса влиза в ена по-голяма със много кабели и няма как да го свържа направо без такива букси.Относно картинката имам си на компа ETOS това е каталог на всички VAG със детайлна информация за отделните елементи на колата:Body, Engine ,Heater and Exhaust system, Transmission, Front Axle,Defferential, Steering, Rear Axle, Wheels,Brakes, Safety-covers, Electrical systems,Extras със множество снимков материал и информация.Но мисля, че това, за което питаш го имаше някъде разисквано във форумът, просто се поразтърси малко.

Потребителски аватар
Legolas

Мнениеот Legolas » Сря 28 ное 2007 10:02

Колеги, никой ли не знае за какво става на въпрос.

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBBB

Мнениеот radotom » Сря 28 ное 2007 14:18

Аз определено бих го резнал кабела от двете страни и бих го свързал с клемичка. От белите, пластмасовите.
Не за друго, ами точно такава букса много трудно ще успееш да откриеш. Даже и да има по магазините за авточасти, то към нея ще седи закрепен и един вентилатор (бонус) ;)

Потребителски аватар
Legolas

Мнениеот Legolas » Сря 28 ное 2007 14:38

radotom написа:Аз определено бих го резнал кабела от двете страни и бих го свързал с клемичка. От белите, пластмасовите.
Не за друго, ами точно такава букса много трудно ще успееш да откриеш. Даже и да има по магазините за авточасти, то към нея ще седи закрепен и един вентилатор (бонус) ;)

Мда прав си, че върви с вентилаотрът(бонус), пък и ходих да проверя където знам магазини на Ауто+ и подони, но така ми и казаха.Ти предлагаш да го вържа за някои от белите кабели.Но те нали идват от врътките за степените, а точно този кабел, на мен ми е захранващ за вентилаторът, в смисал той е червен.Ще видя какво ще правя с тоя кабел, че сега врътвам парното за малко и после го спирам да не загрее шиб.ната букса.Благодаря много за инфото.

PitkataJoe
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот PitkataJoe » Сря 28 ное 2007 16:00

Колега, за да не режеш ползвай "крадец на ток" - продават ги, служи да изкараш от една жица две. Ползваш проводник със същата или по-голяма дебелина. На другия край слагаш кабелна обувка с пластмасов предпазител. Оргиналната букса си остава, но я байпасваш. Мисля така ще е най-лесно, пък и няма да режеш. Успех.

Потребителски аватар
Legolas

Мнениеот Legolas » Сря 28 ное 2007 16:21

PitkataJoe написа:Колега, за да не режеш ползвай "крадец на ток" - продават ги, служи да изкараш от една жица две. Ползваш проводник със същата или по-голяма дебелина. На другия край слагаш кабелна обувка с пластмасов предпазител. Оргиналната букса си остава, но я байпасваш. Мисля така ще е най-лесно, пък и няма да режеш. Успех.

Благодаря много.Ще отида до някой магазин за електроматериали и ще видя какво ще ми предложат там.

Потребителски аватар
Legolas

Мнениеот Legolas » Сря 28 ное 2007 17:29

Възможно ли е поради факта, че ми грее буксата да има проблем нещо самият вентилатор, да замасява нещо или да затяга някой лагер?

Потребителски аватар
Legolas

Мнениеот Legolas » Сря 28 ное 2007 19:53

up

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Мнениеот kris11 » Сря 28 ное 2007 21:59

Legolas написа:Възможно ли е поради факта, че ми грее буксата да има проблем нещо самият вентилатор, да замасява нещо или да затяга някой лагер?

Ако е лагер ще го разбереш на свален вентилатор като завъртиш перката. Лагерите са втулки - плъзгащи лагери .Когато изсъхне малсото започват да скърцат свирят. Лекуват се с няколко капки масло на всяка втулка.
Ако има проблем с мотора - намотка на късо , загряване на мотора - изхода е само 1 - втора младост. Но при намотка на късо ще има затруднение с тръгването и развъртването .
Провери също дали не запира някъде перката.
за да загрява буксата има 2 варианта:
1. много лош преходен контакт в самата букса.
2.Повишен / голям ток/ през буксата - повишена консумация от ел.двигателя вследствие на намотка на късо, механично запиране на остт а/ перката/

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBBB

Мнениеот radotom » Сря 28 ное 2007 23:41

Legolas написа:Ти предлагаш да го вържа за някои от белите кабели.Но те нали идват от врътките за степените, а точно този кабел, на мен ми е захранващ за вентилаторът, в смисал той е червен.

Не, не!
Режеш си кабелчето (червеното) от тази букса, след това режеш и от срещуположната букса същото кабелче (вероятно пак червено на цвят) и си ги съединяваш.
Ами.. все едно си включваш кабелчето в буксата, ама не е букса, а клема.

ЕДИТ! Май схващам, защо не сме се разбрали ;)
Тази букса, която грее, се връзва към стърчящо пинче, запоено на платката с резистора, така ли?
Тогава имаш 2 възможни решения:
Намираш пак такава клемичка, но до 2.5кв.мм. Тя е достатъчно малка за да можеш да я вкараш на пинчето, но трябва да изчегърташ пластмасата около него
Другото решение е да запоиш кабелче към този пин (или на платката под него) и от там нататък- номера с клемата ;)

Абе цялата работа ми напомня за една приказка за Василиса Прекрасная, дето не давала на Иванушка Глупака и всички му предлагали: 'Бой с чука по главата и после - докато е още топла', ама е много дълга и не ми се пише в момента ;)
Утре, ако имам време да го напиша в една друга тема, ще ти пусна линк ;)

Потребителски аватар
Legolas

Мнениеот Legolas » Чет 29 ное 2007 12:20

В крайна сметка така ще направя, но ме притеснява и друго.За да грее това кабелче и да има напрежение в него трябва да има проблем.И ме съмнява, че нещо пречи на тая перка да се върти и създава напрежение в намотките и от там в кабелите.Преди да реша каквото и да било ще си сваля вентилаторът да го погледна него, че нешо ме съмнява.

Потребителски аватар
joker
Автомобил: Golf 3 Variant _Golf4 Variant
Двигател: 1800 ABS _1900 TDI AHF

Мнениеот joker » Чет 29 ное 2007 20:11

Legolas написа:В крайна сметка така ще направя, но ме притеснява и друго.За да грее това кабелче и да има напрежение в него трябва да има проблем.И ме съмнява, че нещо пречи на тая перка да се върти и създава напрежение в намотките и от там в кабелите.Преди да реша каквото и да било ще си сваля вентилаторът да го погледна него, че нешо ме съмнява.

Тука си абсолютно прав.....трябва много да се внимава да не се подпалиш!!!!!

PitkataJoe
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот PitkataJoe » Пет 30 ное 2007 8:47

Да, щом грее.... Ама ти грее на буксата. Провери ли контактните платини? Има ли нагар, изкривяване, изтъняване.... Ефекта е такъв и като искри на връзката, все пак вентилаторът си е консуматор доста сериозен.

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”