Проблем със смазочната с-ма на Голф3 АБУ (замръзна)

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
policevidin
Автомобил: VW Golf 3 Modificated
Двигател: 1.9TDI 1z+ 1996

Проблем със смазочната с-ма на Голф3 АБУ (замръзна)

Мнениеот policevidin » Пон 21 дек 2009 23:41

Колеги, доиде зимата а с нея и проблемите.
Имам следният проблем изби ми масло през отвора за пръчката на маслото, колата е 1.6 75кс. АБУ '92. (без Газова уредба никога не е имала)
Днес тръгнах на работа като всеки друг път запалих колата, изчаках да позагрее докато помръдне стрелката на температурата и тръгнах. Работата ми се намира на около 3км. Като пристигнах паркирах си колицата и при слизането от колата забелязах че пред мен има диря от маско. Погледнах под колата и какво да видя тече масло от мотора :horror: :horror: ( естествено изправих се на нокти) дигам капака, а от пръчката за маслото бъка масло и се стича по капака на ангр. ремък.
по най бързият начин отворих капачката на маслото (онази на капака на клапаните дето се сипва масалце) и спря да бъка (тече) масло от пръчката. Но друго ми направи силно впечетление при отвъртането на капачката на маслото изсъска все едно отваряш казирана напитка или бира :), а навътре имаше от онази сива пяна която се получава но замръзнала (парчето лед падна вътре но не беше много голямо)
Всичко това се случи днес на обяд.
Преди малко свърших работа и реших да проверя как стоят нещата с колата ми.Вдигнах капака дръпнах пръчката на маслото и то си беше в нормите (което не е нормалко след като е оставило маслена диря) но това не е проблема, проблема е че като запаля колата след 5-10 сек. лампата на маслото започва да мига НО зумера не писка. Имам на представа какво означава но незнам защо свети след като масло си има според пръчката. Миселта за цялата дандания е защо е замръзнала
(следователно и запушила капачката на маслото тя има ролята на отдушник) и каде е гаранцията че няма пак да го направи но следващият пъ може да е фатален за мотора.
Може ли да е от другаде проблема!???

Последна промяна от policevidin на Вто 22 дек 2009 0:03, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBBB

Re: Проблем със смазочната с-ма на Голф3 АБУ (замръзна)

Мнениеот radotom » Пон 21 дек 2009 23:49

Много конденз от каране на газ.
Водата е замръзнала и е направила мазалото :(
Щом ти мига нивото- може и по магистралите да е влезнало парче лед и докато не се разтопи масло не пуска... Което, принципно, е много лошо! Значи няма смазване...
Само не знам защо не е успяла да се разтопи водата за това време... :roll:

Потребителски аватар
policevidin

Мнениеот policevidin » Вто 22 дек 2009 0:01

Клата няма ГАЗ никога не е имала
Ами тя сигурно се е била разтопила на обяд но като е поседяла 8-9 часа пак е замръзнала. МММ ДАМ тук си прав онова парче се е разтопило и е влязло в каналите на маслото, след което е замръзнало :banghead: :banghead: :banghead:
Мам** им да ***** с боклуци тази пяна е от качествени масла Мобил 1 15W-40
до сега съм карал с
Есо 10В40
Есо 15В40
Мобил 15В40
Кастрол 10В40
вече незнам какво да слова накрая ще сипя М10Д :Mr Green Fun :screwy

Потребителски аватар
nkalizatura
Автомобил: VW GOLF 3
Двигател:

Мнениеот nkalizatura » Вто 22 дек 2009 0:23

може ли да е гарнитура?! Това със замръзването не ми допада като идея..... много грубо звучи.. death

М10Д . :horror: .. не се занимавай! Сипи си по-добре от някъде наливно масло.... (хем евтино, хем голямо количество => по малка вероятност да е прецакано.. )

радвам се, че не си затегнал!

ji4kata
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ji4kata » Вто 22 дек 2009 0:40

Замръзнал ти е филтара на картерните газове на моя двигател 1.3 NZ е едно като буре в него се сабира конденз и при голям студ замръзва и запушва вентилацията на картера и затова хвърля през трабата на щеката масло аз всяка зима го имам тоя проблем и сутрин при голям студ като е запаля и ако почне да хвърля масло от там вадя малкото маркуче кадето излиза от капака на клапаните и така карам доакто не се размарази . Незнам обаче при АБУто да ли е такъв филтара но има същото маркуче на капака, виж пак сутринта като е запалиш ако почне да излиза масло от трабата на щеката извади тоя тънкия маркуч и карай така няма проблем,но прегледай тоя филтар може да се е задръстил с гадости от конденза и тогава оправията е сваляне и промиване с топла вода .

Потребителски аватар
znainainai
Автомобил: Golf4
Двигател: MK 4 98 AHF

Мнениеот znainainai » Вто 22 дек 2009 2:27

ji4kata написа:,,,,

Зад мотора се намира отдушника на картерните газове изчисти отвора който влиза в двигателя и бурето и ще се оправи. Оня ден 2-ката ми напряви същата курвачка ама ми е прекалено студено да го правя. За втори път ми прави тоя номер предния път беше 2004г и тогава ми изкара акъла гледах я като голям камък. Няма и половин година след като я купих а и не бях чувал за форума. Това е конструктивен проблем на малките блокове 1.0,1.1,1.3,1.4,1.6(АBU) при големите блокове тоя проблем го няма. Доливаш масло,сменяш гарнитурата на капака на клапаните и почистваш отдушника и прилежащите му части и след няколко години пак :wink:
п.п. утре (днес) ще направя снимков преразказ как се оправя тая поразия :wink:

Потребителски аватар
mariovasi
Автомобил: Skoda scala 110kw DSG 2020
Двигател: TSI

Мнениеот mariovasi » Вто 22 дек 2009 7:24

znainainai написа:Зад мотора се намира отдушника на картерните газове изчисти отвора който влиза в двигателя и бурето и ще се оправи.
Прикачени файлове
DSC01480.JPG

Потребителски аватар
shockhead
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот shockhead » Вто 22 дек 2009 7:50

Моето мнение е, че ако е това, което обсъждате не би трябвало да свети лампата за маслото. Това показва, че няма достатъчно или никакво налягане в маслената система. А и тази вода какво прави вътре в маслото.
Според мен трябва да не караш колата в това състояние, а да я дръпнеш до най-близкия сервиз и да смениш маслото. Да видим след ден два ако пак има вода вътре ще да е по-серозен проблема.

Потребителски аватар
policevidin

Мнениеот policevidin » Вто 22 дек 2009 8:21

shockhead написа:Моето мнение е, че ако е това, което обсъждате не би трябвало да свети лампата за маслото. Това показва, че няма достатъчно или никакво налягане в маслената система. А и тази вода какво прави вътре в маслото.
Според мен трябва да не караш колата в това състояние, а да я дръпнеш до най-близкия сервиз и да смениш маслото. Да видим след ден два ако пак има вода вътре ще да е по-серозен проблема.

дамм да предположиме че няма достатъчно масло, но тогава няма да показва на пръчката а и на ман ми се е случвало да карам на минимума даже и под него въпреки това лампата не светеше.Подкрепям мнението за замръзналите канали на маслото (пътищата по коитио маслената помпа изпомпва маслото нагоре към главата) колата за сега е на място не се кара днес ще се разправям с нея.

Потребителски аватар
i.e.i
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот i.e.i » Вто 22 дек 2009 8:30

Точно,от карането на къси разтояния,конденза е много и после замръзва (навсякъде).

Потребителски аватар
pas1.8mi
Автомобил: Passat B5
Двигател: 1.8T AEB 1999

Мнениеот pas1.8mi » Вто 22 дек 2009 10:18

policevidin написа:
shockhead написа:Моето мнение е, че ако е това, което обсъждате не би трябвало да свети лампата за маслото. Това показва, че няма достатъчно или никакво налягане в маслената система. А и тази вода какво прави вътре в маслото.

дамм да предположиме че няма достатъчно масло, но тогава няма да показва на пръчката а и на ман ми се е случвало да карам на минимума даже и под него въпреки това лампата не светеше.Подкрепям мнението за замръзналите канали на маслото (пътищата по коитио маслената помпа изпомпва маслото нагоре към главата) колата за сега е на място не се кара днес ще се разправям с нея.

Замръзва ти филтъра за маслените пари(картерните),а не магистрала! :wink:

Потребителски аватар
znainainai

Мнениеот znainainai » Вто 22 дек 2009 10:43

shockhead написа:Моето мнение е, .......

А моето мнение е че карам такъв мотор и ми се е случвало. Понеже колегата кара колата на къси разстояния се получава това. 100% гаранция. А да попитам като си е хвърлила маслото и няма достатъчно налягане в кратуната (главата) че да заработи датчика за ниското налягане кво ламбада ли да играе колата естествено че ше мига лампата за маслото. Зумера се включва когато няма над 2bar налягане при 2000 об/мин.
И както си писал според теб колега в момента в който запали колата със новото масло и ще види 50лв как ги е дал на вятъра. Как почва пак да повръща мсало през щеката. Написах на колегата решението и съм го правил. И днес след 5г пак ще го повторя понеже лагерната количка (голфа) си повърна отново маслата.
Разхвърлях голфа и направих няколко снимки след като махнах бурето и маркучите запалих голфа и си бачка все едно нищо не е било. Понеже има от къде да излизат картерните газове :evil:
Ето снимка на виновника
Изображение
Вътре имаше тапа от лед имам снимка но е със мноооого лошо качество и въпреки това се вижда как блести ледът :horror:
Изображение

п.п. До 3ч ще направя подробна тема за въпросното явление след като се стопля че навън е -6 ще сляза да сглобя голфа .След като отново се стопля ще седна да направя тема за решеноето на този VW феномен :banghead:

Последна промяна от znainainai на Вто 22 дек 2009 14:20, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
shockhead
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот shockhead » Вто 22 дек 2009 12:52

Колега с многозначителното име "znainainai" имаш много як двигател, така че не споря при теб може да е така както казваш. Маслената ти помпа създава налягане в някаква "кратуна", имаш си "буре" в двигателя и на всичко отгоре колата ти играе "ламбада" като няма масло.
Сега, перко молбата ми е да четеш по-внимателно. Човекът казва че си има ниво на маслото въпреки, че е имало изтичане. Вярно е, че ако е запушен споменатия филтър може да се предизвика подобна неприятност, но в никакъв случай не можеш да убедиш мен и всеки средноинтелигентен, трезвомислеш и технически грамотен човек, че е нормално да мажеш двигателя със смес от вода и масло. В този смисъл смяната на маслото в описаната ситуация е задължително.
В допълнение на казаното не ми звучи издържано и твърдението за наличие на конденз в картера. От къде се е появил?
Все пак това е моето мнение и не ангажирам никой с него. И пак към колегата, който аз бих нарекъл znaimaimai.........Нека не превръщаме техническия форум на VW в махленска сбирка с жаргонен и недотам коректен изказ.
Благодаря предварително на всички!

Потребителски аватар
znainainai

Мнениеот znainainai » Вто 22 дек 2009 14:18

viewtopic.php?f=11&t=177431

Този проблем го имах още 2004г ама тогава не бях чувал за форума. А от къде идва конденз? Ами например топли газове студено навън гасиш колата и маркуча се изпотява. И понеже е студено водата замръзва. Това става като се кара колата на къси разстояния. А за показанието на щеката на 1.3,1.4 и 1.6 (ABU) тя е извита не е права като на големите мотори и като повърне масло през щеката, после поне два дена ако ще незнам кво да правиш не може да разбереш точното ниво докато не се оттече маслото от тръбата на щеката. Щом има масло(ама само на щеката) защо ще мига лампата? Защото няма налягане и ако колегата се заслуша тракат и повдигачите щото са празни. Това да не е нефтен кладенец хем ще има масло в мотора хем ще прави пътека? 100% съм сигурен във твърдението си и заставам зад думите си понеже открих този проблем преди 5г когато не бях и чувал за форума. И колата 5г си вървя безпроблемно. В неделя пак направи този проблем и днес го реших което ще рече още няколко безаварийни години.
И колега shockhead ще те помоля да си подбираш приказките по мой адрес след като не ме познаваш не можеш да ме квалифицираш не ти прави чест :evil: :evil: :evil:

Последна промяна от znainainai на Вто 22 дек 2009 14:28, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
shockhead
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот shockhead » Вто 22 дек 2009 14:28

Бих ти отговорил подобаващо, но спирам спора дотук по молба на един от модераторите и излизам от темата.

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”