Как да почистя отдушника на картера - двигател АЕЕ ?

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
did
Автомобил: Golf 3
Двигател: AEE 1996

Как да почистя отдушника на картера - двигател АЕЕ ?

Мнениеот did » Чет 17 яну 2008 15:03

Здравейте колеги !
:037: Говорим за мотор АЕЕ 1,6 I .
Реших да почистя системата за отвеждане на картерните газове.Много колеги се оплакаха във форума , че при тези минусови температури се получава замръзване на конденз и мръсотии по тази система, което води до изхвърляне на масло през щеката за измерване количеството на маслото в двигателя.
Свалих маркуча/оказа се спукан/ свързващ картера с тавата на въздушния филтър.
ВЪПРОСИ:
1. Как се сваля онази част , която е между картера и маркуча/пластмасов цилиндричен детаил / ф40 и дължина 50 мм/, който навярно представлява някакъв филтър, или клапан, или не знам какво/? Развива ли се, дърпа ли се, завърта се на някакви градуси и се натиска или дърпа?
2. Кой е правилният начин за почистване на тази система ?
3. Може ли голямото количество конденз/пресечено масло-бяла каша/ от вътрешната страна на капака на клапаните, да е в резултат на спукания маркуч за отвеждането на картерните газове?
Пояснявам двигателя е с масло ТОТАL 10W40 на 1000 км.
Благодаря предварително !!!!

Потребителски аватар
seikon
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот seikon » Чет 17 яну 2008 21:39

Аз свалям направо цялото пластмасово парче хванато за блока. Мисля че на 3 болта еврейска звезда Т30 се държи и първо внимателно изсипвам течноста от там после го позагрявам леко за около 30 минути на t > 30 градуса. Квото изтече изтече, после с бензин го поумивам и накрая на въздух. Казват, че ако има някъде прищипано по маркуча трупало конденз. При мен май така се оказа.

did
Автомобил: Golf 3
Двигател: AEE 1996

Мнениеот did » Нед 20 яну 2008 23:40

Колеги темата може да бъде заключена ! Friday spam
РЕЗУЛТАТ: След като приложих съвета на seikon, почистих системата и стигнах до следните изводи:
1.При двигателя АЕЕ системата за вентилация на картера е по добре конструирана спрямо другите двигатели.
2.Вероятноста за изхвърляне на масло през щеката след замръзване при АЕЕ е сведен до минимум .

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”