Черни сажди около джантите

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
archimedes
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Черни сажди около джантите

Мнениеот archimedes » Нед 30 мар 2008 18:51

От един месец съм с нова кола Golf IV 1.6SR :) и тепърва разучавам колата. Вчера като и се радвах видях, че на предните джанти има нещо черно като сажди и от вътрешната част на тазовете. Това сигнал ли е за проблем в спирачките или че вече са за смяна. Като карам няма проблем със спирачките дори са супер спрямо предната която нямаше ABS. Не скърца или стърже нещо при спиране диска има малък ръб. И това е предимно на предните гуми. И другото коете ме притеснява е преди 2 дена давах назад и изпуснах съединителя и се чу някакво странен удар 4е удари нещо на желязо и колата изгасна но звукът беше по-силен от това когато преди съм изпускал съединителя. Иначе след това съм изминал 20 км без проблем. и назад няма проблем гледах от долу не ми изглеждаше да се е откачило нещо няма и теч.

Потребителски аватар
npachovski
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот npachovski » Нед 30 мар 2008 18:57

За саждите няма какво да се притесняваш колега това са от фородовия диск когато натискаш спирачките има триене и от там хвърчат тези сажди, а колкото до ръба зависи за какъв ръб говорим ако е много голяма разликата не е добре смисъл ако има 5-6мм не е добре работата ама хич :P

Потребителски аватар
archimedes
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот archimedes » Нед 30 мар 2008 19:02

мисля че е не повече от 2 мм но това черното ме притесняваше понеже на предната кола не съм обръщал внимание и сега като нова кола всички ми прави впечатление. А възможно ли е понеже съм с тасове да се зъдържа а не от самата струя на въздиха да пада по време на движение? И тасовете имат ли някакъв плюс освен естетика?

Потребителски аватар
kamus11
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот kamus11 » Нед 30 мар 2008 20:29

това черното е ,че си с хубави накладки :idea:

Потребителски аватар
тръба
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот тръба » Нед 30 мар 2008 21:22

kamus11 написа:това черното е ,че си с хубави накладки :idea:

Вярно е. :да:
По въпроса с тасовете съм мислил доста и съм стигнал до извода ,че са важна част от обурудването на автомобила.Предпазват лагерите и каретата от боклуци,пазят джантите от нараняване при отскачащите камъчета от гумите,законтрят болтовете на джантите,предотвратявайки саморазвиването им,естетика.Това се отнася само за оригиналните тасове към дадена марка и модел кола.

Richo_8000
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Richo_8000 » Нед 30 мар 2008 21:59

Тези "сажди" са от накладките - може би караш повече градско и повече ползваш спирачки...

Потребителски аватар
reactiven
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот reactiven » Нед 30 мар 2008 23:13

npachovski написа:За саждите няма какво да се притесняваш колега това са от фородовия диск когато натискаш спирачките има триене и от там хвърчат тези сажди, а колкото до ръба зависи за какъв ръб говорим ако е много голяма разликата не е добре смисъл ако има 5-6мм не е добре работата ама хич :P

кой феродов диск колега? / може би имаш предвид накладките/ по спирачната система незнам да има феродов диск :D

Потребителски аватар
cardan
Автомобил: Audi A4 avant
Двигател: ABC

Мнениеот cardan » Пон 31 мар 2008 15:04

Колега,въобще не се притеснявай.това ознчава 4е се хаби феродото,а не диска.само дето се чисти мн трудно от тасовете

Потребителски аватар
pas1.8mi
Автомобил: Passat B5
Двигател: 1.8T AEB 1999

Мнениеот pas1.8mi » Пон 31 мар 2008 15:45

Спокойно колега,с по-меки накладки ти е колата.Ще се изтрият по-бързо,но пък ще са "тихи" при спиране! :wink:

Потребителски аватар
junakov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот junakov » Пон 31 мар 2008 17:38

Richo_8000 написа:Тези "сажди" са от накладките - може би караш повече градско и повече ползваш спирачки...

тези сажди са графитени затова са мазни на пипане и се мият трудно , качествените накладки са така не се притесняваи

Потребителски аватар
joker
Автомобил: Golf 3 Variant _Golf4 Variant
Двигател: 1800 ABS _1900 TDI AHF

Мнениеот joker » Вто 01 апр 2008 6:33

junakov написа:
Richo_8000 написа:Тези "сажди" са от накладките - може би караш повече градско и повече ползваш спирачки...

тези сажди са графитени затова са мазни на пипане и се мият трудно , качествените накладки са така не се притесняваи

по-добре да имаш "черни сажди" отколкото спирачките ти да пищят като сестри Кушлеви на народно надпяване,а дисковете да са издълбани като тракийска могила след иманярско нашествие! :wink:

Потребителски аватар
archimedes
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот archimedes » Вто 01 апр 2008 8:27

поне се успокоих малко :) че не ми се мислеше ако трявба и за тях да заделя някой и друг лев :) Надявам се скоро да няма тема от моя страна какви спирачки (всичките части) ми трябват за моята кола и на каква цена. Мерси на всички

TheFreeRider
Автомобил:
Двигател:

Re: Черни сажди около джантите

Мнениеот TheFreeRider » Съб 07 ное 2009 14:17

Съжалявам, че изравям темата от дълбините на форума, но не успях да намеря логичния завършек на тази тема - а именно - как най-лесно се премахва въпросната мърсотия от джантите. В частност - за алуминиеви такива. Тамън влизам от вън, досега чистих джантите с Meglio, станаха чудесни, но тая чернилка не успях да я махна. Има ли някакъв препарат, който би помогнал в случая? Може да се чегърта с нещо остро, но джантата ще се надраска зверски...

Потребителски аватар
yoan4o
магистрален бандит
Автомобил: 2018 Arteon R 335 + 2017 e-Up
Двигател: Много газ и всичко ток

Мнениеот yoan4o » Съб 07 ное 2009 15:54

Еми бил си на прав път колега, ама то само с препарат не става!
Трябва и малко търкане с четка, ама не много твърда.
Продават се по магазините такива - четки за джанти, аз имам и я взех за 4-5лв.
Има и препарат за джанти специално за тая мърсотия и става само с плакнене, обаче май е скъпичак и според мен не си заслужава!

TheFreeRider
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот TheFreeRider » Съб 07 ное 2009 20:15

Ок, ще потърся такава четка, идейно е. Случайно сещаш ли се името на препарата за джанти?

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”