Тунинг на Golf III ABU 1.6i, 75 к.с. - някой правил ли е?

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
zaiko
Автомобил:
Двигател:

Тунинг на Golf III ABU 1.6i, 75 к.с. - някой правил ли е?

Мнениеот zaiko » Чет 01 май 2008 21:39

Здравейте,

Питам конкретно за този двигател, опитах и с търсачката, но излязоха общи теми. Имам тройка 1.6 моно, модификация Pink Floyd, 75 коня. Някой правил ли е на този модел някакъв тунинг - спортен въздушен филтър, спортно гърне, чип тунинг, премахване на катализатор, резонаторно гърне и всякакви такива...? Не съм много в час с нещата, затова бих приел всякакви съвети и мнения или препратки към други теми. Също така важен въпрос е цената на един такъв тунинг, както и дефакто дали изобщо има смисъл :)

Благодаря предварително!

Потребителски аватар
Теодор
Автомобил: Ford Fiesta 6 BMW 325XI
Двигател:

Мнениеот Теодор » Чет 01 май 2008 21:42

Объркал си раздела ако си ползвал търсачката :twisted:
http://forum.vwclub.bg/viewforum.php?f=9

andro_
Автомобил:
Двигател:

Re: Тунинг на Golf III ABU 1.6i, 75 к.с. - някой правил ли е

Мнениеот andro_ » Чет 01 май 2008 21:42

zaiko написа:...както и дефакто дали изобщо има смисъл :)

Благодаря предварително!

Не.
И основната причина е в това,че 1.6 ABU е с разпилен блок на двигател 1.05.
Ако искаш по-мощен мотор - продаваш своята кола и купуваш по-мощна.
Поне според мен,няма смисъл да харчиш излишни пари в тунинг на ABU.

zaiko
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот zaiko » Чет 01 май 2008 21:58

andro_, какво означава "разпилен блок на двигател 1.05."? И ако наистина никой не пише лични впечатления за такъв тунинг, някой би ли споделил за ефекта от спортен филтър + спортно задно гърне в конски сили?

andro_
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот andro_ » Чет 01 май 2008 22:03

Какво означава разпилен....ми навремето инженерите,като създавали 1.6 ABU взели за основа цилиндров блок от двигател с обем 1.05 и увеличили максимално диаметъра на цилиндъра/буталото,чрез отнемане на материал и така се родил 1.6 ABU блокът.
Факт е,че повечето блокове на VW/AUDI, които са 1.6 и 1.8 са напълно еднакви, с изключение на хода на буталото...
Обаче при ABU не е точно така.Затова и силовия тунинг на този двигател не е за препоръчване (не,че не може).
Това е.

Спортен филтър и ауспух ще помогнат, но въпросът е дали си заслужава?

zaiko
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот zaiko » Чет 01 май 2008 22:16

Ами... зависи колко ще помогнат - ако всяко качи по 4-5 коня и не влияе зле върху разхода, значи има смисъл, поне за мен. А ако ръмжи повече - също нямам проблеми, стига да е плътен звука. Какви цени мога да очаквам за филтър + гърне?

andro_
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот andro_ » Чет 01 май 2008 22:23

Хубав панелен K&N филтър в магазина е към 130-140 лева.За конусните не зная.
А генерацията - зависи каква е и цената съответно е много различна...Трудно ми е да споделя точна цифра,защото съм чувал какво ли не.

Потребителски аватар
Spectre™
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Spectre™ » Чет 01 май 2008 22:24

Ами аз лично съм очарован от вървежа на мойта черупка.... спортния фиртър, гърнето и махането на катализатор бая са я поотпушили..., чипчето също ще даде добър ефект.... :)

И да не забравяме, че разхода е доста добър... поне при мен.. градско 8 - 9 максимум... и 10 при зверско каране....

Частите са ефтини... За сега не съм имал никакви проблеми с мотора... освем един датчик на Хол..., който е често срещан при Голфовете проблем...

Та с две думи... ако те кефи разхода и двигателя си ти е здрав... и запазен... сложи един панелен филтър, гърненце, махни запушения катализатор... и събери пари за чип от Брезел... и си свиркай... :wink:

С този мотор аз лично съм стигал максимум до 170 км/ч..., може и да може повече..., но не смятам да опитвам.... :)

А и да не говорим, че аз търкалям бая едри джанти.... :roll: :) , макар че не усещам разлика във вървежа.... 8)

Потребителски аватар
GARTNER
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Re: Тунинг на Golf III ABU 1.6i, 75 к.с. - някой правил ли е

Мнениеот GARTNER » Чет 01 май 2008 22:28

zaiko написа:Здравейте,

Питам конкретно за този двигател, опитах и с търсачката, но излязоха общи теми. Имам тройка 1.6 моно, модификация Pink Floyd, 75 коня. Някой правил ли е на този модел някакъв тунинг - спортен въздушен филтър, спортно гърне, чип тунинг, премахване на катализатор, резонаторно гърне и всякакви такива...? Не съм много в час с нещата, затова бих приел всякакви съвети и мнения или препратки към други теми. Също така важен въпрос е цената на един такъв тунинг, както и дефакто дали изобщо има смисъл :)

Благодаря предварително!

Колега ползвай следващия път
:търсачкаа
Има си раздел за Тунинг
http://forum.vwclub.bg/viewforum.php?f=9

Потребителски аватар
kilima
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kilima » Чет 01 май 2008 22:57

Тва е болна работа..тва АБУ е направено да вьрши работа.Ако ще чипове (нз какво ще направи на моно),генерации,ремуси,филтри,глупости да купуваш и да слагаш,ще качиш 10 коня ,които просто няма да ги усетиш.Друг е вьпроса,че АБУ е с малките карета,малки спирачки,няма разпьнки,стабилизиращи щанги и тем подобни.Просто на теб ти трябва друга кола.

Потребителски аватар
Li4o
Аватар:
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Li4o » Чет 01 май 2008 23:03

kilima написа:Тва е болна работа..тва АБУ е направено да вьрши работа......Просто на теб ти трябва друга кола.

:idea:

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”