Нов съм във форума, а и не разбирам кой знае колко от автомобили, макар и да ги обичам

Ето какъв е проблема, с който се сблъсках.
Колата е Голф 3 ГТИ 2Е двигател.
Доскоро я карах с отвратителна настройка - 30 градуса предварение на запалването. Ходих на сервиз при едни момчета, който са наистина добри (поне така им се носи славата). Настройха я, мериха компресията на двигателя, казаха че е пушка съвсем леко спаднала от заводската и потвърдиха това, което и без това си знаех за колата, че двигателя е в отлично състояние. Но ми казаха, че ламбда сондата е тръгнала да си заминава и затова се получавал този дефект, който започнах да усещам.
А именно. Когато е студен двигателя, като подам газ по-рязко усещам нещо като моментен спад. Трудно ми е да го обясня, тъй като ми липсва техническата терминология в областта, но ще опитам - подавам по-рязко газ, усещам моменто "пропадане" на работата на двигателя, все едно заглъхва за секунда и след това се "отпушва". Все едно прекъсва, но не е същото като при прецакан комутатор или бобина (случи ми се един път и знам какво е

Като я изфорсирам така 2-3 пъти ефекта започва да изчезва, а като позагрее двигателя, съвсем. Също изчезва ефекта ако подам газ (получава се ефекта) върна газта, но без да смъквам предавката и пак подам рязко газ, 1-2 пъти така и си влиза в нормален ритъм и си ускорява както би трябвало.
Момчетата от сервиза ми казаха, че е от ламбда сондата и че ако я смвня това "прекъсване" няма да го има, но все пак странно ми е, ако е от нея защо изчезва, не би ли трябвало постоянно да се проявява? Благодаря предварително за съвети и мнения.