Zerga3GT написа:И аз я мислех тая работа че ми се подхвърля един кулер ама голяма играчка за нищо
Кулера вкарва студен въздух в двигателя но по голямата му роля е да охлажда въздуха който съответно охлажда турбото до някаква степен
Така че НЕ ако си мислиш че е от това което казваш по добре си измести филтъра до калника и го отдели с ламарина(ако ще е спортен) ако не една тръба прекарваш до някъде където има поток(зад фара или под него някъде по бронята) това са по добрите варянти
Половината от това, което си написал е неразбираемо. Това, което се разбира, не е вярно. Ще опитам накратко за невярното:
"
Кулера вкарва студен въздух в двигателя но по голямата му роля е да охлажда въздуха който съответно охлажда турбото до някаква степен"
- кулерът не вкарва нищо никъде
- кулерът няма по-голяма и по-малка роля
- турбината не се охлажда с въздух
Останалото го четох няколко пъти и разбрах само, че препоръчваш изместване на филтъра(в което няма нищо лошо, стига да има полза), но като се има пред вид колко си компетентен за останалите неща, които си написал, а и грамотен ... аз не бих взел сериозно каквото и да напишеш. Ей тия няколко думи "Т
ака че НЕ ако си мислиш че е от това което казваш " ?!?

Сега по темата. При колите с принудително пълнене входящият въздух се сгъстява и температурата му се покачва над атмосферната. Ролята на кулера е да я понижи възможно най-много до температурата на околния въздух
но не повече - все пак това не е хладилник, а радиатор, през който минава топъл въздух и се обдухва от околния въздух. За да отговориш на въпроса дали има смисъл е достатъчно да се замислиш с каква температура е входящият в колектора въздух при твоята кола. Освен това няколко метра тръби с чупки и радиатор, през които да преминава въздух, който не е под налягане и се движи само благодарение на засмукването от цилиндрите, вероятно само ще доведат на намаляване на дебита към мотора.
И за десерт - има много писано във форума.