Бях написал обширно обяснение относно Технотест, но впоследствие го изтрих, щото реших, че няма смисъл - много разбирачи и професори има. А съм сигурен, че нито един от споменалите го не е минавал - особено пък с по-сериозни изменения на конструкцията или смяна мотор от друг модел, така че е безмислено да навлизаме в спорове. Аз няколко пъти в последните години съм успявал, но...
Само ще кажа, че от 3г. близо (по спомен от 01.03.2012, ако не се лъжа)
няма Технотест, функциите му поеха ДЕКРА и ТЮВ Норд, които са немски компании. В комисията има германец и двама българи и гледат нещата под лупа - само който е минавал истински ТЮВ в Германия (не за износ!) знае какво и как се гледа и колко време. На страниците им е описано доста подробно всичко -
ето тарифите.
Освен това цената (независимо одобрен или не - заплаща се предварително) е от 360лв. до към 750лв. (по спомен). Ако те върнат 1-2-3 пъти се доплаща всеки път по нещо. След което, ако те пуснат - още 110лв. в ДАЙ (
които също могат да ти откажат изменението! НО не връщат пари!) и около месец чакане. След това пререгистрация в КАТ около 70лв. и т.н.
На мен ми излезе около 700лв., което е минимумът. Пазя си всички документи и фактури.
Ако пък не ти отговаря номерът на мотора в големия талон - хайде да кажем ГТП ще минеш още 2-3г. с връзки, но какво става в случай на ПТП (дори и да не си виновен)? Застрахователите гледат под лупа всичко като трябва да плащат пари и с друг мотор - просто ти е невалидна ГО. И като си целнал някоя скъпа кола (примерно S-класа, 7-ca, някой X и други...) - отиваш на ипотека на недвижимото...