Малко Diesel Tunning

Теми свързани с всякакви перформанс модификации и промени по двигател, ходовата част и купе
Потребителски аватар
musura
Сър
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот musura » Сря 03 окт 2007 20:35

kam_tod написа:Много аргументирано мнение, гледам скоро ще ги врътнеш 6000, ма и повече не ти мърдат по тоя начин. mhihi

Само дето неразбрах, ще го правиш ли този проект, или ти е просто теоретично интересно какво ще стане?

metalqgata
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот metalqgata » Чет 04 окт 2007 21:30

Ами да! както казах вече, един приятел с Рено го направи, та просто исках да знам дали някой не знае нещо по въпроса. Ще се консултирам с него какво по-точно трябва да се направи и като имам малко повече кинти ще го направя и ще ви кажа резултата!

Потребителски аватар
kam_tod
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kam_tod » Пет 12 окт 2007 12:10

musura написа:Само дето неразбрах, ще го правиш ли този проект, или ти е просто теоретично интересно какво ще стане?

Ами ще го правя и затова търся повече мнения.
Отказах се от варианта с компресора, защото г-ладер не ми върши работа, малък е, а друг вид в БГ (например Roots винтов) много трудно се намира и за много пари.
Сега мисля върху вариант две турбини - малка и голяма, малката обира лага в ниските и средните, после поема голямата.
Мотора е 2.4л турбо дизел, с предкамерно горене, т.е. не е комън-рейл или помпа дюза, без интеркулер.
Засега проучвам точно какви турбини и външни гейтове ще ми трябват. Плюс добре оразмерен интеркулер. Водно-метаноловата инжекция съм я измислил вече.
Не виждам защо мотора ще си иде за секунди или защо е толкова трудоемко и неблагодарно според някои? Този мотор държи спокойно на буст 1.2 бара, с ковани вътрешности е. Просто с турбината в момента захапва на около 2400 и държи ефективно до около 4000 об/мин., оттам нагоре оригиналната турбина само хвърля горещ въздух. Аз искам буст от около 1800-2000 об/мин до 5000 об/мин., примерно. Това може да се получи или с компредор+турбина, или малка+голяма турбина. Интеркулера и водно-метаноловата инжекция се грижат за охлаждането, а метанола в точното съотношение с водата идва като допълнително гориво за повечето въздух и буст от двете турбини.
Имаше въпрос по-горе за италианско или за драг? Ами ако стане тоя проект, ще става и за двете, щото турбо колите това ги мъчи в италианското, че трябва да карат постоянно в буст, а те обикновено го имат при 4000 об/мин, дотам са мъртъвци. А в някои от завоите на Калояново трудно се влиза (и излиза) с буст и започва едно ръчкане на скоростния лост и скачане върху спирачките, та знае ли се... mhihi

Потребителски аватар
kam_tod
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kam_tod » Вто 06 ное 2007 18:17

Така, за малка турбина ми предлагат от Пежо 1.4.
Какво мислите?

Потребителски аватар
Rabbit_TDI
Автомобил: A6 C5
Двигател: BFC
Контакти:

Мнениеот Rabbit_TDI » Вто 06 ное 2007 18:38

Малко турбо преди голямо ще подобри ефекта ,ама не както компресор.Като му сметнеш че дава съпротивление,удалжава пътища и сички главоболия според мен не си струва освен ако не ти дават турбината почти за без пари.blow-off клапан не виждам за кво ти е след като дизела няма дроселова клапа :? Тва че си избрал мотор с предкамерно пълнене си е минус.Всъщност не написа къв е тоя мотор ,но щом е предкамерен вероятно е с механична помпа - демек плюса от играта с чиповете бяга-или греша?Отделно топлината на бренера няма ли да доведе до неконтролирани експлозий на газта :?
P.S.Инжекцията как я правиш?Преди 2-3 месеца в АБилд имаше саттия за водна инжекция на дизел/принципа е доста стар и води до по-добро горене при високи оборти ама нямало кой да го направи/и някъв германец вече го бил направил окомплектовано за серийно производство/.Отделно баща ми ми е разправял ,че навремето са си правили самоделни системи за вкарване на вода в карбуратора на московеца.

Потребителски аватар
kam_tod
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kam_tod » Вто 06 ное 2007 19:13

Знам, че е по-добре с компресор, ама по-горе написах защо се отказвам от този вариант. Дори и да дава съпротивление и да удължава пътищата на изгорелите газове, доказано е, че турбината е по-ефективна от компресора, т.е. дава единица повече мощност за сметка на единица по-малко загуби, не искам да споря за това. Blow-off-а беше предвиден при вариант компресор, да не се товари като се включи тирбината, сега отпада. Мотора е M21D24 на BMW, с предкамерно горене е, но е електрическа ГНП, така че въпроса за чипа си стои. Водно-метаноловата инжекция ще бъде механичната инжекция от КР, която може да се настройва механично, клапата свързана към входа на турбината, дюзите забити вихро-образно в тръбата след интеркулера, трабва само да измисля захващането на дюзите, защото налягането при точките на впръскване, което ще създават турбините ще е поне 1.2 бара (много вероятно е да е 1.5 бара). Ворно-метаноловата инжекция, заедно с интеркулера, ще подобрят охлаждането. Отделно, съотношението на метанол (или алтернативно етанол) във водата ще се явява като допълнително гориво, но зависи колко агресивен чип ще сложа. В случая един от най-важните параметри се явява максималното количество охладен въздух, което мога да 'набутам' в двигателя, горивото не ме притеснява. И за да няма съмнения, оригиналните болтове на главата ще бъдат сменени със специални високоякостни.
После ще мисля и за някои последствия - съединител и скоростна кутия, защото съществуващата държи до 300 нМ. За съединителя не ми се мисли...

Потребителски аватар
Rabbit_TDI
Контакти:

Мнениеот Rabbit_TDI » Вто 06 ное 2007 20:25

Мисълта ми беше ,че с малката турбина вероятно няма да успееш да избягаш от лага-ако правилно съм разбрал това целиш ,а и ще е за сметка на целия оборотен диапазон и повишено тегло.Все си мисля че за "състезателен дизел" ще му е достатъчно една турбина за от 3000 да 5000 оборта/за дизела 2000 оборта диапазон са си супер в сравнение с 2000 оборта на бензинов мотор-то и за това отгодавна масово дизелите са с турбини/.Въздух ще получиш от надуване на турбото и повишаване на обортите/което ме навежда на мисълта за смяна на газоразпределителния щото стандартния ще е "настроен" за по-ниски обороти/.В общи линий тръгнеш ли на качване на обортите ще иска смяна на карантий по мотра.Нещо обаче покрай тоя "цялостен" взе да ми се губи идеята ти за метанола.Няма ли да е по-добре в началото да направиш някой друг експеримент само с метаноловата инжекция и на базата на натрупания опит да направиш цялостен "пърформънс".Щото ся като гледам как си тръгнал със смени на турбини и чипове и вероятно още доста неща с тях който вървят/дюзи ,генераций...../колата почва да скача със 60-80 магарета отгоре и човек почва да се чуди тогава ква е ролята на метанола в цялата история :?

Потребителски аватар
kam_tod
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kam_tod » Вто 06 ное 2007 21:03

Точно функцията на малката турбина е да избягам от лага, иначе не ми трябва и нямаше да мисля нито за нея, нито за компресор. Концепцията вече е реализирана в BMW 535d и БМВ 335d. Изпълнението е леко сложно, но се търпи, засега ме притеснява единствено дали ще имам място в коша за всичките джаджи. Малката турбина (ако е наистина малка) трябв да се развърти от този 'голям' двигател най-много при 1500-1600 об/мин и да държи до 3000 об/мин, повече не ми трябва от нея.
Карантии няма да сменям защото са ковани и ще издържат според мен и 2 бара нялягане. Прекъсвача на 5400 об/мин ще бъде изместен с 1000 об/мин нагоре или ще бъде премахнат въобще и ще се разчита на това в какво психическо състояние съм.
Нещата са сложни, защото както писах по-горе, искам да избягам от лага, но тука ще си имам работа и с интеркулера. Още не мога да го сметна като хората и то не за друго, а защото още не съм наясно какви ще са параметрите на турбините, които мога да намеря (и да купя!).
Въздух само от надув на турбото ще получа, ама горещ! На мен ми трябва огладен въздух, демек - голяма турбина, ама колко голяма - още не мога да преценя, да не е лагава. Вала засега не мисля да го сменям, но ще се види нататък.
Ролята на водно-метаноловата инжекция е изолирана от другите ъпгрейди, но е ключова според мен. Тя има две основни фумкции: (1) допълнителен интеркулер + изчистване на двигателя от сажди и налепи и (2) с прецизно дозиране на алкогола във водата - компенсиране на надува на турбото и позволяване на слагане на по-малко агресивен чип, който иначе в ниските и средните обороти ще е*е мамата на двигателя.
Rabbit_TDI :arrow: По принцип си прав, че първо трябва да пробвам само с водно-метаноловата инжекция и това и смятам да направя, защото е най-лесния и най-бърз ъпгрейд. Но със сигурност ще се вкарва би-турбо системата, дано само ми стигне коша, че иначе ще режа капака, не ми пука!

Потребителски аватар
Rabbit_TDI
Контакти:

Мнениеот Rabbit_TDI » Вто 06 ное 2007 21:37

Доколкото разбирам идеята на метанол+вода е охлаждането да идва от него и да не слагаш голям кулер ,който ще доведе до голям лаг.Незнам какво имаш предвид под "агресивен чип" ,но на тебе ще ти трябва изцяло ново управление щото иначе компа ще се "бъгне" с допълнителния метанол.Ако ще слагаш два компресора/без значение турбо или механични/за да разшириш обортния диапазон и то без лаг ,би трябвало да смениш и вала щото в момента ъглите на отваряне и затваряне са напаснати за ежедневно каране с приоритет на високия въртящ момент при ниски оборти/поне при ТДИ е така/ и мотора почва да се "задъхва" във високите оборти дори без намесата на прекъсвача.Иначе на трилитровия мотор на БМВ дето го означават 35 :lol: битурбото е страшно ефективно,но двете турбини са направени за тоя мотор с цялостно управление за него + газоразпределителн подходящ за цялата тая работа - в твоя случей ще трябва да напсваш каквото имаш и не ми е ясно как ще стане всичко да сработи като едно цяло.Мисълта ми е че с едно голямо VNT турбо/с променлива геометрия/,изцяло пренаписан чип,сравнително малък кулер+смес вода-метанол ще постигнеш доста голям ефект за пари/време който ще вложиш.Не забравяй на цялото нещо да "пойзправиш" генерацията ,турбопътищата да са метални и на интеркулера да сложиш пръскалки за вода - малки неща ама ще помогнат.Ако тва нещо както си го замислил го направиш със сигурност ще качиш над 60 коня и колата ще "цепи мрака"

Потребителски аватар
kam_tod
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kam_tod » Вто 06 ное 2007 21:58

Компа ще се бъгне, но ще го оправим. :wink:
За вала казах, че ще го мисля, не че не го мисля и сега, ама не искам да го мисля сега... щото с него сложнотията е голяма...
Въпрос - с какво ще ми помогне турбото с променлива геометрия, освен, че ще елиминира ниждата от waste-gate? И как ще се управлява тази турбина. Забрави. Ако ставаше, BMW нямаше да си играят с 535d турбо-системата, а те знаят какво правят.
Генерацията вече е подготвена за всичко, което предстои. В момента върви права тръба 62 мм от изпускателните колектори, през резонансно гърне (което може би ще изчезне) до задно гърне с висока пропускливост Ремус (истински). Това не ме притеснява.
Турбо пътищата ще бъдят изработени от стомана, с възможност най-голям топлинно-енергиен коефициент, т.е. най-ниски загуби на топлина.
Интеркулера няма да има нужда от пръскалки за вода - това ще е функцията на водно-метаноловата инжекция.
И накрая - целта е повишение от поне 100 к.с. (дай боже всекиму!)

Между другото, благодаря за ценните забележки, вкараха ме в размисъл за някои детайли по проекта!!!

Потребителски аватар
Rabbit_TDI
Контакти:

Мнениеот Rabbit_TDI » Вто 06 ное 2007 22:03

Променливата ще помогне с това ,че има по-малък лаг и по-широки оборти с което частично можеш да докопаш ефекта на двете последователни турбини/не казвам напълно,но с едната ще е по-лесно/,а от пренаписване на управлението не виждам как ще се отървеш.Не спомена тва цялото нещо на кво купе е? После да повозиш :lol:
P.S.Резонатора верно е безмислен ,а метанола с вода ще изкара всичкия нагар по клапаните и цилндъра което ме кара да се замисля :lol:Мислил ли си за варианта с две малки паралелни турбини?

Потребителски аватар
kam_tod
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kam_tod » Вто 06 ное 2007 23:12

Променливата турбина няма по-малък лаг, освен ако не е разчетена за по-малък двигател. Смисъла на променливата турбина е елиминирането на waste-gate-а. Освен всичко друго променливата турбина е много по-проблемна и по-трудна за управление.
Цялата галимация ще е на купе Е30, около 1200 кг.
Две малки паралелни турбини не ми вършат работа, защото този двигател ще ги изстиска и двете за нула бройки и ще им свърши ресурса.
Освен всичко друго, трябват и два външи waste-gate-a. Освен всичко друго трябва и клапа за разпределяне на налягането от турбините.
В голем филм влизам, ама няма връщане назад. Най много да строша иначе здравия двигател.

Потребителски аватар
paco
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот paco » Чет 08 ное 2007 11:55

БАце спри да пишеш, че елиминираш гейта щото просто няма да се случи и си прочети какво прави точно турбината с променлива геометрия, че някои май те е послъгал.

РАСО

Потребителски аватар
Rabbit_TDI
Контакти:

Мнениеот Rabbit_TDI » Чет 08 ное 2007 13:38

paco написа:БАце спри да пишеш, че елиминираш гейта щото просто няма да се случи и си прочети какво прави точно турбината с променлива геометрия, че някои май те е послъгал.

РАСО

:да: Може се каже ,че "подобряваш" гейта ,ама сичките маркучи управления и софтуер са си все още там :wink:

Потребителски аватар
kam_tod
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kam_tod » Чет 08 ное 2007 14:53

Баце, да видим кво точно пише за турбина с променлива геометрия:

Variable geometry turbochargers (VGTs) are a family of turbochargers, usually designed to allow the effective aspect ratio (sometimes called A/R Ratio) of the turbo to be altered as conditions change. This is done because optimum aspect ratio at low engine speeds is very different from that at high engine speeds. If the aspect ratio is too large, the turbo will fail to create boost at low speeds; if the aspect ratio is too small, the turbo will choke the engine at high speeds, leading to high exhaust manifold pressures, high pumping losses, and ultimately lower power output. By altering the geometry of the turbine housing as the engine accelerates, the turbo's aspect ratio can be maintained at its optimum. Because of this, VGTs have a minimal amount of lag, have a low boost threshold, and are very efficient at higher engine speeds. In many configurations, VGTs do not even require a wastegate, however this depends on whether the fully open position is sufficiently open to allow boost to be controlled to the desired level at all times. Some VGT implementations have been known to over-boost if a wastegate is not fitted.

The most common implementation is a set of several aerodynamically-shaped vanes in the turbine housing near the turbine inlet. As these vanes move, the area between the tips of them change, thereby leading to a variable aspect ratio. Usually, the vanes are controlled by a membrane actuator identical to the one on a wastegate, although electric servo actuated vanes are becoming more common.

Така, пенеже някой ме е послъгал, сега ще поразсъждавам сам. От написаното се вижда, че дори и да е с променлива геометрия, турбината пак трябва да бъде оразмерена за съответния двигател. Ако приемем, че сложа турбина с променлива геометрия, която почти няма лаг в ниските обороти (и ми захапва на 1500-1600 об/мин, каквато е целта), какво ще се случи с тази турбина във високите обороти? Ами много просто - трябва да й сложа гейт! Защото няма да може да промени ъгъла на атака достатъчно, за да се избегне гейта. Ако сложа голяма турбина - няма да ми трябва гейт! Да, ама в ниските ще е лагава, когато ъгъла на атаката е най-голям (или най-малък, зависи от отправната точка - радиална или аксиална) и изгорелите газове ще я развъртат трудно поради размера й. Т.е. турбината с променлива геометрия може да върши работа за нормално приложение на колата като се избягват недостатъците на нормалната турбина (+ гейта при правилно оразмерена турбина, което е голямо предимство), но не и за диапазон 1500 - 6300 оборота в минута!!! И понеже колегата по-долу беше писал, че и управлението на двигателя трабва да се коригира, само да попитам, имате ли представа как ще я управлявам тази турбина с променлива геометрия??? Благодаря за съветите.

Върни се в “Силов тунинг”