Предимства на газовите горива използвани за работа на ДВГ
Сравнение с бензина :
1.Намаляване на токсичността на отработените газове.
2. Повишаване на моторесурса на двигателя 1-2 пъти - защото не се измива масления филм по стените на цилиндъра и почти няма детонации заради високото окатаново число на газта !
3. Увеличаване на пробега на използване на картерното масло (средно 2 пъти)
Аз лично не съм се въсползвал от тази "екстра"

макар че познавам един пич който си смени маслото след 70 000км на 1.8 90к.с каран и пален само на газ!
4. по малък разход на 100км в лева.
5. намален шум при работа на двигателя- това мога да го потвърдя 100%
Недостатъци на газовите горива !
1. Намаляване на максималната мощност на двигателя с до 7%.
2. Увеличаване на разхода на гориво в литри за 100км
3. Повишени изисквания към материялите за изпускателната система (тук май се има предвид старите двигатели с многото чугун

)
и може би катализатора който в много случаи изгаря !
4. намаляване на полезната товароносимост на автомобила, макар че аз лично с 25литра бутилка която съвсем малка мога да обиколя България само на газ !
Загуба на мощност. Точката която е най по темата
Загубата на мощност може да се компенсира, дори и може да се извлече по-голяма мощност от даден двигател по следните начини .
1.Изолиране на пълнителния от изпускателния колектор , както и спиране на подгряването на пълнителнителния тракт . Много важно за газта е сместа да постъпва сравнително студена в двигателя !
2.Разширяване на проходното сечение на пълнителния колектор.
3. Охлаждане на сместа.
4. Повишаване на степента на сгъстяване.
Като цяло газта не е лошо гориво , просто всякакви хора които се мислят за по-хитри от физиката си слагат газ , колата им върви много малко и прави детонации и т.н. И по този начин стават митовете и легендите, че видиш ли една кола ако я запаля за 3 мин на газ и край с мотора
Какво се случва всъщност :
-Колата ми може ли да работи на газ, че много скъп бензина ?>
"Майстора" - Може как да не може , всяка кола може (което е така но има едно но)
"Майстора" Трабва да е с газов инжексион за 1000лв .
- Нямам толкова пари отивам си в нас
"Майстора"- То може и с обикновенна газова за 150лв и с кихалка
И така един мотор с десетки датчика които отговарят за правилната му работа започва да работи само с един испарител и система на запалването която идея си няма какво се случва
Карат я така 200-300км , дава грешки , започва да не пали на бензин , чупи се помпата и газта е най-сатанинското нещо на света ! И ТОВА Я ПРАВИ СЕЛСКА