Причината този проект да се забави толкова е само една: батериите. Оказа се доста проблематична част, както винаги е била за електромобилите. Всъщност именно батериите са спънката елетромобилите да не навлязат масово. Последните 1-2 години тези неща драматично се промениха. Има голям пробив в технологиите, а и цената започна да става малко по-нормална. Такава, че човек като тегли чертата на разходите наистина да си струва да кара електромобил. Все още достъпа до тези нови технологии за обикновения човек е труден. Оловните батерии вече са отживелица и в никой по-сериозен проект не се споменават. Аз също за сега тотално ги отписвам от плановете си. През тези месеци направих безброй запитвания до компании, който предлагат батерии. Изводът, който си направих от всичките проведени разговори и кореспонденции е малко смущаващ. Много трудно се работи с Европейски фирми! Малко по-добра е комуникацията с американските компании. Истината е, че най-добре се работи и комуникира с Китайците. Докато 80% от европейските и американските фирми изобщо не си направиха труда да отговорят на запитванията ми, то този процент при китайските фирми е 0%. След година проучване установих, че най-добрите батерии за моя проект са продуктите на A123, но достъпът до техните нови prismatic клетки е почти невъзможен. Не, че не ги произвеждат, произвеждат ги, но са предназначени за големите автомобилни корпорации, с който подписаха договори и е почти невъзможно човек или малка фирма да се сдобие с тях. Само няколко човека в света са успели по неведоми пътища да се снабдят с количества от тях, но и те имат доста малко бройки, което е недостатъчно за да се събере добър комплект. След упорито търсене успях да се свържа с китайски търговец, който намери един друг модел на A123 (8 ah c1), за сега ще ми свърши работа. След няколко дни чакам няколко бройки за тестове и ако всичко е нормално ще изградя захранващия пакет с тези А123 батерии. Последното звено от необходимите ми компоненти, за да започна усилена работа. Очаквайте скоро началото на финалната права