1bar написа:От 3 кубични метра стигнахме до 70 в секунда. И сега започва търсенето на мегагигавентилатора. Ха, ми че то маи направо си стана турбо.
Абе има "малка" грешка в сметките и мерните единици ама айде!
(при 5600 об/мин максималния дебит на 1,8 литров мотор е 5600/2*1.8=5040 литра/мин или 5,04 м3/мин, аз съм смятал при 4000 об/мин защото рядко надвишавам 3500, което по горната сметка дава 3,6 м3/мин......)
Колега Postman,
По принцип си прав, ама до някъде - постановката която правиш е сякаш мотора е на една надморска височина а въздухозаборника му на друга (да речем мотора е на Черни Връх а дърпа въздух от Тракийската низина) и съответно от разликата в атмосферното налягане Майката природа ни надува безплатно мотора. Също и че мотора се върти достатъчно бавно, така че атмосферното налягане има предостатъчно време да си напълни цилиндъра. Ако приемем че разпределителния вал държи смукателния клапан напълно отворен през целия смукателен такт (180 градуса или половин оборот), то при да речем 4000 оборота/мин или 66,666 об/сек, което значи че за всеки оборот са необходими 0,015 секунди - 15 милисекунди. Предвид че всумкването е само половината оборот, респективно половината от времето, то клапана ще е отворен за ни повече, ни по-малко от 0,0075 секунди - това са 7,5 милисекунди. Как мислиш, дали майката природа ще успее да напълни пълноценно 450 см3 за това време, в предвид всичките клапаново-нагарово-"Таралежови" прегради от дросела до буталото само и отделно пътя, който въздуха трябва да измине за това време?
Влиянието на надморската височина определено е важно, но в друг аспект - спада на атмосферното налягане означава само едно - намалява плътността на въздуха и понеже сместта гориво-въздух е на база ТЕГЛО, а не ОБЕМ (а мотора засмуква обем, който при ниска плътност значи по-малко тегло) и съответно трябва при ниско налягане да се подава по-малко гориво, за да се запази стехиометричното съотношение за да не фърляме неизгорял бензин през кюнците.
За това и повечето модерни коли имат MAP сензор (Manifold Absolute Pressure) който мери диференциалното налягане между околната среда и смукателния колектор и компенсира точно тези промени в атмосферното налягане, били те от рязко падане на налягането, но най-вече при изкачване на голяма надморска височина.
Надявам се че ще се съгласиш с това.
А съм съгласен че 100 Па е много малко налягане, но както многократно съм казвал - не искам да правя колата бегачка, а да и помогна да се пребори по-лесно със съпротивлението на:
- ограничения просвет на отваряне на клапаните
- нагара по клапаните
- неравностите по смукателния колектор
- "Ежко- Бежко"
- различните конструктивни прегради около дросерла и захващането на инжектора
- гофрираните повърхности на меката връзка между кутията на филтъра и моното
- съпротивлението на самия филтър
- всичките промени в посоката на движение на въздуха които изискват енергия за да бъдат преодолени ( само се замисли колко чупки и стеснения трябва да премине въздуха по пътя си от филтъра до горивната камера)
Нали за това всички пърформанс коли са са с колектори с максимално големи радиуси, вътрешно полирани, с 2, даже и 3 смукателни клапана и разпределителни валове които ги държат максимално отворени, огромни смукатели и свръх преоразмерени филтри.
Е, моята кола нито е пърформънс, нито имам парите и възможността да портвам, да сменям глави, колектори и т.н. щото ако ги имах -щях да си зема директо бегачка, нали
Но ако мога с по-прости (и евтини) методи да помогна на моторчето да диша по-леко, защо не, в крайна сметка ще похарча някой и друг лев, ако има приличен ефект - чудесно, ако не - здраве!

най-малкото ще постна резултатите тука, за поколенията, дет се казва
Бахти фермана стана пак

, айде весела вечер от мен на всички колеги и не карайте пили в петък вечер!!!