Благодаря предварително.
Има ли смисъл от по голям радятор
- Bubo
- Автомобил: Audi S4 Biturbo
- Двигател:
Има ли смисъл от по голям радятор
Здравейте колеги,колата е Голф МК2 1.3 МН карбуратор,има ли смисъл да салагам по голям радятор.Радятора е от ГТИ.
Благодаря предварително.
Благодаря предварително.
- K_Power
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Re: Има ли смисъл от по голям радятор
Bubo написа:Здравейте колеги,колата е Голф МК2 1.3 МН карбуратор,има ли смисъл да салагам по голям радятор.Радятора е от ГТИ.![]()
Благодаря предварително.
Има смисъл при извънградско ако не го жалиш много по баирите, с големия радиатор няма да загрява, а с малкия повярвай ... като го узориш си грее!
- wierdo
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
С голям радиатор няма да загрее водата, а маслото ? 

Последна промяна от wierdo на Нед 21 окт 2007 17:21, променено общо 1 път.
- The_Machine
- Автомобил:
- Двигател:
Преди , не помня точно къде , бяхме спорили няколко човека относно по-големия радиатор на даден двигател... Имаше теория , че с по-големия радиатор охладената вода влиза обратно в двигателя прекалено охладена и това може да наруши топлинния баланс на охладителната система. Да , има термостат, но мисля той ще си "замине" доста по-бързо при такива резки температурни амплитуди.
-
prj57
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Зависи от двигателя и употребата! При тебе може да няма смисъл, но на мойта кола ще слагам по голям и то алуминиев поради по-добро поглъщане на топлина!!!
Също ще правя допълнителни изводи от водната помпа които ще влизат в средата на блока ми! Да допълня че карам V-8 и в средата на блока ми се падат 2 изпускателни клапана един до друг които са доста горещи и понеже двигателя е голям (дълъг) средата и задната част са по-топли! (охладителната течност влиза отпред и понякога загрява доста бързо, което я кара да се изпари и намалява свойството й да отнема топлина)!
За термостата има два варианта, да сложиш по студен или да направиш baypass, но второто се отнася повече за моя двигател!
Също ще правя допълнителни изводи от водната помпа които ще влизат в средата на блока ми! Да допълня че карам V-8 и в средата на блока ми се падат 2 изпускателни клапана един до друг които са доста горещи и понеже двигателя е голям (дълъг) средата и задната част са по-топли! (охладителната течност влиза отпред и понякога загрява доста бързо, което я кара да се изпари и намалява свойството й да отнема топлина)!
За термостата има два варианта, да сложиш по студен или да направиш baypass, но второто се отнася повече за моя двигател!
- lozan67
- Автомобил:
- Двигател:
радиатор
Вземи си по-големия иначе ще ти грее лятото по баирите. Ако си и на газ тя топли повче.
- Bubo
- Автомобил: Audi S4 Biturbo
- Двигател:
Re: радиатор
lozan67 написа:Вземи си по-големия иначе ще ти грее лятото по баирите. Ако си и на газ тя топли повче.
Не съм на газ.А радятора го имам и незнам дали е удачно да го слагам за това питам.
- Li4o
- Аватар:
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
MuTa4eTo написа:та въпросът ми е същия ще има ли слисъл от МАЛКО по голям радиатор......
Ако няма промени по двигателя според мен няма смисъл от по-голям радиатор - и оригиналния върши работа
А имайте предвид, че за по-голям радиатор трябва да си намерите същия размер кожух за оптимален поток от вентилатора - иначе ефекта може да е обратен...
- ivkata
- Автомобил:
- Двигател:
Много е прав колегата!Li4o написа:MuTa4eTo написа:та въпросът ми е същия ще има ли слисъл от МАЛКО по голям радиатор......
Ако няма промени по двигателя според мен няма смисъл от по-голям радиатор - и оригиналния върши работа
А имайте предвид, че за по-голям радиатор трябва да си намерите същия размер кожух за оптимален поток от вентилатора - иначе ефекта може да е обратен...