Здравейте колеги, с риск да бъда анатемосан и отлъчен от форума

ще ви споделя една щура идея, която главата ми роди днес

Първо искам да поясня че не претендирам че имам големи познания относно двигатели и т.н., просто искам по-разбиращите от мен да споделят мнението си. Та на въпроса - според вас възможно ли е да се направи такава модификация на двигател - сиреч променлив ъгъл на отваряне на клапаните и дали ще има някакъв ефект при обикновен SOHC двигател? Доколкото знам при хондите, примерно, това се постига чрез специално раздвижно колело и соленоид, който при определени обороти превключва колелото към един от два или три режима на работа. Ето една снимка, показваща що-годе за какво става въпрос :
. Не можах да намеря снимка точно на хондовия вариант, но тази е подобна, само че вместо соленоид я управлява масло.
Доколкото разбирам, номера е самото раздвижно колело да се смени и да се сложи въпросния соленоид, който да включва и изключва при определени обороти. Тук се появява и друг проблем - как да накараме ЕКУ-то да прави това. На първо време може и това да става ръчно с бутон в купето - който да натискаме само при определени обороти (примерно над 4500), само че е малко рисковано ако оборотите паднат много

, но дори и това да стане, се съмнявам да се стигне до любов между клапани и бутала - при умерено предварение де...