Проект смяна на двигател Golf2 от 1.3 към 1.8 ---Готов
-
- Автомобил:
- Двигател:
Проект смяна на двигател Golf2 от 1.3 към 1.8 ---Готов
Здравейте колеги
,наи накрая вече намреих малко свободно време ,че да си почна отдавна плануваното проектче за смяна на двигатела на моето голфче .Изкам да благодря и за помоща на колегите ,които си казаха мненията в предната ми тема в техническия раздел благодарение на които мн неща ми се изясниха преди да се захвана с това. Колата ми е ежедневка с нея си ходя и на работа ,като целта на проекта ми е не е чак бегачка а малко по прилично вървяща ежедневка а и стария ми двигател вече се предаде . Донора от който ще ползвам двигатела е Ауди 100 С3 мисля че ги водеха 1.8моно 90кончета му е мотора .Ето го и него

Последна промяна от ji4kata на Чет 09 сеп 2010 12:34, променено общо 4 пъти.
-
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Проект смяна на двигател Golf2 от 1.3 към 1.8 моно
Почнах да разглобявам донора ,ще извинявате за лощото качесво на снимките но всичко сам ще си правя и ще снимам с телефона. Тук вече разкачих моното и инсталацията ,свалил сам и моното и подготвям мотора за вадене от коша.
Последна промяна от ji4kata на Пет 16 юли 2010 0:54, променено общо 1 път.
-
- Автомобил:
- Двигател:
След като всичко разкачих се заех с ваденето на мотора от аудито ама доста зор видях.Оказа се , че скоростната кутия яко се е слепила за блока сигурно никога и не е била и сваляна , и докато отцепя мотора от кутията доста бой изяде ама се предаде
за капак и заваля дъжд , намокрих се и едно хубаво но в караина сметка успях да измъкна мотора ето го и свален покрих го ,че още валеше.

-
- Автомобил:
- Двигател:
Такаа след като прибрахме с братми двигатела на сухо се почна с преоборудването му. За да може да се сложи в голфа тоя двигател се сменят доста нещица.Първо се почна с смяна на съединителя ,защтото този от аудито нестава на кутията която ще ползвам за голфа а тя е тип 020 и за нея трява да е обратен .
-
- Автомобил:
- Двигател:
Другите неща освен съединителя които трябва да се сменят по двигатела са :конзола на масления филтър, металната гарнитура която е между двигатела и кутията ,изпускателен колектор ,лапите на двигатела с такива от голф. Всичко това за сега е само свалено. Реших обаче преди да монтирам всичко това първо да боядисам блока на двигатела защтото си имаше доста ръжда по него и се почна подготовката за боядисване.Първо се захванах с миенето на блока от маслата които имаше по него
Последна промяна от ji4kata на Пет 16 юли 2010 21:45, променено общо 1 път.
-
- Автомобил:
- Двигател:
След измиването се почна търкането на ръждата , мъка си беше но стана ,последва и последно забърсване за да се обере останалия прах от търкането и почнах да боядисвам. Нямам снимки за тези операции защото бях доста изцапан и нямаше как да снимам , всичко стана както трябва двигателя вече придоби друга визия . Смених с помоща на мои приятел маистор и ангренажния ремък и пластмасовите капаци които го затварят. То преди това се установи,че стария ремък не е бил правилно зацепен и реда на паленето е бил обратен ,но сега вече всичко е както трябва . След като изсъхна боята почнах да зглобявам.Първо монтирах другия съединител обратния(нямам снимка но на всеки е ясно как става) след тва конзолата на масления филтър от голф , изпускателения колектор и едната лапа която е на мотора също от голф.Всмукателния колектор си остава същия защото е еднакъв с тези на голфовите двигатели и така двигатела на аудито е вече подготвен за слагане в голфа .
-
- Автомобил:
- Двигател:
Доиде вече ред и на голфи
да му бъде свалено старото сърце . Почна се разкачането на мотора.

-
- Автомобил:
- Двигател:
И тука вече след като разкачих всичко , двигатела закачен на лебетката и вън от коша 

-
- Автомобил:
- Двигател:
След като се свали двигатела на голфа се почна подготвяне на другия двигател за слагане в голфа .
-
- Автомобил:
- Двигател:
Тука вече кутията зацепена и се почна с поставянето в коша на голфи
-
- Автомобил:
- Двигател:
За днес беше това малко на нагорнище ми доиде ,добре че имах и помощник , но вече ми е по добре като знам ,че новото сърце е качено .Утре почвам вече да закачам водна система горивопроводите до монто ще има и още снимки .
-
- Автомобил:
- Двигател:
Така ето от вчера и от днес малко свършена работа . Вчера успях да сложа полуоските които взех заедно със скоростната кутия .Моите полуоски от 1.3то нестават ,поне лявата мислех ,че ще стане щот е еднаква на дебелина като тази на 1.8 моторите но в последствие установих ,че от 1.3то е с 2см. по дълга. След полуоските почнах да монтирам механизма за превключване на скоростите които е захванат на кормилната рейка (при 1.3 няма такъв ), но излезе друг проблем. С монтажа на механизма няма проблеми ,на рейката заводско си има дупки за болтовете ,но проблема излезе в пръта който идва от скоростния лост оказа се ,че моя е с 5см по къс и неможе да се захване скобата която движи механизма ,затова се налага да го сменям и него с такъв какъвто трябва от Голф с 1.6 или 1.8 мотор и намерих от местните морги . Ето вижте за какво става въпрос
- Mapoka
- Автомобил: 1992 VW Vento
- Двигател: 1.8 ABS
КАто гледам как е подготвен мотора е ясно че всичко се прави с голям мерак.
Само едно не разборам, защо ползваш точно този тип изпускателен колектор.
Така и така ще сменяш генерацията понеже на 1.8 моно е 50 мм вътрешно, а на 1,3 то май по малко, защо не използваш колектор от 2е (PB) или поне от ABS.
Така и така ще сменяш генерацията понеже на 1.8 моно е 50 мм вътрешно, а на 1,3 то май по малко, защо не използваш колектор от 2е (PB) или поне от ABS.
-
- Автомобил:
- Двигател:
Mapoka написа:КАто гледам как е подготвен мотора е ясно че всичко се прави с голям мерак.
Да така е колега и аз не изках изопщо да ползвам такъв колектор наи вече заради шибаните скоби с които се захваща тръбата след него , но неможах да намеря нито от 2е ,мотора нито от ABS иначе несам се отказал и търся такива от посочените мотори .Затова за сега реших временно да сам с този колектор които имам а и него ми го подариха заедно с тръбата която тръгва от него към гърнетата.Колектора е от RP мотор и тръбата след него е 50мм .
-
- Автомобил:
- Двигател:
Проблемите около скоростния лост са решени вече, смяната премина успешно вече имам и работещи скорости
. След това почнах подвързването и на охладителната система която също претърпя промени макар и малки .Първо се почна с водния радиатор,който също се налага да се смени заради разположението на излазите му .При 1.3 те са от дясно а при 1.6,1.8 са от ляво, но в краина сметка смених и радиатора с такъв с обратни излази . Другите разлики бяха двете водни съединения които тръгват от двигатела към радиатора и те вече сменени и накрая сме вече с вързана и напълнена с антифриз система .Проуснах ,че и жилата на съединителя и километража също се сменят, от 1.3то нестават .