Тунинг Сеат Ибиза 1.9ТДИ (2000г)-90коня

Теми свързани с всякакви перформанс модификации и промени по двигател, ходовата част и купе
rhinchovski
Автомобил:
Двигател:

Тунинг Сеат Ибиза 1.9ТДИ (2000г)-90коня

Мнениеот rhinchovski » Чет 14 окт 2010 15:36

Здравейте,първо да кажа,че не съм голям разбирач за това се обръщам към компетентните колеги:
Имам Сеат Ибиза 1.9ТДИ (2000г)-90коня.Имам външен чин,но ми се иска нещо повече.
Искам да сложа по голямо турбо и кулер,но нз от каква кола ще станат и ще са подходящи за моя двигател и за това искам да питам какъв е най-хубавия и не толкова скъп варянт.Работя в София,но тъи като не разбирам много не мога сам да предприема този проект,та да питам дали някой колега е навит в по късен момент(след като разбера колко пари ще ми трябват и ги сабера)да удари едно рамо.Моля да ми обясните в общи линий какво ми трябва и какво трябва да се направи и някаква примерна цена на всичко.
Целта ми е да достигна около 150-160 коня.
Благодаря на всички предварително ;)

Потребителски аватар
plamen-roni
Автомобил: SEAT EXEO TDI
Двигател: CAGC-2010

Re: Тунинг Сеат Ибиза

Мнениеот plamen-roni » Нед 17 окт 2010 20:10

Като за начало едва ли някой може да ти даде оринтировъчна цена.Мое мнение продай тази кола и си вземи някоя (например)ибиза 1.9TDI-131к.с.И с едно добро чипче отива към 150-160к.с.Иначе се вкарваш в филм с доста неясен край от към положенен труд и вложени пари. Но все пак ти си решаваш.

Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Re: Тунинг Сеат Ибиза

Мнениеот dobrin » Нед 17 окт 2010 21:47

Напротив - това е схема, която е правена вече доста пъти и далеч не е безбожно скъпа. Ако искаш да направиш точно този автомобил, не е невъзможно. Следните неща са необходими по моите скромни познания:
1. Трябва турбина с променлива геометрия, най-добре от 1.9 TDI 131 к.с. Естествено, може да се направи и хибридна турбина с топъл и студен охлюв от различни такива, но това усложнява и оскъпява процедурата. Ако можеш да си го позволиш, е добър вариант.
2. Естествено, ще ти трябва компютър от AFN или друг дизелов двигател на ВАГ, който да може да управлява турбина с променлива геометрия.
3. Нови разпръсквачи, които имат по-голям дебит от оригиналните, т.е. могат да осигурят нужното по-голямо количество гориво. Има различни проценти увеличение, всичко зависи от това какво искаш да постигнеш. Тук някой по-запознат трябва да каже, но мисля, че + 50% ще ти свършат работа за твоята цел.
4. Нов елемент на нафтовата помпа, която да осигурява също по-голямо количество гориво към системата.
5. Съединител от V6 TDI, който е доста по-здрав и предварително разчетен за по-висок въртящ момент и повече кончета.
6. Чип, написан за твоята хардуерна mhihi конфигурация, който ще съобрази всички модификации, които са направени в сравнение с оригинала.
Естествено, важно е конкретното състояние на двигателя и автомобила като цяло. Ако има някакви, макар и дребни проблеми, вероятността след "засилването" на автомобила те да се проявят, е доста голяма. Особено относно скоростна кутия, окачване, карета и т.н. Така че е добре да се направи ревизия, и ако има нужда да се сменят необходимите части. Това трябва да се калкулира също като разход.
Това е от мен. Ако съм пропуснал нещо, нека някой по-вещ да допълва.

brum
Автомобил: Golf Mk4
Двигател: AGU

Re: Тунинг Сеат Ибиза 1.9ТДИ (2000г)-90коня

Мнениеот brum » Вто 19 окт 2010 12:23

Ще ти кажа малко ориентировъчни цени, ти ще си прецениш.

Турбина подходяща за 150-160 коня, 2ра ръка - ГТ1749ВА - 400 до 600 лева
Разпръсквачи - пак 300 до 600 лева
Глава на помпата за тези коне може би няма да трябва да се сменя
Съединител - не знам какви пари е онзи дето го ползват за заместител, но оригнален Закс, усилен идва на около 800лв (най-евтиният вариант)

Това са само части, без труд.

И е добре да имаш по-отворена генерация и челен кулер. На мен кулера ми стъпи близо 800 лева с труда по монтирането му (Passat B5) и изцяло подменени турбопътища. Генерацията около 300 лева.

И накрая ще трябва някой да ти я мапне.

А ако си вземеш 131 коня и само с чип отиваш над тази мощност...

Потребителски аватар
Escap3
Автомобил: 280hp TDI
Двигател: 1Z

Мнениеот Escap3 » Чет 21 окт 2010 22:36

dobrin написа:2. Естествено, ще ти трябва компютър от AFN или друг дизелов двигател на ВАГ, който да може да управлява турбина с променлива геометрия.

Какъв комп от АФН, и ибизата е с променлива геометрия това не е голф 3. 2000година е.

Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dobrin » Чет 21 окт 2010 22:59

В случай, че конкретния двигател е с турбина с променлива геометрия, няма да трябва смяна. Зависи. Не всички автомобили с 1.9 дизел 90 к.с. след 2000г.са с променлива геометрия.

Върни се в “Силов тунинг”