Избор на правилните гуми?

Теми свързани с всякакви перформанс модификации и промени по двигател, ходовата част и купе
Потребителски аватар
sk.
Автомобил:
Двигател:

Избор на правилните гуми?

Мнениеот sk. » Сря 22 дек 2010 20:59

Здравейте, колеги!
Да започна с това с което ще ме критикувате първо ;)
- Ползвах търсачката но не намерих това което търся.
- Из нета трудно се намира синтезирана информация относно моя въпрос
- Надявам се темата да е полезна не само на мен, а и на доста други хора, които ще търсят след мен

И така по темата.
Предстой ми избор на гуми. Тъй като нормални гуми не ми вършат вече работа, вариантите пред мен са два:
- семи-сликове
- сликове

Абстахирам се от цената и по това което съм чел искам да попитам:

Гуми с какъв размер да търся като цолаж? Тъй като, чета много мнения от типа... сложих сликове 15" и колата умря.. със 16ки едвам отлепя и т.н. Интересува ме, кой размер да избера? Колата ми е на предно и е прекарана от физиката.

Също така седи и въпросът за по-широки или по-тесни гуми? По-широките ще имат повече сцепление при старта, но на доускорението ще забавят колата. Дали да се жерта доускорението или да се изберат по-тесни гуми и това да се отрази на старта?

Относно типа на гумата: soft, medium?
Меките гуми осигуряват повече сцепление, но дали няма да се окаже, че трябва да се сменят 2-3 пъти на сезон?

Надявам се на компетентни мнения и да се получи една хубава информационна тема!
Поздрави!

Потребителски аватар
moimoimoi
Автомобил:
Двигател:

Re: Избор на правилните гуми?

Мнениеот moimoimoi » Сря 22 дек 2010 22:36

не прекалявай много с широчината според мен и ще кажа защо,на едната ми кола пасат б3 лятото сложих хубави 225/50/15 и негативния ефект беше че като мина дори и през малки локви и се усещаше ефекта на аквапланинг и усещането е много неприятно,явно за широки гуми си требе и тежка кола

Потребителски аватар
rabotnika
Предупреждение за вечен БАН
Автомобил: VW Golf MK3
Двигател: AJM++

Мнениеот rabotnika » Сря 22 дек 2010 22:44

Аз карах моя голф със сликове бф гудрич и с изключение на това че са доста шумни съм адски доволен размера беше 225/40/18 колата е неузнаваема ако не си карал никога със сликове няма да съжаляваш но трябва да си промениш серизно стила на каране

Потребителски аватар
sk.
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот sk. » Чет 23 дек 2010 8:46

Здравей,
какво имаш предвид под промяна на стила на каране?
Шумът и локвите не са проблем, тъй като колата няма да е ежедневка.

Потребителски аватар
rabotnika

Мнениеот rabotnika » Чет 23 дек 2010 9:51

имам в предвид че колата става неузнаваема сцеплението е адско и няма нищо общо с това което си свикнал но всичко това се проявява при сравнително загрети гуми/което в градски условия си е трудно/а като са студени си караш буквално в зимни условия с летни гуми :mrgreen: затова моята препоръка е да сложиш едни семи сликове и си свиркай

Потребителски аватар
MK4
Автомобил: Seat Leon
Двигател: ARY 2003

Мнениеот MK4 » Чет 23 дек 2010 10:31

Ако сериозно искаш да развиваш тая кола с предно предаване това от което имаш нужда е шпер. Това с гумите според мене е опасно. На най-малкия дъжд може да направиш беля. Заделяш около 2К лв и имаш кола на предно с доста прилично сцепление за конете си.

Потребителски аватар
sk.
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот sk. » Чет 23 дек 2010 10:41

Ами ти поне си се возил и знаеш какво става с обикновенни гуми и повечко газ. Едва ли шпера ще окаже, чак такова влияните. А конете ще нарастнат значително в сравнение с последното ни замерване и работата съм сигурен, че ще е много кофти ;)
Найстина ли е толкова зле работата със не загряти сликове?

Потребителски аватар
MK4

Мнениеот MK4 » Чет 23 дек 2010 11:01

Повярвай ми шпера ще има доста по-голям ефект при всякакви условия за разлика от сликове дори при перфектни условия.
Карал съм и по бързички коли с предно от твойта ;)

Потребителски аватар
sk.
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот sk. » Чет 23 дек 2010 11:29

Ами и за шпера ще се мисли, но за начало бих искал да сложа едни добри гуми! После дори и да сложа шпер, гумите няма да му пречат :)

Потребителски аватар
MK4

Мнениеот MK4 » Чет 23 дек 2010 11:48

Тя няма да му пречат но е по-добре шпер с нормални (не сликове) нови гуми и да знаеш че нямаш проблеми с полицаи, атмосферни условия и т.н.

Потребителски аватар
sk.
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот sk. » Чет 23 дек 2010 18:49

Единствената цел на колата е да дава 13-ки на Бояна и то възможно най-ниски! За това и се абстрахирах от други фактори. Да кажем, че ще взема още едни джанти и на тях ще сложа сликовете и ще я карам когато съм сигурен, че е напълно сухо и няма да вали :)
За съжеление рутинна проверка е последното нещо за което ме спират..

Въпросите обаче си остават!
Диаметър, широчина и тип?

@Работника - как ти се струваше колата със 18-ки сликове, като тръгване ясно, че е отлепяла много, а после на доускорение? И колко конски сили са въртели тези 18-ки?

Потребителски аватар
rabotnika

Мнениеот rabotnika » Чет 23 дек 2010 19:59

sk. написа:Единствената цел на колата е да дава 13-ки на Бояна и то възможно най-ниски! За това и се абстрахирах от други фактори. Да кажем, че ще взема още едни джанти и на тях ще сложа сликовете и ще я карам когато съм сигурен, че е напълно сухо и няма да вали :)

@Работника - как ти се струваше колата със 18-ки сликове, като тръгване ясно, че е отлепяла много, а после на доускорение? И колко конски сили са въртели тези 18-ки?
въртяха ги 195 дизелови коня и да ти кажа не съм обръщал особенно внимание на доускоряването аз да ти дръпна от старта 2 коли ти иди ме стигай

Потребителски аватар
leonardo_vd
Автомобил: Golf mk1 VR6 TURBO
Двигател: AAA
Контакти:

Мнениеот leonardo_vd » Чет 23 дек 2010 20:01

sk. написа:Единствената цел на колата е да дава 13-ки на Бояна и то възможно най-ниски! За това и се абстрахирах от други фактори. Да кажем, че ще взема още едни джанти и на тях ще сложа сликовете и ще я карам когато съм сигурен, че е напълно сухо и няма да вали :)

Колега ти май пак си имаш твое мнение, но пускаш тема за да видиш дали и другите мислят така. Колата ти е още слаба за СЛИКОВЕ и ШПЕР, но както ти каза колегата с шпера ше е по динамична. За ниски 13-ки с тоя сетъп просто забрави, не и в 4-ково купе. Явно доста са те заблудили относно мощноста на колата ти. ДРАГ-аджийка не е най-силната кола, а кола която съотношенията между килограми и конски сили и вътящ момен и предавателно число са доста добре сметнати и приложени.
Не се сърди ама със сток 1.8т само с чип в купето на мк1 дадох 13,93 което в 4-ковото купе е достижимо при много други условия. Ако искаш колата ти поне малко да тръгне изолирай досадния ASR който много бъгва старта, сложи един шпер и семи слик та да не я караш дамо като драгаджийка и си с едни прилични ниски 14-ки. Така поне мисля аз.

Потребителски аватар
sk.
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот sk. » Чет 23 дек 2010 20:20

Леонардо здравей!
Мнението ми за шпера е такова зарди разговори и с други хора. Тяхното мнение беше на другия полюс на МК4. И за сега не го предвиждам, смятам да покарам колата без шпер, а пък по натам може да се сложи!

В момента със 4 годишни гуми и на хлъзгав асфалт, колата дава високи 14-ки. Проблема не е в нея, а в мен. Е разбира се и гумите спомагат за слабото време, но все пак имам доста да уча и да се упражнавям.
Идеята ми за 13-ка идва от една не безизвестна А3-ка, която с ГТ2860РС и 330кс на мотора дава 13-ки. А3-та, е доста близо по килограми до Голф 4-та си мисля. (Не разполагам с точни данни).
Относно к.с., въртящия момент, и предавателните числа. Имам това в предвид и тепърва ще разглеждам страната с въртящия момент и предавателните числа. От там също си мисля, че мога да махна 2-3 десети от сегашното ми слабо време. За съжеление освен четенето за коли, трябва да правя и доста други работи и за това не ми остава време да се образовам по тази така приятна тема за мен :)
А това, че даваш добри времена, може само да ме радва! Няма да тръгна да ти се сърдя защото даваш по-добри времена от мен!

Поздрави!

Потребителски аватар
MK4

Мнениеот MK4 » Чет 23 дек 2010 20:42

sk. написа:Леонардо здравей!
Мнението ми за шпера е такова зарди разговори и с други хора. Тяхното мнение беше на другия полюс на МК4. И за сега не го предвиждам, смятам да покарам колата без шпер, а пък по натам може да се сложи!

Поздрави!

Не знам с кой си говорил за шпер, но примерно изкоментирай с Гената за мнението му за Quaife..
Не слушай всичките боянси капацитети... ;)

Върни се в “Силов тунинг”