Здравейте колеги. То тая тема не е много истински тунинг, ама хем да се похваля, хем някой може да черпи идея.. хем да чуя критики, та реших да я пусна.
Какво съм използвал. Филтър JR на 75мм, ал. тръба на 73-74мм (честно казано не знам точно), силиконово коляно 90градуса - 76мм, маслоустойчив маркуч за картерните газове на мисля 19мм външно, две алуминиеви тръбички преработени (едната за стойка на температурния датчик, другата като щуцер на катерните газове) и малко филтърче с преход (какъвто и да е маркуч с подходящ размер - мисля че моя е вътрешно 19мм) за празния ход. Имаше игра със струга, алуминиеви заварки (обади се на приятел), и другото сам съм го правил. Тва е началния вариант. Ще има подобрения, защото в момента термо щита не е най-подходящия. За такъв съм ползвал ламарина закачена на стойките на ластиците на оригиналната кутия отстрани на рога, увит в няколко пласта готварско фолио

. Слаба работа, ама нямах никакви материали, а днес ми беше мерак да я направя годна за каране. В крайна сметка след 3-4 старта (на напълно загрял мотор), разликата в температурите от двете страни на "щита" е осезаема. Обаче алуминиевата тръба се загрява прилично, за колектора е ясно, той винаги е бил горещ. Идеята ми е да омотая тръбата с термо лента, както и самия колектор. Не вярвам да има вреда за самия алумин, а предполагам разлика в температурата ще има. Като звук, разликата е много приятна, направо ми пълни душата, като вървеш нямам идея. Само се притеснявам вървежа да не е намален. Незнам но във много високите обороти усещам тъпчене (АБФ по принцип след 6 и нещо си тъпче, всички знаем). Само не знам ефекта който усещам (за тъпченето) дали се дължи на по хубавото развъртане (от където прави по фрапираща разлика като почне тъпкането) или просто въздуха му идва топличък. Приемам всякакви критики за изпълнението и за замислите които имам като подобрение. Ето и малко снимки на резултата.
1.jpg
2.jpg
3.jpg
4.jpg
5.jpg