преминаване от 5 към 6 степенна кутия
-
- Автомобил:
- Двигател:
преминаване от 5 към 6 степенна кутия
бора AZH(2.0 116hp бензин) 4 motion възможно ли е и към кого мога да се обърна за съвет и разяснения относно интервенцията.Много къса ми се струва моята кутия може би заради 4 моушъна!?!?
Последна промяна от diavoloto на Сря 16 ное 2011 22:33, променено общо 1 път.
-
- Автомобил: Golf Mk4
- Двигател: AGU
Re: преминаване от 5 към 6 степенна кутия
Я пак, кой мотор? Ако е дизел чети по-долу.
Иначе цифрата е голяма. Щото не става само с кутия. Скоростен лост, вероятно полуоски, маховик и съединител (6 степенните са на 240мм май всички и не знам дали 228мм ще пасне там, а ти си 228мм). И като сметнеш цялата работа излиза, че тоя разход няма да го компенсираш ако тая кола не я караш поне още 200 000км и разхода не падне поне с половин литър надолу.
Иначе цифрата е голяма. Щото не става само с кутия. Скоростен лост, вероятно полуоски, маховик и съединител (6 степенните са на 240мм май всички и не знам дали 228мм ще пасне там, а ти си 228мм). И като сметнеш цялата работа излиза, че тоя разход няма да го компенсираш ако тая кола не я караш поне още 200 000км и разхода не падне поне с половин литър надолу.
- moimoimoi
- Автомобил:
- Двигател:
защо си смислиш че 6 степенната кутия е по дълга?не си мисли че тя е като твоята+още една скорост отгоре
по скоро са почти като твойте,пак зависи от предавателните числа де ноопределено са също къси,примерно бях се интерисувал от скоростите на един сеат леон и се оказа че максималната му скорост е към 210км/ч и това на около 6600 оборота на шеста скорост
а само за сравнение ще ти дам че на единия ми пасат кутията /5 скорости/ при 6600 оборота трябва да е на 265км/ч
в заключение първо си виж кода на скоростите,виж предавателните числа и евентуално потърси по дълга
другия вариант е да сложиш малко по високи гуми
по скоро са почти като твойте,пак зависи от предавателните числа де ноопределено са също къси,примерно бях се интерисувал от скоростите на един сеат леон и се оказа че максималната му скорост е към 210км/ч и това на около 6600 оборота на шеста скорост
а само за сравнение ще ти дам че на единия ми пасат кутията /5 скорости/ при 6600 оборота трябва да е на 265км/ч
в заключение първо си виж кода на скоростите,виж предавателните числа и евентуално потърси по дълга
другия вариант е да сложиш малко по високи гуми
- Vankata_84
- Автомобил: Polo TDI 9N3
- Двигател: BMS 2008 DPF
Аз минах тази треска за 6 степенна кутия. Най-безобидно, ще минеш само със смяна на 5-та(на място). Внимателно четеш, намираш коя трябва да е кутията донор и се снабдяваш с една 5-та предавка. После монтираш и си готов. Всичко друго е голям филм неиздържан финансово. Аз преди когато купувах кола всеки ми казваше кое да взема да карам по магистралата с 200км/ч. Аз тогава казах, че ежедневно искам да ми върши работа, а два пъти годишно на магистралата ще се мъча с 150км/ч

- al_van
- Автомобил:
- Двигател:
немога да разбера , никои не го е правил а всички са големи специалисти и разбирачи ама те само са чували не се е сблъсквал никои с това......... е защо отказвате момчето и се изказвате за нешта за които изобщо си нямате и понятие че чак и сметки колко км трябва да минем , че да избием интервенцията.... е като си купите нов телефон смятате ли колко време ще трябва да говорите , че и тои да се избие ?!?
недеите така бе хора , без лоши чуства към никои ама не сте прави
колега аз съм за тази интервенция . аз съм я направил и много доволен
поздрави на всички
недеите така бе хора , без лоши чуства към никои ама не сте прави
колега аз съм за тази интервенция . аз съм я направил и много доволен
поздрави на всички

-
Ако визираш мен - карам си пасата със AFN мотор и 6 степенна кутия. При мен причината не беше за по-дълга кутия, а за по-корав маховик.
-
- Автомобил:
- Двигател:
Благодаря на колегите за отзовалите се отговори,но целта ми е да направя така ,че колата ми да върви с по-малко обороти на 5-та(ако остане с нея де),давам пример за сегашните стойности на 5-та скорост:
2000 об - 70км/ч
2500 об - 90км/ч
3000 об - 100км/ч
3500 об - 120км/ч
4000 об - 140км/ч
4500 об - 160км/ч
Къде мога да видя кода на кутията? И после от къде да намеря таблица с предавателните числа на скоростните кутий за да намеря съответното зъбно колело(имам впредвид зъбното колело за 5-та да сменя само,а то с какви стойности трябва да е по-големи или по-малки)?
карам с 195 65 15
2000 об - 70км/ч
2500 об - 90км/ч
3000 об - 100км/ч
3500 об - 120км/ч
4000 об - 140км/ч
4500 об - 160км/ч
Къде мога да видя кода на кутията? И после от къде да намеря таблица с предавателните числа на скоростните кутий за да намеря съответното зъбно колело(имам впредвид зъбното колело за 5-та да сменя само,а то с какви стойности трябва да е по-големи или по-малки)?

- lent
- Автомобил:
- Двигател:
Колега,разбирам ти идеята.Само че има и друго нещо.Според теб защо производителя е направил 5-та предавка с тези предавателни числа?Отговаора е защото е съобразил къде е макс.въртящ момент на двигателя - предполагам че е в сравнително високите обороти.Променяйки 5-та предавка,по-точно предавателното отношение ще постигнеш следното:ще намалиш оборотите при една и съща скорост.Това веднага означава,че ще се отдалечиш от макс.въртящ момент при определена скорост.Оттам пък за да преодоляваш въздушното съпротивление и за да се движиш с определена скорост на движение дроселовата клапа ще е по-отворена.Големината на въздушното съпротивление зависи почти квадратично от скоросста на движение.Отделно че ускорението,дори и плавно на тази 5-та педавка ще се влоши.Ще кажеш - за това си има 4-та - да но след като отдалечиш 5-та от 4-та,ще трябва повече да натискаш на 4-та,за да догониш скорост и такива обороти,при които като превключиш на 5-та въртящия момент да има такава стойност,която позволява бавно ускоряване.
Същото важи и за слагане на 6-степенна кутия вместо 5-степенна(ако, разбира се,в карайна сметка се получава понижаване на оборотите)Смяната не е невъзможна,но е добре човек да обмисли някои неща,за да прецени дали има смисъл да ги прави.Това,което ще ти е в плюс идва от понижаването на оборотите - по-малко шум.Не съм убеден,че ще се постигне понижаване на разхода.Ако това стане,няма да е с повече от 0.5-1л. и то при високи скорости.
Същото важи и за слагане на 6-степенна кутия вместо 5-степенна(ако, разбира се,в карайна сметка се получава понижаване на оборотите)Смяната не е невъзможна,но е добре човек да обмисли някои неща,за да прецени дали има смисъл да ги прави.Това,което ще ти е в плюс идва от понижаването на оборотите - по-малко шум.Не съм убеден,че ще се постигне понижаване на разхода.Ако това стане,няма да е с повече от 0.5-1л. и то при високи скорости.
-
Верно е късичка. Моята 5 степенна беше на около 3000 оборота на магистралата. Т.е. 3000 оборота са около 130км/ч. Стигаше до 210км/ч и свършваха оборотите на мотора
.

-
- Автомобил:
- Двигател:
Само да вметна че при 2400 об - 170 Nm въртящия ми момент е в нисък диапазон ,има мощност колата ако товва иска да каже колегата.не мисля че ще се затрудни колата
все пак трябва да разбера къде е кода на кутията за да продължа нататъка 

-
Той и дизела много рядко има дроселови клапи
.
Но до някъде е прав - мощността е произведение на върящият момент и оборотите. На по-ниски обороти имаш по-малко мощност и по-трудно ще тръгва колата. Същото можеш да видиш като се пробваш да ускоряваш от 80 до 120 на 4та и на 5та
.
Имам една скоростна която отива за части като гледам как върви. 5та е тая която описах по-горе. Пасата с нея беше на 3000 оборота на магистралата и е вдигал 210км/ч. Ако имаш интерес - пиши. И ще се разберем нещо. Само дето е за надлъжен мотор. Проучи дали ще ти свърши работа.

Но до някъде е прав - мощността е произведение на върящият момент и оборотите. На по-ниски обороти имаш по-малко мощност и по-трудно ще тръгва колата. Същото можеш да видиш като се пробваш да ускоряваш от 80 до 120 на 4та и на 5та

Имам една скоростна която отива за части като гледам как върви. 5та е тая която описах по-горе. Пасата с нея беше на 3000 оборота на магистралата и е вдигал 210км/ч. Ако имаш интерес - пиши. И ще се разберем нещо. Само дето е за надлъжен мотор. Проучи дали ще ти свърши работа.
-
- Автомобил:
- Двигател:
Момци сега говорих с маистор на кутии и тои ми каза че ще ми трябват 2 зъбни колелета - едното е с муфа с малки зъбчета а другото е обикновенно,едното на първичния вал другото на вторичния.А ако сменя само едното което е в капака отвън ще се появи шум.защото зъбните колелета имат маркировка за припасване с 1 черта,с 2 черти и т.н. това научих за сега.продължавам да търся
- moimoimoi
- Автомобил:
- Двигател:
ето ти линк с скростни кутии за голф4
http://www.doppel-wobber.de/wbb2/Inform ... riebe.html
,предполагам за бората са същите
има предавателни числа за сравнение
кода на кутията ти трябва да е някъде отгоре около избирача за скоростите
виждаш си кода и сравняваш
както се спомена по горе може само 5 предавка да смениш
примерно 0.71 е най дългата.трябват ти двете зъбни колела на 5-та скорост
http://www.doppel-wobber.de/wbb2/Inform ... riebe.html
,предполагам за бората са същите
има предавателни числа за сравнение
кода на кутията ти трябва да е някъде отгоре около избирача за скоростите
виждаш си кода и сравняваш
както се спомена по горе може само 5 предавка да смениш
примерно 0.71 е най дългата.трябват ти двете зъбни колела на 5-та скорост
- Vankata_84
- Автомобил: Polo TDI 9N3
- Двигател: BMS 2008 DPF
Да точно го казват колегите една скорост(предавка) е изградена от две зъбни колела. Иначе няма нищо сложно. Гледаш кой кутии, какъв диференциал имат? Разбираш кой е като твоя? Гледаш съответно на твоята кутия и дифа, и 5-та. При един и същи диф трябва да имаш различно съотношение на 5-та.
ПП - Сега някой да помага да обясните предавателните числа. Аз съм самоук, и знам перфектно за какво идва реч. Ако трябва да го обясня аз, няма да ме разберете и вие който сте наясно
ПП - Сега някой да помага да обясните предавателните числа. Аз съм самоук, и знам перфектно за какво идва реч. Ако трябва да го обясня аз, няма да ме разберете и вие който сте наясно

-
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Виж си кода на скоростната кутия примерно: EAG, EAH, ERW, EWN и т.н. пише го на лепенката при резервната гума.
Според този код от каталозите ще разбереш какъв е типа на скоростната ти кутия примерно 02М която е 6-степенната кутия 4х4. Друга възможност е също 02J.
След това ще видиш кои са другите кутии от този тип и техните предавателни числа. Така ще разбереш от коя скоростна кутия ще търсиш двете зъбчатки на 5-та предавка.
Според този код от каталозите ще разбереш какъв е типа на скоростната ти кутия примерно 02М която е 6-степенната кутия 4х4. Друга възможност е също 02J.
След това ще видиш кои са другите кутии от този тип и техните предавателни числа. Така ще разбереш от коя скоростна кутия ще търсиш двете зъбчатки на 5-та предавка.