Първо да спомена, че попрочетох темите за "ъпгрейд", но се сблъсках с много мнения и спорове за рязани дискове, вентилация, препоръчани консумативи. Понеже експеримента, който ще си направя е за много често спряган автомобил, мисля че ще е полезна темата за тези, които ги интересува. Става дума за съвместимост между задни спирачки от Пасат, на Голф МК2. Точни размери на дискове и апарати няма да споменавам. Вече правих една такава трансплантация и имам някаква база за сравнение... Разликите между стандартни МК2 спирачки и Пасатови са незначителни. Апаратите на МК2 са Гирлинг 36, на Пасата са Гирлинг 38, разликата в диаметъра на дисковете е едва доловима, все пак имам база за сравнение стар и нов диск, така че едва ли е 100% меродавно. Разлика има най-вече в главините с осите. Голф 2 разчита на 4 болтото захващане, докато Пасата поради по-голямата си маса предполагам на 6 болтово... но пък има точно съвпадение между болтовото разстояние. Според мен просто два от отворите на пасатовите главини няма да се ползват, като разположението на апаратите по предварителни сметки ще се запази с това на стандартен МК2 с дискове отзад.
Ще ползвам рециклирани и обслужени главини с оси и апарати от Пасат КР. Реших да си накупя нови консумативи, като в тях включих и нови спирачни дискове Цимерман, лагери ФАГ /корейски

/, заложих на накладки Текстар и някакви менташки според мен гумички за обслужване на апаратите... забравих да спомена, че съм приготвил жила за ръчната от МК2 с дискове, нямам идея дали ще станат
Съвсем скоро ще се разбере дали ше се получи замислената конверсия, още повече че сега предните спирачки са стандартни вентилирани ГТИ и ефекта от спирането може да се окаже негативен, докато не се помисли и за предните спирачки... Ето и събраните материали...
Поздрави...