"За" и "Против" големите джанти?
- toni82
- Автомобил: golf4 1.6 16v
- Двигател: azd
Re: "За" и "Против" големите джанти?
интересна тема се е заформила тук.аз съм ЗА по-големите джанти макарче не бих сложил нещо по-голямо от 17 цола.лично съм мерил диаметъра от ръб до ръб на гума 17 цола на 45 и на гума 15 на65,еднакви са.според мен красотата не е задължително да идва само от по-голяма джанта,с подходящ фланец и по-малка джанта ще стои перфектно изнесена по ръба на калника.
- vackooo
- Автомобил:
- Двигател: 1.8 20VT AEB
+ 1 за големите джанти,но не на всяка кола естествено.Сега ше дам и пример,представете си пасат б3 със 20 цолови джанти и пасат б5.5 или б6 със 20цолови джанти.Просто много зависи самата форма/линия на колата според мен на новите модели на vw се връзват много повече големи джанти,докато при по старите и ръбати модели джантата е една 16х9 

- neon
- Автомобил: S3
- Двигател: BAM
Темата од джанти ще се изроди на разход. Спирам да споря- всеки си има мнение.
- parno
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:

ами не пускайте климатик,радио,фарове,парно ,че да не вдигат разхода

- Aprilia
- Автомобил:
- Двигател:
Разликата в разхода е минимална и според моя скромен опит най-вече зависи от ширината на гумата на задвижващите колела. При минаване от 205/50/15 на 225/40/18 Голфа вдигна около 1л градско разхода при едни и същи условия на каране, температура на околна среда и гуми напомпани според указанията на производителя на гумата. Старите джанти бяха обикновенните 15-ки слагани на хайлайн, 18-ките бяха ауди рс6 не много тежка джанта, но точни кг не знам. След около 20 дни при преминаване от 225/40 на 245/35 разхода отново скочи с литър може би дори леко отгоре за градско каране. Извън града разликата в разхода между 15-ка и 225/40/18 е пренебрежимо малък дали стига и 500гр не знам, вече с 245/35 разхода отиде литър дори малко отгоре. Така че не е болка за умиране, въпреки че въртя по над 5000км на месец този 1 литър не може чак толкова да ме препъне. Обаче при атмосферен бенц с малък мотор наистина голямата джанта задъхва доста колата
-
- Автомобил:
- Двигател:
Нещо се изкриви темата за разход,да я върнем на комфорт на возене.
Пешката много го уважавам без да го познавам,виждал съм в много негови постове богат личен опит.Но имам едно възражение към неговите тестове.Как може да сравнява зимна с лятна гума,независимо от цолажа?Самата мекота на каучука и повечето грайфер предполагат разлика в сцеплението а оттам и в ускорението.Никой не е очаквал зимната да победи,въпреки че е по-малка.
Имам и личен въпрос,съвсем сериозен, защото за мен няма логично обяснение.Карам сега пасат 90 коня с зимна Ласа 185/60/14.Сменям обаче за проба с Барум зимен 195/50/15.Е мамка му,по широка гума,по-малко натоварване на единица площ а доста по стабилна по снега.Преди малко на лед по завоите не мърда,влизам с кеф,а с Ласата едва пъпля и пак се несе задницата.Да не говорим че не мога да дам газ без да забуксувам.Търся логично обяснение щото всеки знае,че уж по-тесните гуми са по-сигурни зимата.Не приемам за обяснение нещо от рода на разлика в качеството на двете марки/макар и това да е най-логично/
А относно сравненията за пасат Б3 и Б5 естествено пак няма база.Надничам на един приятел под пасата и виждам амортисьори под наклон,8 шарнира.Как да сложим 20 цола и да сравняваме,то окачването е съвсем различно,кво да гледам линии на колата.Аз неговата предница като я натисна не мога да я мръдна,а моята....Да не говоря,чче заводско гумите му са по-големи и в цолаж и в балон.
Та оттук може би и разлика в возенето с малък балон.При мен има,щото окачването ми е като на голф.Иначе за визия съм съгласен,красота е.
Пешката много го уважавам без да го познавам,виждал съм в много негови постове богат личен опит.Но имам едно възражение към неговите тестове.Как може да сравнява зимна с лятна гума,независимо от цолажа?Самата мекота на каучука и повечето грайфер предполагат разлика в сцеплението а оттам и в ускорението.Никой не е очаквал зимната да победи,въпреки че е по-малка.
Имам и личен въпрос,съвсем сериозен, защото за мен няма логично обяснение.Карам сега пасат 90 коня с зимна Ласа 185/60/14.Сменям обаче за проба с Барум зимен 195/50/15.Е мамка му,по широка гума,по-малко натоварване на единица площ а доста по стабилна по снега.Преди малко на лед по завоите не мърда,влизам с кеф,а с Ласата едва пъпля и пак се несе задницата.Да не говорим че не мога да дам газ без да забуксувам.Търся логично обяснение щото всеки знае,че уж по-тесните гуми са по-сигурни зимата.Не приемам за обяснение нещо от рода на разлика в качеството на двете марки/макар и това да е най-логично/
А относно сравненията за пасат Б3 и Б5 естествено пак няма база.Надничам на един приятел под пасата и виждам амортисьори под наклон,8 шарнира.Как да сложим 20 цола и да сравняваме,то окачването е съвсем различно,кво да гледам линии на колата.Аз неговата предница като я натисна не мога да я мръдна,а моята....Да не говоря,чче заводско гумите му са по-големи и в цолаж и в балон.
Та оттук може би и разлика в возенето с малък балон.При мен има,щото окачването ми е като на голф.Иначе за визия съм съгласен,красота е.
- Apokaliptiko
- Автомобил: Passat B5
- Двигател: 1998 AFN
Ами според мен има значение марката на гумите.Колкото и странно да ти се струва.А като пример мога да ти дам Световният Рали Шампионат,направило ли ти е впечатление на етап в Швеция каква им е ширината на гумите.
-
- Low rider
- Автомобил: OLD
- Двигател: OTO
Ако забелязваш са с мнооого шипове 

- Apokaliptiko
golfmk1 написа:Ако забелязваш са с мнооого шипове
Да!Ясно с шипове са.Но мнението ми пада повече върху широчината на гумата.
-
- Автомобил:
- Двигател:
сякаш са тесни.Е сега ква е истината,мен ми се струва че ми идват малки и за това ги превъртам лесно....Значи е от качеството??
- Apokaliptiko
Zlatina написа:сякаш са тесни.Е сега ква е истината,мен ми се струва че ми идват малки и за това ги превъртам лесно....Значи е от качеството??
Нарочно исках да ти покажа,клипа.А сега за качеството.Баща ми,преди години си беше купил зимни гуми на Барум и съм виждал как се движат в снега.И според мен са добри гуми.
лелееее опасни сте, аз с един коментар предизвиках 6 страници тема
да споделя и аз тогава лично мнение, Големи джанти! Ниски гуми! Оригинални джанти = леки джанти. Алтернативи и реплики компромисен вариянт. Още една забележка , според това как се кара колата тежката джанта е плюс понекога и минус в други случаи. Ако автомобила се кара основно извънградско тежката джанта е плюс! Ефекта на маховика, дори биха свалили разхода при постоянна скорост , без ускорения.

да споделя и аз тогава лично мнение, Големи джанти! Ниски гуми! Оригинални джанти = леки джанти. Алтернативи и реплики компромисен вариянт. Още една забележка , според това как се кара колата тежката джанта е плюс понекога и минус в други случаи. Ако автомобила се кара основно извънградско тежката джанта е плюс! Ефекта на маховика, дори биха свалили разхода при постоянна скорост , без ускорения.
- ZeroCool
- Автомобил: ImamDa
- Двигател: sVatreshnoGorene
- Контакти:
Големи джанти на малка кола.......нека да е грозно 

320 гума

320 гума

Комшията има Mitsubishi cold 1.3 75коня сложил му е 18-ки и едно спортно окачване направо нямам думи седи изродско
.. ништо че са му мега тежки
такаче и аз съм за големи джанти но не прекалено