Пиша тази тема в помощ на колегите, на които им предстои да прехвърлят собствеността на автомобил, който са карали като инвалиден, а след изтичането на митническото ограничение (3 години) желаят да си го прехвърлят на собственото си име.
1. Оценка на автомобила
Направих я в СБА-Плевен. Оцениха колата за 300 лв (Голф2 1990) и платих 15 лв.(5% от оценката на а-ла)
2. Нотариус
След това отидох при нотариус заедно с инвалида и жена му, тъй като трябва да се подпишат като продавачи (и съпругата, защото автомобила се води семейно имущество). Предварително ме пратиха до офисче за канцеларски услуги, където изготвиха договора за покупко-продажба; декларация на продавачите, че нямат данъчни задължения; декларация, че продавачите имат сключен граждански брак. Това ми струваше 10 лв. След това отидох до районния съд (не се плашете от съда, просто там бе най-близкото банково гише) и заплатих данък МПС от 7.80 лв.(2,6% от оценката на а-ла). Обратно при нотариуса, където документите се подпечатват и подписват. Нотариална такса 22 лв.(6% от оценката на а-ла=18лв + 3.60лв ДДС; общо 21.60 лв).
Изглежда сложно и бавно, но за Плевен не чак толкова, тъй като местата са в съседни сгради и не се губи особено много време.
3. КАТ
Първо в салона за обработка на документи, където срещу 3.20 лв изготвят заявление за промяна на собственост. Прекарах колата отзад в халето, където правят първоначален технически преглед да се уверят в номера на шасито, номера на двигателя, цвета и вида на купето. След това на поредното банково гише (в сградата на КАТ) и 17.40 лв по-малко в джоба за изготвяне на новите талони. Подаване на заявлението, квитанциите и двата стари талона на гише 5 (важи за Плевен) и след 10мин получаване на новите талони на гише 7.
Освен всички споменати по-горе документи са необходими лични карти, гражданска отговорност. Частен случай при мен е, че номерата си остават същите.
Обща равносметка: 75.40 лв
Както виждате всички такси се базират на оценката на автомобила. Така, че внимавайте за каква сума ви го оценяват.
Имах нагласата, че не е необходимо да разкарвам инвалида, камо ли пък и жена му, тъй като имам пълномощно, в което пише, че мога да продавам автомобила включително и на себе си. Но за мое учудване никой и не попита дали имам пълномощно. А когато пък споменавах за него ми отговаряха, че трябва да дойда с инвалида и съпругата му за да подпишат горните декларации.

Прехвърляне на инвалиден автомобил-Описание
- pRo_4_LiFe
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
- ceci4
- Автомобил: VW Golf V TDI 16V
- Двигател: BKD 2004
Бързият написа:А имаш ли представа как става прехвърлянето преди да са изтекли 3-те години за митническо ограничение ?
Нямам точна представа. Преди май се плащаше митото, както и когато почине инвалида преди да изтече митническото ограничение. Но сега нали няма мито.
Все пак съобразявяйте се, че е описан конкретен случай в конкретен град.
- VW_forever
- Автомобил:
- Двигател:
ceci4 написа:Бързият написа:А имаш ли представа как става прехвърлянето преди да са изтекли 3-те години за митническо ограничение ?
....Преди май се плащаше митото, както и когато почине инвалида преди да изтече митническото ограничение....
Всичко е точно, както го е описал колегата, наскоро минах по тази процедура, с тази разлика, че инвалида ми беше починал преди 6 години или 2 години откакто беше вкарана колата и една година преди да изтече митническото ограничение. До преди месец я карах така, като си и плащах всички данъци и застраховки и не съм имал проблем, но все пак реших да я прехвърля най- накрая, така че ще вмъкна какво се получава при смърт на инвалида...
- при такава ситуация (преди да са изтекли трите години), ако решите да прехвърляте автомобила, се плаща мито
- ако решите да си го спестите, при всяко положение трябва да изтече тригодишният срок, с тази разлика, че започвате да си плащате данъка и винетката (за автомобили под 100к.с). Все пак идеята е, че автомобилът се взима за нуждите на инвалида, а никъде няма гаранция дали той ще е жив през следващите три години!
- ... и вече идва сложното! Когато минат трите години и решите, че е време за прехвърляне, трябва да намерите всички наследници на инвалида (задължително се извлича удостоверение за наследници- необходимо е и за пред нотариуса и за пред КАТ), които да дадат съгласието си, че нямат нищо против продажбата. Смъртният акт- оригинал, също трябва да се носи. Тук най- добрият вариант е, да е един наследник, местожителството му да е по- близо до вас и разбира се да си даде съгласието доброволно без каквито и да е финансови или други претенции... (такъв бе моят случай)
При нотариусът сте всички, в КАТ се минава само с удостоверението за наследници.
Общо взето, това е. Аз имах пълномощтно, но никъде не ми свърши работа.
П.П. Сега вече като няма мита, не зная как стоят нещата...
Върни се в “Общи автомобилни дискусии”